Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
divljaštvo
Mural posvećen Balaševiću u Novom Sadu nakazno oskvrnut ustaškim “U” s križem…

Mural posvećen Balaševiću u Novom Sadu nakazno oskvrnut ustaškim “U” s križem…

Kako je brzo nastao, tako je brzo i oskvrnut mural posvećen preminulom vojvođanskom kantautoru, pjesniku i glazbeniku Đorđu Balaševiću u njegovom rodnom Novom Sadu. Na muralu je, preko Balaševićevog čela, osvanulo crnim sprejem ispisano ustaško U s križem, i to baš na Dan pobjede nad fašizmom, da ne bi bilo nikakve dvojbe oko motiva počinitelja ovog vandalskog djela.

Mural je u ožujku, na zgradi u naselju Liman, kako piše novosadski portal 021.rs., nacrtao 27-godišnji umjetnik iz Doboja, Deni Božić, i to na poziv vlasnika obližnjeg kafića Biciklana. No, nije dugo “počivao u miru”…

Novosadski portal, kantautoru iznimne popularnosti u cijeloj regiji, nije jedini koji je oskvrnut. Nije bolje prošao ni mural Inicijative za Požegu koja je na Trgu slobode u tom gradu također oslikala zid slikom nazvanom “Živjeti slobodno”, a koji je uništen samo nekoliko sati nakon što je dovršen.

Novosadski portal 021.rs. ističe kako su grafiti mržnje, nažalost, u Novom Sadu postali svakodnevica, ali dosad nije zabilježeno da je neki od murala naslikanih u spomen na omiljenog vojvođanskog glazbenika, devastiran na takav način.

Đorđe Balašević je preminuo 19. veljače ove godine u Novom Sadu, od posljeidca koronavirusa. Oplakivala ga je cijela regija, a njegov rodni grad, Novi Sad zbog njegovog preranog odlaska proglasio je dan žalosti.

Ni tri mjeseca kasnije, dežurni sijači mržnje mural su unakazili ustaškim simbolom, kao vlastitim potpisom. Što li bi takvi tek učinili da je autocesta iz Beograda za Zagreb nazvana po Đorđu Balaševiću kako su na društvenim mrežama predlagali neki njegovi obožavatelji…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI