Neovisni novinarski portal
6.8.2021.
happydemija
U Murteru 2020. (foto TZO Murter Kornati)

Murter:
Maškare online

U Murteru 2020. (foto TZO Murter Kornati)

Naširoko poznate murterske maškare ove godine prvi put povijesti čovječanstva i Murtera se održavaju – online.

-Pokladni spektakl u Murteru, manifestacija „Dani O’ Bak“, zbog poznatih epidemioloških mjera o zabrani javnih okupljanjima, ove se godine neće održati, no dio „šušura“ koji je publici atraktivan već desetljećima, kazališna predstava „Suđenje Krnji Krnjiću“ emitirat će se online – vele u Turističkoj zajednici Murter Kornati. 

Predstava, koja je od početka 70-tih godina dominantna u programu pokladne manifestacije, dio je amaterske glumačke scene Murtera, udruge DAM (Dramski amateri Murtera), koji uskoro slave svoju stotu obljetnicu rada i postojanja.

U Murteru 2020. (foto TZO Murter Kornati)

-Vrsni amaterski glumci, iz godine u godinu, stvaraju satirična kazališna djela, u koja implementiraju aktualna zbivanja protekle godine. Predstava bi se održavala u kino dvorani „Žut“ tradicionalno u ponedjeljak navečer, dan prije Velike povorke. Sadržaj predstave atraktivan je domaćim žiteljima, ali i brojnoj publici iz okolnih općina i gradova, jer veliki zlotvor i protuha, neodgovoran i nestašan u isto vrijeme, vječno i opsežno osuđivan Krnjo Krnjić uvijek nagomila mnoge nevolje koje ga „koštaju glave“ ili bude pomilovan, zahvaljujući primjerice sinkopi. Upravo su djela počinjena od strane tog zgubidana, ono što dvoranom i danima nakon premijere predstave izaziva salve smijeha – vele u TZO-i. 

Stoga pozivaju sve ljubitelje kazališta i satiričnih predstava, da se uključe na besplatno online emitiranje u ponedjeljak 15. veljače, u 19:00 h. Predstava „Suđenje Krnji Krnjiću“ bit će emitirana na službenoj FB stranici „Murterske Bake, a link na YouTube bit će postavljen i na ostalim društvenim mrežama (FB stranice TZO i Općina Murter Kornati, YouTube kanal TZO Murter Kornati, FB Društveni centar Jedro).

U Murteru 2020. (foto TZO Murter Kornati)

Članovi KU „Murterske poklade“, koji su iz godine u godinu zaduženi za višednevni senzacionalan i dinamičan program manifestacije „Dani O’ Bak“, ove godine u skladu s propisanim mjerama, otkazali su maškarane regate, sportske turnire pod maskama, organizirane povorke, projekcije, izložbe, nastupe glazbenika i DJ-ja.

Nema ni animatorskog programa za djecu, plesnih noći pod maskama za djecu i odrasle u „Kristalnoj dvorani“, svečane dodjele nagrada, uživanja u gastro delicijama i slično. Simbolično će se održati tek nekoliko dijelova manifestacije, koji su u skladu s mjerama Covid-19. Radi se o nagradnoj izložbi za najmlađe, na temu „Bak’“, te online predstavi suđenja Krnji Krnjiću.

Umjesto organizirane povorke Malih Baka, 14. veljače, djecu očekuje čašćenje ponudom „Slatkog stola“, koji će stajati ispred ureda TZO Murter Kornati.

-Iz „KU „Murterske poklade“, pozivaju svoju vjernu publiku na odgovorno i savjesno ponašanje, uz zamolbu gostima iz okolnih mjesta i gradova, da na te dane ne dolaze u Murter, kako ne bi izazvali ugrozu zdravlja.- ističu.

Dakle, masku na glavu i pred kompjuter.

U Murteru 2020. (foto TZO Murter Kornati)

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI