Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
'rvatska / nasilništvo / nered
Iz grčkih zatvora puštena i u Zagreb doputovala prva skupina BBB-ovaca: U zračnoj luci dočekani bakljadom kao da su upravo stigli “vatreni”nakon osvajanja titule svjetskih vicešampiona …

Iz grčkih zatvora puštena i u Zagreb doputovala prva skupina BBB-ovaca:
U zračnoj luci dočekani bakljadom kao da su upravo stigli “vatreni”nakon osvajanja titule svjetskih vicešampiona …

Prva skupina hrvatskih navijača koji su prije četiri mjeseca u Ateni uhapšeni zbog sumnje da su sudjelovali u navijačkim neredima tijekom kojih je jedan navijač grčkog AEK-a ubijen, doputovala je u Zagreb, nakon što su pušteni iz zatvora. I već pri dolasku “nacionalnih heroja” u zračnu luku, došlo je do incidenta kada je jedna osoba ( koja je došla dočekati BBB-ovce )  nasrnula na snimatelja Nove TV i opsovala  mu srčano “*ebat ću ti”, dok su se u pozadini čule pogrde na račun novinara i dobacivanje “lešinari”. Dočekali su ih maskirani kapuljačama i medicinskim maskama njihovi istomišljenici koji su im za svečani doček priredili i pravu bakljadu. Nitko od pripadnika sigurnosnih službi nije na sve to ni trepnuo…

To je ta ekipa za koju se predsjednik Vlade hvali kako im je hrvatska država, dakle hrvatski porezni obveznici, pomogla u podmirivanju putnih troškova za povratak kućama, dobivanju dokumenata za odlazak , ali i izrazio spremnost da im država plati jamčevinu, a poslije ćemo vidjeti, rekao je, kako će se to riješiti. To su ti ljudi za koje je Andrej Plenković intervenirao i kod grčkog premijera i radi čijeg je puštanja na slobodu izravno radio pritisak na grčko pravosuđe, valjda misleći da se to može kao kod kuće. Zovneš Zlatu Hrvoj Šipek i riješiš problem…

U nedjelju je Plenković objašnjavao kako se njegova vlada založila za hrvatske navijače, BBB-ovce, njih preko stotinu, koji su zbog sudjelovanja u krvavim navijačkim obračunima u Grčkoj zaglavili u kolovozu u tamošnjim zatvorima.

-Pitanje je imaju li oni dokumente, sredstva, događa se proces bez presedana. I grčki sudovi i tužiteljstvo i zatvorski sustav rade vikendom. To se još nije dogodilo. Donijeli su odluku da se napravi izvanredni korak i da ih se što prije pusti. U tim okolnostima i naše veleposlanstvo radi non- stop. Dosad je njih nešto manje od 20 došlo u veleposlanstvo, neki su tražili putni list, neki sredstva za povratak u Hrvatsku, nitko još nije tražio novac za jamčevinu, ali veleposlanstvo je dobilo naputke da im to pokrije, a kasnije će se to rješavati. To je uobičajena procedura kada veleposlanstva i konzulati pomažu građanima- govorio je Plenković, prenosi N1, hvaleći se kako njegova Vlada služi svojim građanima u nevolji.

-Većina od ovih koji su pušteni u petak, samo troje ili četvero ih je bilo u Ateni, većina ih je bila u različitim dijelovima Grčke. Policija ih je prepratila u Atenu i oni danas, svatko u individualnom angažmanu dolazi nazad. Nisu oni svi iz Zagreba, nije ovo organizirano putovanje nazad nego iskaz pomoći države, a pomagali smo im angažirano i sve ove mjesece. Oni dolaze nazad kući- objašnjavao je Plenković.

No, ta ganutljiva skrb države za njezine građane koji su se u drugoj državi tukli, pravili nerede, obračunavali s navijačima grčkih klubova, sramotili svoju zemlju, svoj grad, obitelj i hrvatski nogomet, nije baš najbolje sjela Bad Blue Boysima.

Brzo su se potrudili demantirati proračunato predizborno hvalisanje premijera koji je “njihovim ljudima u Grčkoj” osigurao svu potrebnu pomoć i potrudio se da im se pokriju svi troškovi.

BBB-ovci su poručili javnosti da su, “suprotno napisima u pojedinim medijima, troškovi obrane kao i svi drugi troškovi za našu braću u Grčkoj plaćeni donacijama njihovih obitelji te Bad Blue Boysa i ostalih navijača Dinama, kao i navijača nekih drugih klubova. Svima njima se i ovim putem zahvaljujemo.

Rijetke su prilike- istakli su- u kojima demantiramo novinarske laži na svoj račun, ali ovaj put na to nas tjeraju zlonamjerni pokušaji nametanja političkog konteksta u ovoj priči– poručili su iz navijačke skupine BBB, ne precizirajući tko im to podmeće politički kontekst.

Tko u ovoj priči laže, a tko krade, tko laže i krade, uglavnom znamo…

Foto: Angelos Tzortzinis / AFP

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI