Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
GOSPODARSTVO / HRVATSKA / POLITIKA / PRAVA ZA LJUDE
Hoće li 2020. trgovine biti zatvorene nedjeljom?

Hoće li 2020. trgovine biti zatvorene nedjeljom?

U idućoj godini trgovine u Hrvatskoj, vjerojatno, neće više raditi svake nedjelje. Kako javlja N1, pozivajući se na ministra gospodarstva Darka Horvata, u pripremi je zakon koji će na drugačiji način od dosadašnjeg regulirati rad trgovina nedjeljom, a tvrdi se da smo najbliži austrijskom modelu, po kojem bi trgovine bile svega nekoliko puta godišnje, iznimno, otvorene i nedjeljom.

-Jesmo za to da određeni broj nedjelja radimo, odnosno određeni broj nedjelja ne radimo, ali poslodavcima moramo dati priliku da i oni utječu na to koja će nedjelja biti radna, a koja neradna- izjavio je Horvat za N1, napominjući kako će s novim prijedlogom zakona izaći u javnost nakon predsjedničkih izbora koje Vlada ne želi opterećivati tom temom.

Prijedlog treba raspraviti i s koalicijskim partnerima, a potom će biti javno komuniciran, što znači da je itekako još podložan promjenama, ali namjera je predlagača da se nedjelja kao radni dan u trgovinama ipak ne ukida potpuno.  Stoga se predlaže da nekoliko nedjelja tijekom godina bude radno, ali koje će to biti, odlučili bi poslodavci. Ono što je posebno važno za zaposlene u trgovinama jest da bi rad nedjeljom bio i posebno plaćen.

Vladin prijedlog, koji je kompromis između onih koji bi sve nedjelje htjeli radne i onih koji plediraju da sve budu neradne, naslanja se na iskustva i modele koje imaju Austrija i Slovenija. Cilj mu je da pomogne i poslodavcima i radnicima: prvima u ostvarivanju dobiti, naročito tijekom turističke sezone kada trgovine rade s najvećim prometom, a drugima u zaštiti njihovog prava na odmor, makar jedan dan u tjednu.

Namjera je Vlade da se rad nedjeljom reducira na najmanju mjeru, ne računajući službe koje moraju raditi svaki dan, pa i nedjeljom, a smatra se da trgovine doista nužno ne moraju biti otvorene i nedjeljom. Iako, primjerice,  u Italiji trgovine uglavnom rade i nedjeljom, činjenica je da se u nekim skijaškim centrima, primjerice u Južnom Tirolu, kamo tradicionalno hodočaste svake godine tisuće hrvatskih “skijaša” na odmor, nedjeljom ne može u trgovine jer su zatvorene. I to tamo Hrvatima ne smeta. Ali, kad se vrate kući itekako očekuju da u nedjelju, tijekom cijelog dana, mogu otići u trgovinu i kupiti što im treba i što im ne treba.

U Hrvatskoj je već bio pokušaj da se zabrani rad trgovina nedjeljom, ali je Ustavni sud 2009. jednoglasno ukinuo zabranu, uz obrazloženje da je zakon diskriminatoran u odredbama koje reuliraju rad trgovina,  da ne opravdava proklamirani cilj zaštite radnika , a istodobno ima negativne posljedice na trgovce i previše iznimaka koji trgovačke poslodavce dovodi u neravnopravan položaj.

Inače, u većini europskih država trgovine su nedjeljom otvorene, jedino su Mađarska i Poljska, kao europske novokonzervativne perjanice, zadnjih godina uvele zabranu rada nedjeljom. Ali, ne baš uspješno i dugoročno, pa je tako Mađarska 2015. zabranila nedjeljni rad trgovina, a već 2016. dućani su – otvoreni!
S druge strane, Poljaci traže da se trgovine zatvore bar dvije nedjelje u mjesecu, što je na tragu i prijedloga hrvatske vlade koja s jedne strane pokušava udovoljiti zahtjevima Crkve, pod motom da obiteljima treba vratiti zajednički vikend, a s druge poslodavcima u trgovini, kojima bi se restriktivan zakon značajno odrazio na poslovanje, a time i na nacionalni proračun. U Italiji bi, kako je procijenjeno, zabrana rada trgovina nedjeljom smanjila BDP za 0,5 posto, dovela bi do otpuštanja 150 tisuća ljudi i srezala porezne prihode za dvije milijarde eura! E, pa sad, kad se sve stavi na stol, vidjet ćemo što će prevladati i čiji će interes biti važniji…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI