Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
crovid / vijesti iz svijeta / zdravlje
Stiže anticovid pilula, lijek protiv širenja koronavirusa

Stiže anticovid pilula, lijek protiv širenja koronavirusa

Iz Pfizera stiže anticovid pilula, po svoj prilici do kraja ove godine, što bi mogao biti i kraj globalnog i parcijalnog “zaključavanja”. Tu su vijest objavili danas svi domaći i strani mediji pozivajući se na pisanje Daily Maila, jer unatoč cijepljenju, dok nema lijeka protiv covida-19 nismo spašeni od ove opake zaraze koja je u Hrvatskoj dosad odnijela oko sedam tisuća života.

Dobra vijest dolazi iz Pfizera koji bi do kraja svibnja trebao završiti s kliničkim ispitivanjima, a ukoliko se jednako uspješnim pokažu i testiranja na ljudima u SAD-u i Belgiji, kao što su se pokazala u laboratorijskim uvjetima,  na životinjama, već ove jeseni trebali bismo imati na raspolaganju i lijek protiv Sars-Cov-2.

Lijek se- izjavio je hrvatski znanstvenik s frankfurtskog Goethe Instituta, Ivan Đikić, a prenose 24 sata– temelji na ciljanom djelovanju na enzime virusa, odnosno proteaze. Spriječava razmnožavanje virusa i komplementaran je s cjepivima. To znači da ga možemo koristiti kod cijepljenih i necijepljenih ljudi, kao i kod svih koji će se u budućnosti zaraziti COVID-om. Cjepivo djeluje protiv ulaska virusa u stanice, a lijek djeluje na virus koji je već u stanicama – kazao je prof. Đikić, napominjući kako lijek vjerojatno nije sasvim djelotvoran sam za sebe, ali, ističe , u kombinaciji s drugim lijekovima će znanstvenici tijekom vremena razviti nove pristupe koji će ga učiniti djelotvornijim.

Đikić je anticovid lijek usporedio s onim protiv HIV-a koji je pobijeđen na isti način, iako je trebalo dobrih 30 godina da se smisli koktel dva lijeka koji su u sinergiji uspješno eliminirali opasnost od razvoja AIDS-a.

Lijek protiv korone , kako najavljuju iz Pfizera, sprječavao bi razvoj težih oblika bolesti kod cijepljenih, a mogao bi biti i dobra obrana od novih sojeva virusa. Od korone smo se dosad branili, ili barem nadali da ćemo se obraniti i zaštititi, cijepljenjem, no, pokazalo se da i oni koji su cijepljeni s dvije doze cjepiva mogu oboljeti. Lijek bi tu mogao biti napokon učinkovita brana širenju zaraze.

I Britanci se spremaju angažirati svoje znanstvene potencijale na otkrivanju anticovid lijekova, kako je to potvrdio i britanski premijer Boris Johnson, sve s nadom da bi već od jeseni koronavirus i lockdown bili prošlost ili u najgorem slučaju bi covid postao bolest s kojom ćemo se uspješno nositi sami, kod kuće, zahvaljujući anticovid pilulama.

Pokažu li se pilule djelotvorne kod ljudi, a na životinjama su imale uspješno djelovanje, bit će to velika pobjeda Pfizera, farmaceutske kompanije koja je proizvela i jedno od najčešće i najradije korištenih cjepiva u Europi i Americi. Jer, iako su se svi oslanjali na učinkovitost masovnog cijepljenja, ispostavilo se da cjepiva ipak nisu stoposto učinkovita, a istodobno u siromašne dijelove svijeta cjepivo jedva stiže, što ostavlja slobodan prostor za širenje koronavirusa i dalje.

U prvu fazu Pfizerovog ispitivanja lijeka trenutno je uključeno 60 ljudi, ta bi faza trebala biti završena do 25. svibnja, a bude li pilula protiv covida sigurna i pouzdana, ispitivanjima će biti uključeno i znatno više ljudi.

Foto: pixabay.com, ilustracija

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI