Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
izborište / POLITIKA / pomoć
Županijske potpore poljoprivrednicima Ervenika, Biskupije i Kistanja: Sporazumi o suradnji uoči lokalnih izbora?!

Županijske potpore poljoprivrednicima Ervenika, Biskupije i Kistanja:
Sporazumi o suradnji uoči lokalnih izbora?!

Župan šibensko-kninski, Goran Pauk, potpisao je sporazume o suradnji s čelnicima općina Biskupija, Ervenik i Kistanje, Milanom Đurđevićem, Predragom Burzom i Borislavom Šarićem u cilju poticanja razvoja poljoprivrede i poljoprivrednih gospodarstava na tom depopuliranom i nerazvijenom području. Pitanje je što je županija čekala s potporama dosad i jesu li one u funkciji pridobijanja biračkog tijela uoči lokalnih izbora polovinom svibnja?

Poljoprivrednicima s područja spomenutih općina, ukoliko njihove zahtjeve odobri županijsko Povjerenstvo za provedbu Programa potpora poljoprivredi, ovi sporazumi donose značajnije sufinanciranje njihovih aktivnosti i projekata.

Tri navedene općine sufinancirat će poljoprivredna gospodarstva u istom omjeru kao i županija, s tim da poljoprivrednici s područja općina potpisnica sporazuma imaju ista prava i obveze kao i svi ostali poljoprivrednici koji se prijave na natječaj. Dakle, za sve vrijede isti kriteriji provjere i ocjenjivanja, poručuju iz županije.

-Ovo je pozitivan primjer suradnje jedinica lokalne samouprave i Županije koji doprinosi razvoju i jačanju poljoprivrednih gospodarstava u ruralnom području. Županija je ovim općinama stavila na raspolaganje svoju logistiku i kapacitete za provedbu natječaja, a općine će iz svojih proračuna za poljoprivrednike izdvojiti jednake iznose koje im dodijeli županijsko povjerenstvo za provedbu programa- objašnjava metodologiju pružanja pomoći župan Goran Pauk.

Program potpora u poljoprivredi Šibensko-kninske županije fokusiran je na poljoprivrednike koji imaju OPG-ove, obrte, trgovačka društva, udruge i zadruge registrirane za poljoprivredne aktivnosti. U zadnje četiri godine, ističu iz Ureda župana,
u proračunu Šibensko-kninske županije osigurano je preko 6 milijuna kuna, od čega 4 milijuna za sufinanciranje projekata i aktivnosti poljoprivrednih gospodarstava. Ostatak je bio namijenjen znanstvenim projektima, programima udruga, LAG-ovima, manifestacijama i pokroviteljstvu stručnih skupova i projektima.

Ove je godine za provedbu Programa potpora poljoprivredi u proračunu Šibensko-kninske županije osigurano 1.7 milijuna kuna, isključivo za programe i projekte poljoprivrednih gospodarstava. Nažalost, zbog tajminga potpisivanja sporazuma teško se oteti dojmu da su predizborno i politički motivirani. HDZ u ovom kraju na izborima u pravilu računa na glasove manjinske srpske zajednice, odnosno SDSS-a, po uzoru na suradnju koju imaju i na nacionalnoj razini. U skladu s tom praksom, i HDZ-ov župan Goran Pauk dosad se oslanjao na potporu u ovim većinski “srpskim općinama”. Stoga bi, možda, potpisivanje sporazuma za potpore poljoprivrednicima na ovom području bilo uvjerljivije da je do njega došlo ranije, ili još bolje, da su županijski poticaji bili kontinuirani i motivirani gospodarskim, a ne politički razlozima.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI