Neovisni novinarski portal
6.5.2021.
čovječanstvo
Andrzej Duda, poljksi predsjednik kji je nazvan 'kretenom' (foto Wikimedia commons)

Poljskom piscu i novinaru Jakubu Zulczyku prijeti tri godine zatvora jer je na Facebooku napisao kako je poljski predsjednik Andrzej Duda – kreten

Andrzej Duda, poljksi predsjednik kji je nazvan 'kretenom' (foto Wikimedia commons)

Popularni poljski pisac i novinar mogao bi dobiti do tri godine zatvora jer je predsjednika Andrzeja Dudu nazvao “kretenom” u objavi na Facebooku u studenom, piše u utorak BBC.

Jakub Zulczyk optužio je Dudu da ne razumije američki izborni proces zbog tvita koji je Duda uputio Joeu Bidenu.

Duda tada u tvitu nije priznao Bidenovu pobjedu, već je čekao “nominaciju” Elektorskog koledža, ali je pohvalio njegovu “uspješnu kampanju”.

Poljska je kriminalizirala vrijeđanje državnih lidera i religije. Što će reći da se u javnom prostoru ne smije reći ništa pogrdno protiv predstavnika vlasti i crkvenih glavešina, a što se može smatrati jednako rigoroznom i nedemokratskom praksom svojstvenom najgorim diktatorskim i totalitarnim režimima u žalosnoj ljudskoj povijesti.

Nakon što su američki mediji Bidena proglasili pobjednikom 7. studenog, poljski predsjednik je tvitao: “Čestitke Joeu Bidenu na uspješnoj predsjedničkoj kampanji”.

“Dok čekamo nominaciju Elektorskog koledža, Poljska je odlučna održati visoku razinu i visoku kvalitetu poljsko-američkog strateškog partnerstva za još jače savezništvo”, dodao je Duda.

Zulczyk se na Facebooku referirao na Dudin tvit, napisao da je proučavao američku politiku s velikim zanimanjem i da “nikad nije čuo za nešto poput nominacije Elektorskog koledža”.

“Joe Biden je 46. predsjednik Sjedinjenih Država. Andrzej Duda je kreten”, napisao je Zulczyk.

Tužitelji su naveli da je njegova objava “uvredljiva” i “neprihvatljiva”.

Zulczyk, novinar i autor romana “Blinded by the Lights” iz 2014., rekao je da je za optužbe saznao preko medija.

Andrzej Duda, poljksi predsjednik koji je nazvan ‘kretenom’ (foto Wikimedia commons)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI