Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
GOSPODARSTVO / znanje i obrazovanje
Foto: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Osniva se regionalni centar za eksperimentalnu ekonomiju i pomoć poljoprivredno-prehrambenom sektoru

Foto: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Regionalni istraživački centar za eksperimentalnu ekonomiju i upravljanje u poljoprivredno-prehrambenom lancu koji se osniva na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu trebao bi u iduće tri godine u suradnji s tvrtkama iz agrobiznisa provoditi ekonomske eksperimente za one poslovne probleme na koje klasična ekonomija ne daje dobre odgovore. Dio je to  projekta AgriFoodBoost vrijednog 899.315 eura kojeg zagrebački znanstvenici provode u partnerstvu sa stručnjacima iz eksperimentalne ekonomije s uglednih europskih sveučilišta

U Centru za eksperimentalnu ekonomiju i upravljanje u poljoprivredno-prehrambenom lancu koji će biti integriran u Europski istraživački prostor (ERA), provodit će se znanstvena i primijenjena istraživanja namijenjena povećanju konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog lanca vrijednosti. U fokusu će biti poljoprivreda Hrvatske i susjednih zemalja, a domaći stručnjaci u Zagrebu će surađivati s kolegama iz Italije, Grčke i Švedske.

-Eksperimentalna se ekonomija može jednostavno opisati kao znanstveno područje u kojem se provode kontrolirani ekonomski eksperimenti sa stvarnim ljudima i njihovim odlukama da bi se testirale ekonomske teorije te, posebno zanimljivo, da bi se ispitalo koje odluke ljudi donose u određenim okolnostima. Pokusi se uglavnom provode kao laboratorijski pokusi, rjeđe kao terenski pokusi, a u posljednje vrijeme sve više u obliku računalnih simulacija. Rezultati ekonomskih eksperimenata, u poslovnom području, služe za donošenje boljih poslovnih odluka. Centar za eksperimentalnu ekonomiju će u suradnji s tvrtkama iz agrobiznisa provoditi ekonomske eksperimente za one poslovne probleme na koje klasična ekonomija ne daje dobre odgovore. Rezultati istraživanja omogućit će domaćem poljoprivredno-prehrambenom sektoru donošenje boljih poslovnih odluka i u konačnici povećanje konkurentnostikazala je voditeljica projekta prof. dr. sc. Marija Cerjak sa Zavoda za marketing u poljoprivredi na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Uspostava Centra za eksperimentalnu ekonomiju dio je projekta AgriFoodBoost kojeg financira Europska unija. Provodit će se tri godine, vrijedan je ukupno 899.315 eura, a najvažniji su mu ciljevi podići razinu znanstvene izvrsnosti, povećati istraživački kapacitet domaćih znanstvenika, umrežiti ih s partnerskim organizacijama i unaprijediti suradnju fakulteta s gospodarstvom.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI