Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
'rvatska
Hitna... (foto TRIS/G. Šimac)

Glas poduzetnika (UGP):
Reforme zdravstva pogubne za hrvatske poduzetnike, građane i gospodarstvo

Hitna... (foto TRIS/G. Šimac)

Udruga Glas poduzetnika (UGP) smatra da su reforme zdravstvenog sustava koje predlaže ministar zdravstva Vili Beroš pogubne za hrvatske poduzetnike, građane i gospodarstvo.

Te reforme već kritiziraju mnogi i smatraju kako će one imati vrlo loš učinak na zdravstvo u Hrvatskoj, te na kvalitetu zdravstvene zaštite koja bi trebala biti podjednako dostupna svima, bez obzira na dob, zdravstveno stanje i materijalni status, a UGP je posebno kritičan prema prijedlozima koji su se jučer pojavili u javnosti, prema kojima bolovanja i porodiljni dopusti više ne bi bili na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), a mladi do 30 godina ostali bi bez povlastica koje su dosada imali.

– Postavlja se pitanje tko bi plaćao trošak bolovanja i porodiljnog, ako bi HZZO prestao pokrivati izdatke? Naravno da se ponovo sve želi prebaciti na poduzetnike i građane koji su ionako preopterećeni. Smatramo kako se radi o apsurdnim prijedlozima zato što će ova zdravstvena reforma najvjerojatnije dodatno opteretiti poduzetnike koji ionako već plaćaju previše nepotrebnih nameta – kaže se u priopćenju UGP-a.

Hitna… (foto TRIS/G. Šimac)

Ističe se kako je “besmisleno” da poduzetnik plaća prva 42 dana bolovanja za zaposlenike, budući da mjesečno ionako izdvaja na svaku bruto plaću za zdravstveno osiguranje u iznosu od 16,5 posto.

Udruga Glas poduzetnika upozorava da mnogi manipuliraju i varaju sustav dok su na bolovanju, budući da, kako tvrdi, HZZO ne provodi kontrole sve do trenutka dok bolovanje ne ide na njegov teret. Predlaže da poduzetnik plaća prva tri dana izostanka, pa čak i u stopostotnom iznosu, te smatra da bi sve ostale troškove trebao snositi HZZO.

UGP smatra da bi predložena reforma bila pogubna i za hrvatsko gospodarstvo u cijelosti, zato što nije realno očekivati da će poduzetnici htjeti zaposliti osobe kojima je potrebno liječenje i koje imaju ozbiljniju povijest bolesti, ako znaju da će sve ići na njihov trošak.

Kažu i da bi Beroševi prijedlozi doveli do problema s natalitetom i zapošljavanjem mladih žena, ako se i izdaci za porodiljni dopust prebace na poduzetnike, jer će poduzetnici zasigurno oklijevati kod zapošljavanja mladih žena znaju li da će morati izdvajati za nju dodatan iznos.

S druge strane, dodaju, poznato je da usluge javnog zdravstva besplatno koriste razne skupine ljudi koji ništa ne uplaćuju, poput stanovnika susjednih zemalja s dvojnim državljanstvom i zaposlenih u inozemstvu, a sve se i u tom slučaju prelama preko leđa poduzetnika u Hrvatskoj.

Smatraju da ne treba povećavati doprinose.

“Zahtjevamo od Vlade da s ovako nebuloznim reformama, a na račun isključivo poduzetnika, ne idu. Neka smanje hrpetinu nameta i poreza i pokriju se s onim koliko im mi možemo dati te pokažu rezultat, kako u zdravstvu, tako i u obrazovanju i pravosuđu, a prestanu se petljati u sve ostalo, što zapravo ne bi niti trebali!”, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Arhiva, ilustracija: Čekaonica jedne središnje hrvatske zdravstvene ustanove (foto: Tris)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI