Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
crovid / eu
EU u pandemiji: Niti je Hrvatska Danska, a niti je Europska komisija “demokracija bez mane”…

EU u pandemiji:
Niti je Hrvatska Danska, a niti je Europska komisija “demokracija bez mane”…

Danci su u utorak oslobođeni gotovo svih ograničenja koja su im nametnuta s pandemijom covida. Nema više covid-potvrda, nema zaštitnih maski, nema zabrane masovnih skupova i velikih događanja, otvaraju se noćni klubovi, jer, covid-19 više nije “kritičan za društvo”, zaključila je danska vlada, unatoč vrlo visokoj incidenciji u toj zemlji i na današnji dan. U Hrvatskoj, pak, u više gradova organizirani su istodobno prosvjedi protiv covid-potvrda, testiranja i maski, jer, kako ponavljaju zna se da korona ne postoji, a neki su, pače, vjeroučitelji, javno priprijetili da nemaju više što izgubiti, a tada su najopasniji?! 

Kao i u svemu, Hrvatska zaostaje za razvijenim svijetom i u povratku na stanje prije pandemije, na tzv. staro normalno, pa se zasad govori tek o kozmetičkim promjenama epidemioloških pravila. Daleko je Danska

Dok se Danska, s visokom procijepljenošću, ali malim brojem hospitaliziranih  i iznimno niskom smrtnošću od covida, a ponajprije s izuzetnom razinom povjerenja građana u institucije, vraća u predpandemijski život, Hrvatska gasi punktove za cijepljenje jer zainteresiranih više gotovo i nema,  mada je procijepljeno oko 65 posto populacije, a i dalje vijesti govore o svakodnevno punom autobusu mrtvih od korone ili s koronom. U Hrvatskoj, za razliku od Danske, građani svojoj vlasti i svojim institucijama naprosto ne vjeruju. Zato se ne cijepe, zato ne poštuju epidemiološke mjere, zato prosvjeduju.

Ne vjeruju političarima jer oni najuspješnije proizvode korupcijske afere, ne vjeruju Nacionalnom stožeru i HZJZ-u zbog njihove nedosljednosti i selektivne primjene epidemioloških mjera, ne vjeruju ni znanstvenicima koji su se tijekom dvije pandemijske godine nerijetko u javnom prostoru nadmetali taštinama više negoli znanstvenim činjenicama. I sada imamo blizu 14 tisuća preminulih od ili s covidom.

Što smo učinili, učinili smo. Tu povratka nema, a kako vidimo ni napretka…

A tomu, osim nepovjerenja u domaće, hrvatske institucije, pridonosi i nepovjerenje u europske, koje su nam donedavno bile uzor, a tamošnji političari svojim ponašanjem služili kao primjer kojemu trebamo težiti. Ali, vidimo, da su i oni krvavi ispod kože…

Činjenica da je šefica Europske komisije ( iliti vlade ) Ursula von der Leyen vodila privatnu korespodenciju i razmjenjivala SMS-ove sa šefom američke farmaceutske kompanije Pfizer, Albertom Bourleom, baš uoči nabave cjepiva za područje EU, vrijedne milijarde eura, a što se uporno odbija dati na uvid javnosti, pa čak i EU parlamentarcima, svakako ne pridonosi povjerenju u institucije i europsku protupandemijsku politiku. Naprotiv!

Ombudswoman EU-a Emily O’Reilly objavila je, prenosi N1, izvještaj o navodno nedostupnim porukama ( SMS-ovima ) između von der Leyen i Bourlea, iako su europski parlamentarci tražili uvid u njihov sadržaj. Javnosti je još u travnju prošle godine New York Times obznanio priču o ovoj intrigantnoj razmjeni poruka koja je trajala mjesec dana, a nije je osporio ni šef Pfizera. Prepiska je zaključena kada je EU ugovorila nabavu nekoliko milijardi doza Pfizerovog cjepiva, ali javnost do danas ne zna točno o kojoj se ugovorenoj cijeni radilo, pa se spekulira o 35 milijardi eura, kako to navodi Deutsche Welle.

Unatoč pokušajima medija da dođu do točnih informacija iz Europske komisije, u tome nisu uspjeli, a iz Komisije su ih uvjeravali kako su takve poruke “kratkog vijeka”, ne sadrže bitan sadržaj ni odluke, i načelno ih se ne arhivira.

Prema navodima ombudswoman EU-a O’Reilly nije se čak ni pokušalo saznati je li uopće spornih poruka bilo, pa je opetovan zahtjev Komisiji da se od kabineta predsjednice von der Leyen zatraži spornu prepisku sa šefom Pfizera.

Kako s pravom zaključuju Zeleni u Europskom parlamentu, ova Komisija ima problem s demokracijom, ne poštuje ni Parlament ni biračko tijelo…I nije joj to prvi put da javnosti uskraćuje dokumente ( slučaj s dokumentima o poreznim sporazumima zemalja EU-a ), i da se brani nearhiviranjem poruka, mailova…

A Ursula von der Leyen već je bila optužena od oporbe, javlja N1, kad je bila na dužnosti ministrice obrane ( 2013. do srpnja 2019. ) da je brisanjem poruka s telefona  uništila dokaze u “konzultantskoj aferi” kojom su razotkrivene tijesne veze Ministarstva obrane i savjetničke kuće McKinsey i kojoj su plaću zarađivala čak i djeca aktualne šefice EK. No, Ministarstvo je slučaj zaključilo tvrdnjom kako se radilo o “sigurnosnom incidentu”.

              Izvor:VirginiaMayo/POOL/AFP
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI