Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
ekoslov
Ris Emil trči po Velebitu (foto Marko Matešić)

Krasna vijest iz Krasnog:
Ris Emil stigao na Velebit

Ris Emil trči po Velebitu (foto Marko Matešić)

Evo jedne krasne vijesti iz Krasnog i s Velebita: Park prirode Velebit dobio je novog stanovnika –  U petak ujutro ris Emil stigao je iz slovačkih Karpata, a dobrodošlicu su mu poželjeli učenici iz Osnovne škole Krasno. O risovima smo na Trisu već pisali, ranije kada su Na Velebitu pušteni risovi Pino i Alojz, a i nedavno i kada je u Sloveniju stigao ris koji se zove Tris, te o drugim risovima…

-Emil je treći ris kojeg ispuštamo na području Velebita. Prošle godine smo u

Nacionalnom parku Paklenica ispustili Alojzija, koji je uspostavio teren na području općine Sveti Rok, te risa Pina, čija sudbina nam nažalost nije poznata. Na temelju podataka s fotozamki procjenjujemo da na Velebitu ima oko 40 odraslih risova, pa se nadamo da Emil neće imati problema s pronalaskom partnerice.” – izjavila je ravnateljica Parka prirode Velebit Ana Brkljačić.

Ris kreće na Velebit (foto Vedran Sljepčević)

Odrasli mužjak risa, nazvan Emil, uhvaćen je u slovačkim Karpatima te je proveo dva mjeseca u karanteni, ali ne radi korone, nego kako bi prirodoljupci  bili sigurni da u Hrvatsku stiže zdrav i s potrebnim protutijelima na virus bjesnoće. Iz transportne kutije je pušten na Apatišanu, u blizini mjesta Krasno. U skladu s već poznatim epidemiološkim mjerama ispratio ga je mali broj gledatelja, među kojima su posebno mjesto zauzeli učenici iz Osnovne škole Krasno.

Ris je najveća europska mačka, no opstanak ove vrste u dinarskim planinama je ugrožen zbog parenja u srodstvu. Nakon izumiranja početkom 20. stoljeća, dinarska populacija risa ponovno je uspostavljena 1973. godine naseljavanjem šest životinja iz slovačkih Karpata u Sloveniju. Svi risovi koji su danas prisutni u Sloveniji, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini potomci su tih šest risova.  Gotovo 50 godina razmnožavanja bliskih srodnika bez kontakta s risovima iz drugih populacija, rezultiralo je genetskim poremećajima te je jedino rješenje za opstanak bio ponovni uvoz risova iz Karpata.

Ris Emil trči po Velebitu (foto Marko Matešić)

Upravo to provodi međunarodni tim stručnjaka okupljen u projekt LIFE Lynx, pod sufinanciranjem Europske komisije. U posljednje tri godine u Sloveniju i Hrvatsku je naseljeno ukupno 13 risova iz Slovačke i Rumunjske, a već su zabilježeni i prvi potomci naseljenih mužjaka i lokalnih ženki čime se zaustavlja parenje u srodstvu.

– Osim risa Emila kojeg smo upravo ispratili u prostranstva Velebita, ove godine smo ispustili i pet risova u slovenske Alpe. Risovi u Alpama nisu zabilježeni od početka 20. stoljeća, te naseljavanjem tog područja nastojimo povezati našu populaciju s onima u zapadnim Alpama kako bi prekinuli izolacije tih populacija, te osigurali svjetlu budućnost risa u ovom dijelu Europe – veli docentica Magda Sindičić, koordinatorica hrvatskog djela LIFE Lynx projekta s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Risu Emilu želimo da se što prije i što bolje snađe na Velebitu.

Emilov skok (foto Vedran Sljepčević)

Puštanje Emila (foto Nino Salkić)

***Ovaj tekst dio je projekta Ekoslov, koji se potiče sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI