Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
aktivisti / EKOLOGIJA / eu
Akcija Boranka

Boranka:
Inicijativa pošumljavanja opožarene Dalmacije dobila nagradu Europski građanin

Akcija Boranka

Inicijativa pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije poznata kao kampanja Boranka koju organizira i provodi Savez izviđača Hrvatske dobila je godišnju nagradu Europski građanin.

Nagrada Europski građanin priznanje je koje Europski parlament dodjeljuje za promicanje europskih vrijednosti i zajedništva. Veliko je to priznanje za Savez izviđača Hrvatske, baštinika stoljetne tradicije izviđačkog pokreta u Hrvatskoj.

-Naša kampanja Boranka pokazala je kako ljubav prema prirodi i domovini može ujediniti čitavu Hrvatsku ali i biti odličan primjer ostalim europskim državama kako se odgovorno odnositi prema okolišu i zajednici. Boranka je do sada je uključila više od 7000 volontera koji su na opožarenim područjima Dalmacije posadili više od 85.000 novih stabala. Zbog toga je Boranka postala ujedno i najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta u čitavoj Europi, ali i najnagrađivanija neprofitna kampanja ikad. Mi u Savezu izviđača Hrvatske nastavljamo s naporima očuvanja prirode i u narednom razdoblju, a ovakve nagrade samo su nam dodatna motivacija da uključimo još više građana i vratimo zelenilo na crna požarišta – rekao je prigodno Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje Boranka koja se provodi od 2018. godine.

Europski parlament od 2008. godine dodjeljuje nagradu Europski građanin projektima, pojedincima i organizacijama za inicijative koje jačaju europski duh solidarnosti, kreativnost i motiviranost te potiču aktivnosti kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima.

Građani i udruge projekte za ovu nagradu mogu prijaviti samostalno,  jednog kandidata godišnje mogu nominirati i zastupnici u Europskom parlamentu, a svaka članica dobiva svog dobitnika nagrade. U svakoj državi članici, nacionalni žiri odabire finaliste, a o konačnim pobjednicima odlučuje Odbor za nagradu koji vodi predsjednik Europskog parlamenta.

Prije koordinatora kampanje Boranka ovu su nagradu u Hrvatskoj osvojili Martina Čuljak s projektom Help Balkans, Hrvatska gorska služba spašavanja, humanitarna udruga fra Mladen Hrkać koja pomaže osobama sa zdravstvenim poteškoćama i njihovim obiteljima koje dolaze u Zagreb na liječenje, udruga Transplant koja promiče darivanja i presađivanja organa te Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI