Neovisni novinarski portal
17.6.2021.
dobra vijest
Marios i Eleftheria u usponu (foto Twitter)

Eleftheria, studentica s invaliditetom, popela se na Olimp na leđima prijatelja Mariosa:
Nema ništa realnije od sna

Marios i Eleftheria u usponu (foto Twitter)

Mnogi su udarili po ubogoj 2020. godini kao najgoroj u povijesti, kao da to nije samo broj i kao da je to godina u kojoj se ništa dobro nije desilo. Dakako da nije tako. Već niz godina se planira uvođenje rubrike ‘dobra vijest’, pa evo je krajnje vrijeme da je uvedemo sada te započinjemo s dobrim vijestima iz  omražene 2020. godine.

Jedna od takvih je i kako je Eleftheria Tosiou, 28-godišnja studentica iz grčkog grada Drama, uspjela ostvariti svoj san – popela se na najvišu grčku planinu Olimp, odnosno na njezin 2917 metara visok vrh Mitikas (Mytikas), što prevedeno s grčkog jezika znači ‘nos’.

Marios i Eleftheria na vrhu (foto Twitter)

Ne bi to bila neka posebna vijest da Eleftheria nije od rođenja u invalidskim kolicima, te da se  na Olimp popela tako da ju je na leđima odnio prijatelj i vršnjak iz istog grada, student i ultramaratonac Marios Giannakou.

Marios, koji inače trči po pustinjama, džunglama i arktičkim predjelima se na taj vrh, kojega su Grci tisućljećima smatrali mitskim predjelom i službenim prebivalištem za  12 i više božanstava iz grčke mitologije, već popeo 50 puta.

Ipak, priznao je, ovo iskustvo mu je bilo puno teže, ali je ujedno i najljepše što mu se do tada desilo u životu, kako je rekao.

Marios i Eleftheria u usponu (foto Twitter)

Na svega nekoliko mjesta su mu u nošenju pripomogli prijatelji u pratnji, no sve najteže, najstrmije i najopasnije dionice, uključujući i finalni uspon na Olimp je iznio sam, s prijateljicom na leđima u specijalnoj nosiljci.

-Osjećaji su bili vrlo intenzivni. Bila sam sretna, bila sam dirnuta… Na kraju je bilo najintenzivnije kad smo sišli i shvatili što smo učinili –  opisala je osjećaje  Eleftheria.

Tosiou i Giannakou, oboje iz sjevernog grčkog grada Drama, prvi su se put sreli u rujnu preko zajedničkog prijatelja, kada mu je ispričala svoj san.

San je ostvaren, odnosno postao je stvarnost,  svega  mjesec dana nakon tog susreta. Trebalo je brzo pripremiti uspon – prije nego li na Olimp zapadnu snijegovi, kad takvo što ne bi bilo lako izvedivo.

-Nema ništa realnije od sna – mudro je primjetio Marios nakon uspona.

Inače, uspon na taj vrh ne slovi za lagan, već ga se smatra opasnim i teškim.

Na vrhu – foto printscreen youtube

Najveća prepreka na usponu je bila psihološka, priznao je Marios, jer je dan ranije tamo poginuo jedan čovjek u nastojaju da se popne na planinu na kojoj, smatralo se, bogovi žive u kristalnim palačama u koje se pristupa preko oblaka.

Na vrh Olimpa je prvi put stigla ekspedicija sastavjena od jednog Grka i dva Švicarca 2. kolovoza 1913. godine, no tu se valjda ne računaju navedeni bogovi koji su tamo živjeli i ranije, prema starim grčkim predajama.

Inače, navodno su na južnoj sunčanijoj strani Olimpa s pogledom na more, Atenu i druge gradove predsjednički apartman imali bogovi Zeus i Hera, dok je na sjevernoj strani s pogledom na Makedoniju bila sala za gozbe, kuhinja i oružarnica, a u sredini su smještajne jedinice imali ostali nižerangirani bogovi.

Olimp

Olimp je 1983. zbog svoje divlje ljepote i tisuća endemskih biljnih vrsta proglašen nacionalnim parkom i zaštićenim svjetskim dobrom od UNESCO-a. 

– Da, bilo je malo straha jer sam povremeno gledala u provalije s litica s obje strane…  Ali zapravo nisam strahovala da nećemo uspjeti – rekla je Eleftheria Tosiou nakon ostvarenja sna.

-Nema ništa realnije od sna – ponovimo za kraj inspirativnu rečenicu Mariosa Giannakoua.

Marios i Eleftheria u podnožju Olimpa (foto Twitter)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI