Neovisni novinarski portal
13.6.2021.
glazba je zvonka radost / KULTURA
TBF-ov Saša Antić u Nu2: Nisu problem emocije u Thompsonovim pjesmama, problem je što je on postao simbol nečeg što ne mogu probaviti ni tolerirati…

TBF-ov Saša Antić u Nu2:
Nisu problem emocije u Thompsonovim pjesmama, problem je što je on postao simbol nečeg što ne mogu probaviti ni tolerirati…

U zadnjoj ovogodišnjoj HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” voditelj i urednik Aleksandar Stanković ugostio je gosta s kojim je mogao za početak – zapjevati. A i ostatak emisije prošao je u znaku – glazbe. Jer, gost je bio TBF-ov Saša Antić. Glazbenik s društvenim poslanjem, zagovornik veće demokracije, tolerancije i uvažavanja drugih, kao osnovnih vrednota u društvu, što su i njegove ključne glazbene poruke.

Antić je doista neobičan lik: samozatajan, pomalo sramežljiv, tih, društveno angažiran, pjesnik među glazbenicima. Ljubitelj je tradicionalne muzike, recimo Zvonka Bogdana, poštuje Štulića, a “Filigranski pločnici” su mu najdraži album, prenosi HRT. Nije mu na prvu sjeo kad ga je dobio, pa bogme ni sve do tridesete, jer to je bilo vrijeme kad je preferirao ono što su radili Đorđe Balašević i Riblja čorba. Čak je i pjesmu “Od*eb je lansiran”napisao pod utjecajem Balaševićevog “Namćora”.

Ma kako se naoko činilo nespojivim, Antić, zakleti pacifist, skon sve nesporazume rješavati riječima, a ne silom, trenira borilačke sportove, taekwondo i aikido, ali, kako je objasnio, tu se ne radi o primjeni fizičke sile i vještine, “ne idem okolo i ne tučem ljude, to je više kultura duha i tijela”. Sa sinovima, a ima ih dva, ne vodi razgovore o tome kako se (o)braniti ako ih tko napadne, ali srećom, danas je svijest o nasilju, smatra Antić, puno veća nego u vrijeme njegova djetinjstva, kojeg se ipak sjeća s nježnošću, sentimentom i nekom toplom bezbrižnošću. Problemi te vrste, veli, nastupaju tek u srednjoj školi…

Sve njegove pjesme koje se s godinama nagomilaju, a bendu ne odgovaraju zbog ovog ili onog razloga, nađu s vremenom mjesto na njegovim samostalnim albumima, tako je i sada, a tako je bilo i 2007. kada je samostalan album izdao pod pseudonimom.

Studirao je sociologiju i filozofiju, a s glazbom se počeo baviti kao student. Kad je došao u situaciju da na turnejama lista skripte i mora učiti za ispite, shvatio je da se mora odlučiti hoće li nastaviti studirati ili se sasvim posvetiti glazbi. I pobijedila je – glazba. Danas mu je ona život, sve je njegovo u glazbi, pa je jasno da se i u ovoj pandemijskoj godini koja je pogodila cijeli svijet, i sam osjeća silno zakinut. Ali, tješi ga ta planetarna solidarnost među ljudima koja mu vraća optimizam.

Najviše su u doba korone pogođeni glazbenici-interpreti, oni koji nisu autori, nego tek izvođači, i njima bi trebalo povećati honorare. Nažalost radi se novi zakon prema kojem će upravo ta kategorija glazbenika biti potpuno izostavljena, što smatra krajnje nekorektnim.
Osim interpreta, u glazbenom svijetu koronakriza je drastično pogodila i klupsku scenu, koja bi se, ako njega pitate, trebala financirati javnim novcem jer je to kulturno dobro, kreativna umjetnost, to nije samo zabava.

Na zamolbu voditelja emisije, Ace Stankovića, komentirao je i top listu najgledanijih glazbenih spotova kod nas na YouTubeu. Redom je to folk, “samo kafana”, kako reče Antić. Ali ,njemu to ne smeta jer “imamo novu generaciju koja ne ide u klubove, a folk se danas spojio s repom”.

Kratko i suzdržano komentirao je i Thompsona, i tu treba, kaže, odvojiti lik i djelo, pa se u nekim njegovim pjesmama može naći emocija koje čovjeka dirnu, pa i njega. Međutim, problem kod Thompsona je što je postao simbol nečega što on ne može probaviti, niti tolerirati. Nacionalizam je kao i svi “izmi” nešto što podrazumijeva isključivost, nacionalizam isključuje demokraciju u kojoj su svi jednaki. Thompson i njegovi štovatelji, čini se, ne razumiju da nacionalist i domoljub nisu istoznačni pojmovi.

Društvene mreže ga nisu nikad osvojile, jer osim što čovjeku oduzimaju puno vremena, one vas drže u uskom krugu istomišjenika. Ne šire vam vidike i spoznaje. Svojevremeno je otvorio Facebook profil, i kad je shvatio koliko vremena gubi s tim, otvarajući linkove fb prijatelja i sve to čitajući, odustao je. Tu ne možete pročitati nešto što nije na tragu onog što i sami mislite, grupe su tako profilirane i stoga uske i zatvorene, objasnio je, razumijevajući to kao slabost društvenih mreža.

Ima svoja melankolična razdoblja, obično dolaze s jeseni, ali je inače po naravi optimist, koji se ne da, ne dopušta da ga krize slome, jer lako je kod nas potonuti…kazao je Saša Antić.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI