Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
HRVATSKA / izborište / POLITIKA
Miroslav Škoro ( DP ) u Nu2: Ne zna hoće li biti kandidat za zg-gradonačelnika, ne zna je li za Trumpa ili Bidena, ne zna hoće li se cijepiti…

Miroslav Škoro ( DP ) u Nu2:
Ne zna hoće li biti kandidat za zg-gradonačelnika, ne zna je li za Trumpa ili Bidena, ne zna hoće li se cijepiti…

Miroslav Škoro, predsjednik Domovinskog pokreta, bio je danas gost Aleksandra Stankovića u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, i vjerojatno jedan od onih koji su taj prestižan medijski prostor iznimno loše iskoristili. Škoro se javnosti još jednom predstavio kao neartikuliran, nesiguran političar koji na pitanja, na koja bi morao imati spreman odgovor, najčešće odgovara s “ne znam”. A zašto bi itko glasao za nekog tko na bitna politička pitanja odgovara na taj način, bogme- ne znam!

Počelo je s eventualnom kandidaturom za zagrebačkog gradonačelnika, o čemu se već neko vrijeme spekulira, a sam Škoro, dakako, ne zna još hoće li se kandidirati, jer o tome moraju odlučiti stranačka tijela. Nastavilo se s američkim predsjedničkim izborima, gdje se Škoro ne može odlučiti je li za Trumpa ili Bidena, i zaključilo s cijepljenjem o kojem, kako je kazao, ne zna dovoljno, ali smatra da najugroženije treba zaštititi…

Zagreb- “izvana gladac, iznutra jadac”

Smeta mu što ga svi pitaju hoće li biti kandidat za Bandićevog nasljednika na čelu Zagreba, a ne zna se ni tko će biti kandidati HDZ-a i SDP-a. Zašto bi to trebao biti uvjet za njegovo očitovanje o toj temi, nije objasnio. U svakom slučaju, na Bandićevih 20 ljeta na mjestu gradonačelnika gleda kao na veliko postignuće, ali se ne slaže s onim što Milan Bandić radi u Zagrebu, osobito kad je riječ o infrastrukturnim rješenjima, to nije ono što bi trebalo osigurati kvalitetnu budućnost i razvoj hrvatskoj metropoli. No, to je stvar sila vladanja i prioriteta koji sigurno nisu isti Bandiću, Tomaševiću ili njemu, Miroslavu Škori. Za njega bi prioritet bila komunalna pitanja čija bi rješenja značajno pridonijela razvoju grada koji je u Škorinom diskursu danas “izvana gladac, iznutra jadac”.

O potencijalnoj suradnji DP-a s Bandićem također će odlučiti stranačka tijela, ali formalna koalicija ne dolazi u obzir, a ni trgovačka, jer DP nije trgovačka stranka. Dakle, ni to – ne zna!

Posebno se osvrnuo na stanje u zagrebačkim bolnicama koje su uglavnom stare 100 godina, a preko 32 godine nije izgrađena nijedna nova, te smatra da je Zagrebu pod hitno potrebno novo rješenje, nova bolnica, jer postojeće nisu infrastrukturno kapacitirane za prijem tolikog broja pacijenata koliko ih je bilo u pandemijsko doba.

Treba se držati slova zakona, kaže, ali ako si u poziciji vlasti, zakon možeš mijenjati, zakon nije “sveta krava”.

Domovinski pokret pruža- nadu ( ?!)

Odlučio se politički aktivirati jer iza sebe ima veliko, bogato iskustvo i rezultate, nešto je svojim radom i talentom postigao, a imam i dvoje djece, dodao je, pa je ulaskom u politiku htio narodu pružiti neku nadu. Vjeruje da upravo Domovinski pokret daje tu nadu i to je njegov najveći motiv za politički angažman.

Komentirao je i suradnju s Mostom, strankom koja je izašla sa Zvonimirom Troskotom kao kandidatom za zagrebačkog gradonačelnika, kao gotovom stvari oko koje ne može biti razgovora, a tko tako započinje pregovore, za njih je već u startu zatvorio prostor, smatra Škoro, odbijajući mogućnost suradnje “pod ucjenom”.

I dalje svojom misijom vidi ujedinjenje desnice, i od toga, kako je rekao, neće nikad odustati, “tražit ću način da nađemo minimum konsenzusa” , poručio je.

Dio javnosti smatra da se DP raspada, kazao je Stanković, aludirajući na recentni izlazak iz stranke vodećih lica DP-a, zastupnika Karoline Vidović Krišto i Milana Vrkljana. O politici, rekao je, kao i o ljubavi, treba govoriti samo dobro, pa stoga kolegici Vidović Krišto, koja nikad i nije bila članica DP-a, nego samo u istom saborskom klubu s njima, zahvaljuje i želi sve najbolje u budućnosti, kao i Vrkljanu kod kojega je presudio njegov ego. Netko tko uđe u politiku i odmah izađe van, što se u DP-u dogodilo nekoliko puta, zapravo samo manifestira svoje osobne frustracije i nezadovoljene ambicije, a tu se nema što učiniti, ocjenjuje Škoro.

Unatoč svim neprilikama u njegovoj stranci, Škoro svejedno misli kako HDZ od njih ima strah, a to se, kaže, najbolje vidjelo u potresu , kad su u 24 sata bili najbrži u pružanju pomoći ljudima, dok je drugima, pa i državnim institucijama, trebalo za to nekoliko dana.

Novi “braco i seka” hrvatske politike

Na vječito pitanje skreće li DP ulijevo, kao što tvrdi Krišto, ili je čvrsto desno, Škoro nudi klasičan odgovor:- Kada su u pitanju nacionalni interesi, ja sam desno, ali u socijalnim pravima sam ljevije nego oni koji se kunu da su ljevica- objasnio je standardnom potrošenom retorikom.

Objasnio je i sintagmu “duboka država” oko koje je DP polemizirao s Krišto.

– To bi trebalo biti nešto što funkcionira bez obzira na stranačku pripadnost- rekao je, ma što to njemu značilo…

Pohvalio se da su u samo nekoliko mjeseci osnovali preko dvije tisuće ogranaka, da imaju 10 tisuća članova, a na opasku kako je DP  “obiteljska stranka” koju vodi zajedno sa sestrom, kao novi “braco i seka” u hrvatskoj politici, Škoro je kazao:

– Kad je netko sposoban, sposoban je, a doktorica Vučemilović je u zadnjih nekoliko mjeseci pokazala svoje vrijednosti i kvalitete. Mislim da to što je moja sestra, ne treba gledati kao nedostatak. Ona je legitimno izabrana saborska zastupnica i stranačka tijela su je imenovala na funkciju predsjednice Odbora za obitelj. Radit će deset puta bolje nego Karolina Vidović Krišto– uvjeren je šef DP-a.

Za premijera Plenkovića smatra da sa svojim radarima nadaleko vidi, ali ono što mu je blizu- ništa! Ne razumije tu Plenkovićevu “sposobnost” prognoziranja, otkud on zna tko će biti na vlasti, radi li se tu možda o izbornoj prevari, e to zbilja ne razumije. Plenković je i koronu osobno pobijedio jednom, službeno čak dvaput, a pred lokalne izbore, vjeruje Škoro, pobijedit će je još jednom. Nasuprot premijeru-pobjedniku, Škoro smatra da su državne institucije iznimno loše funkcionirale u krizi.

Cijepljenje? Slušam svoje liječnike!

Osudio je nezapamćeno nasilje u Americi, ali se nije htio opredijeliti između Trumpa i Bidena, kao što se ni tijekom cijele emisije oko ključnih pitanja nije decidirano izjašnjavao.

O odnosima s Thompsonom je rekao da nikad nisu sjeli za stol pa se posvađali, ali ga on nije uvijek politički podržavao. Milanović se, pak, nije osobito iskazao u potresu, a njegovi verbalni obračuni s Plenkovićem njemu su bili – bezveze.

U Domovinski pokret je uložio 1,8 milijuna kuna vlastitog novca, a stranka mu trenutno duguje milijun kuna koje je investirao u taj politički projekt, no, to je sve regulirano ugovorom, pa nema straha…

A što se cijepljenja tiče, zalaže se za slobodan izbor svakog pojedinca, pod uvjetom da se zaštite oni koji su najugroženiji. Hoće li se on cijepiti, e ni to ne može jasno reći, pa umjesto kratkog “da” ili “ne”, Škoro tek kaže kako o tome ne zna dovoljno i zato sluša svoje liječnike ( ?! )

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI