Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
virus&kultura
Ilustracija: sve je nejasno - S koncerta (foto TRIS/G. Šimac)

Industrija događanja koji se ne događaju:
‘MI smo na izdisaju… Ne želimo živjeti živjeti od potpora i sjediti doma prekriženih ruku’

Ilustracija: sve je nejasno - S koncerta (foto TRIS/G. Šimac)

Kako nam je svima poznato, posljednjih godinu i nešto dana radi virusa jedva da ima bilo kakvih kulturnih zbivanja u Hrvatskoj i šire: koncerata, kazališnih predstava itd. Osim publike, tj. građana koji su zakinuti za značajnu dimenziju kulturnog i društvenog života, ovakva situacija teško pogađa i umjetnike, razne izvođače, te organizatore takvih zbivanja. A iako ovakvim hrvatskim vlastima možda odgovara ovakvo ‘beskulturno’ stanje jer ono rezultira ljudima skučenijih obzora, najpogođenije su nove generacije mladih, smatra se. A tzv. event industrija ili industrija događanja  je također među najugroženijima, ističe se, jer im  je u opisu posla organizacija događanja koji se – ne događaju.

-Europske zemlje pronašle su načine za spas event industrije koja je najviše stradala zbog pandemije virusa COVID-19. Što se u Hrvatskoj radi da se spasi event industrija, jedan od pokretača hrvatskog turizma? Inicijativa koja pokušava spasiti event industriju po prvi put je ujedinila cjelokupni sektor – od organizatora festivala, konferencija, sajmova, klubova, cateringa, vjenčanja, poslovnih događaja, glazbenika, producenata, rental tvrtki, autora i menadžera, kako bi zajedno ukazali na važnost ove industrije. Naime, event industrija važna je za Hrvatsku ne samo u ekonomskom smislu, već ima i veliki društveni značaj.- kažu u zajednčkoj objavi i apelu javnosti i vladajućima te inicijative.

Ilustracija

 

Poduzetnici iz tzv. event industrije podsjećaju kako je pandemija najteže pogodila upravo ovaj sektor. Moramo uzeti u obzir i činjenicu da je eventima prvima zabranjen ili ograničen rad, a zadnjima će biti dopušten.

-Jednostavnim rječnikom – event industrija je na izdisaju! Jedino je zaposlenima u ovom sektoru potpuno ukinuto pravo na rad i to već dugih godinu dana. Većina poduzetnika suočava se sa stopostotnim padom prihoda. I dok se u državama regije, uključujući i Hrvatsku, još uvijek u potpunosti ne prepoznaje ova katastrofa, postoje i dobri primjeri. Primjerice, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Nizozemska, Danska, Slovenija i mnoge druge europske države izdvojile su milijarde eura za posebne pakete pomoći – tvrde.

Ilustracija: David Byrne i Talking Headsi s legendarnog koncerta turneje ‘Stop making sense’

Naime, u mnogim europskim državama u posljednjih nekoliko mjeseci kreirani su fondovi pomoći za event industriju kroz “Fond oporavka” kojemu je cilj financijski pomoći ugroženim tvrtkama. Također, postoje državna financijska jamstva kako bi organizatori mogli početi s pripremama većih manifestacija. U slučaju da manifestacije budu otkazane, poduzetnici imaju pokriveno 70% troškova upravo zbog državnih financijskih jamstava.

“Nitko iz industrije događanja ne želi živjeti od potpora i sjediti doma prekriženih ruku. Mi smo svi naučeni na intenzivan rad i živimo za trenutak kad će oduševljena publika i turisti opet izlaziti s festivala, koncerata, konferencija i sajmova prepuni pozitivnih dojmova, sreće i novih znanja. Usprkos brojnih sastanaka, inicijativa i pokušaja ukazivanja na ogroman problem u kojem se hrvatska event industrija nalazi već godinu dana, tvrtke koje rade u ovoj branši i kojima je, indirektno, zabranjen rad već godinu dana nisu od Vlade RH dobile niti kune pomoći za opstanak ove ključne grane hrvatskog turizma i kulture. Ako prođe još jedna sezona bez jasnog plana i potpore Vlade za tvrtke kojima je onemogućen rad, od hrvatske event industrije, festivala, koncerata, konferencija, sajmova – nažalost neće ostati niti “e””. – rekao je Berislav Marszalek, koordinator Odbora za event industriju udruge Glas poduzetnika.

S koncerta (foto TRIS/G. Šimac)

“Vlada Republike Hrvatske putem “Nacionalnog plana oporavka i otpornosti” trebala bi precizno naciljati pakete pomoći prema onim industrijama i poslovnim subjektima koji su pandemijom najviše izgubili, a tu se na prvom mjestu nalazi event industrija. Imajući u vidu da event industrija godišnje u hrvatski proračun donosi 22 milijarde kuna te zapošljava preko 17.000 profesionalaca, uvjeren sam da ne postoji vlada koja bi dopustila propast event industrije koja je, osim punjenja proračuna, zaslužna i za stvaranje pozitivnog imidža Hrvatske kao poželjne turističke destinacije u svijetu.” – rekao je Adnan Mehmedović, član Odbora za event industriju udruge Glas poduzetnika.

Ljetna sezona nam se približava, a Vlada Republike Hrvatske i Nacionalni stožer civilne zaštite još uvijek nemaju plan za event industriju, upozoravaju. Također, organizatori događanja i 17.000 zaposlenika u event industriji nemaju nikakve informacije o svojoj budućnosti, ističu.

Amadeus Rambo na koncertu(fotoTRIS/J. Krnić)

-Osim organizatora, moramo misliti i na turiste koje potencijalno želimo privući u Hrvatsku, a koji nemaju informaciju o tome hoće li se manifestacije održavati. Za opstanak event industrije, kao jednog od najvažnijih segmenata hrvatskog turizma, a samim time i cjelokupnog gospodarstva, nužno je učiniti sljedeće:

1. Osiguravanje fiksnih troškova svim poslovnim subjektima koji pretežito ostvaruju prihod od javnih okupljanja, koja su zabranjena već godinu dana.

2. Hitno otvaranje redovne i direktne komunikacije između Nacionalnog stožera civilne zaštite i predstavnika event industrije s ciljem donošenja okvirnog plana rada te tempa otvaranja događanja pod sigurnim uvjetima.

3. Osiguravanje financijskih sredstava kroz fond oporavka za industriju događanja i omogućavanje tzv. “Umbrella” zaštitnog programa koji će organizatorima omogućiti da krenu planirati događanja, po uzoru na Austriju i druge države iz Europske unije.

Ilustracija i arhiva: Kries na OFF & Jazz Festivalu (foto TRIS/J. Krnić)

***
Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima.

Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske.

Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je od osnivanja prikupila više od 16.700 članova, a Udrugu podržava preko 200.000 građana Hrvatske, kako kažu.

Koncert za lončanice u Barceloni (foto Facebook)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI