Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
KULTURA / LJUDI
Duboko emotivan oproštaj s Đorđem Balaševićem u Novom Sadu, Sarajevu, Zagrebu, Splitu: Čovjek čiji je odlazak povezao cijelu regiju…

Duboko emotivan oproštaj s Đorđem Balaševićem u Novom Sadu, Sarajevu, Zagrebu, Splitu:
Čovjek čiji je odlazak povezao cijelu regiju…

Odlazak Đorđa Balaševića uzdrmao je cijelu regiju. – Antiratni heroj, koji se usprotivio ratnim politikama, nacionalističkim politikama svih vrsta, bio je naš predstavnik, naš heroj- kazao je njegov veliki prijatelj Rade Šerbedžija.

U Ilici, nedaleko zagrebačke Name, javlja N1, pojavio se natpis na ćirilici- bećarac. Zagreb je posthumno odgovorio, puna srca, na Đoletovu želju iz pjesme Stih na safaltu: “Ah da mi je još jedared proći Ilicom, pa da bećarac našvrljam ćirilicom. Teško da bi drugi mogli rešiti taj hijeroglif, al’ bi neko znao da sam tu. Cipelice jedne bele zastale bi i prevele”, pjevao je Đole i evo, Zagreb mu je odgovorio.

–To je Hrvatska koju volim i u koju vjerujem- duboko potreseno, ovaj je zagrebački “ulični blues” komentirao Šerbedžija.

Danas se pjevao Đorđe Balašević i u Zagrebu, i u Splitu, gdje se na Peristilu okupila masa njegovih obožavatelja i poklonika koji su se, uz ostale, sjetili i Balaševićeve “Računajte na nas”, više kao neke vrste zakletve preminulom kantautoru, pjesniku, glazbeniku, čovjeku koji je zagovarao mir i ljubav među ljudima, koji je u vrijeme Miloševićevog režima protestno uzeo slovensko državljanstvo, koji je duboko prezirao svaki nacionalizam.

Njegov odlazak kao da je ponovo pokazao da je narod na ovim prostorima neusporedivo čovječniji i iskreniji od svojih vlasti,  i na jedan poseban način povezao cijelu regiju koja Đoleta jednako oplakuje u njegovom Novom Sadu, u Sarajevu, Zagrebu ili u Splitu. A to samo rijetkima uspijeva…

Splitski oproštaj s Balaševićem na Peristilu
Tags: ,

VEZANE VIJESTI