Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Hrvoje Bujas u Nu2: Uhljeb je savjetnik ministra Ćorića koji je došao na izmišljeno mjesto, a HGK je institucija za uljebljavanje parapoduzetnika i ljubavnica…

Hrvoje Bujas u Nu2:
Uhljeb je savjetnik ministra Ćorića koji je došao na izmišljeno mjesto, a HGK je institucija za uljebljavanje parapoduzetnika i ljubavnica…

Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika, gostovao je danas u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2. Govorio je o razlozima zbog kojih UGP, s 13 tisuća članova, i dalje smatra da ministar gospodarstva treba podnijeti ostavku, o HGK i doborovoljnoj članarini, o uhljebništvu u javnom sektoru, o razlozima zbog kojih nije bio u Domovinskom ratu, o moru ideja s kojima počinje svaki njegov dan. Nije oduvijek poduzetnik. Kao student je radio u Ministarstvu vanjskih poslova, a tadašnji ga je šef preporučio u APN, gdje je ostao šest godina. Prvi privatni posao mu je bio CD s nekretninama za Nacional…

I danas je ogorčen na ministra Ćorića, za kojeg je svojedobno izjavio da u njegovoj firmi ne bi mogao čistiti ni podove, isprovociran Ćorićevom opaskom da zagađuje medijski prostor svojim igrokazima. I dalje Bujas stoji čvrsto na tezi da ministar gospodarstva ne može biti netko tko nije radio ni dana u realnom sektoru. Njegova “teta Anka” koja čisti podove u njegovoj tvrtki, nije se na njega naljutila, rekao je.

Ćorić i “teta Anka”

Posebno je ogorčen na ministra Ćorića zbog ignoriranja UGP-a, ni na jedan njihov zahtjev nije odgovorio, za razliku od drugih ministara s kojim Udruga ima vrlo dobru suradnju. Vlada bi vjerojatno izašla u susret poduzetnicima, sve je išlo u tom smjeru, samo da nije bilo jednog ekscesnog postupka ministra Ćorića, ocijenio je.

Predstavnici Udruge glas poduzetnika dvaput su se, naime, sastali s Ćorićem, pri čemu jedan put nije digao pogled s mobitela, a kad se konačno odlučio pogledati sugovornike za stolom, ničim izazvan prekinuo je sastanak i odbio pomoći poduzetnicima jer, kako je rekao, nisu oni krivi za pandemiju. Pa nisu, naravno, ali su dužni pomoći, oni su kao Vlada odgovorni za sudbinu poduzetnika, smatra Bujas, ne krijući da je s tog sastanka otišao ljut kao ris.
Ne radi se o tome da je ljut zato što njegove tvrtke gube dobit zbog pandemije. Uostalom, Crno jaje je imalo značajan pad, jer je uglavnom bilo naslonjeno na turizam i hotele, pa je s njima dijelilo i sudbinu. Ali, njegova tvrtka Osiguraj me je zabilježila gotovo dvostruki rast u tom razdoblju, a kad je krenuo turizam, diglo se i Crno jaje koje je domaćim hotelima na moru u sezoni dovelo na tisuće gostiju.

Bujas smatra da je neodrživo poslovati u državi s 500 parafiskalnih nameta, ti porezi su im poput omče oko vrata, “nama treba kisik”, zavapio je čelnik UGP-a, zagovarajući reforme, ne kao frazu, nego stvarnu poreznu, pravosudnu, reformu javne uprave, sve po modelu više rada, digitalizacija i manji porezi. Ali, ovoj vladi nije do reformi, njima je na umu samo jedno- kako ostati na vlasti.

Poučna epizoda u APN-u

Ispričao je da je šest godina i sam radio (krajem 90-ih godina ) u javnom sektoru , u APN-u, i kad bi prošlo 17 sati, više ga nije zanimalo što se tamo događa. Počeo je kao pripravnik s najnižom plaćom, radio na terenu, od Vukovara do Dubrovnika, naročito na područjima posebne državne skrbi. Jednom prilikom gradonačelnik mu je, kad su se radile liste, rekao da se ne uzbuđuje, jer da nije bitno tko je prvi, a tko zadnji. Rekao mi je doslovce: “Ako nikako, onda pošteno” i to neću nikad zaboraviti”, kazao je. 

Ali, to nije to bilo ono što je bila njegova preokupacija, ono što je želio raditi, i tek kad čovjek radi ono što voli, svejedno o kojoj se vrsti posla radi, svejedno je li frizer, kozmetičar, autolakirer, mehaničar, građevinac, i kad mu posao postane i hobi, tada je stvarno ispunjen. On je sebe našao u poduzetništvu i sretan je čovjek jer radi što voli, i makar odlazi na spavanje s problemima i s njima se budi, makar živi stresno i njegov privatni život zbog toga pati. Ali, lakše je jer su supruga i on na istom poslu…

Uhljebi

Na primjedbu voditelja Aleksandra Stankovića da na Facebooku svakom tko ne radi u realnom sektoru odmah skreše da je uhljeb, Bujas kaže kako ne želi društvo dijeliti na javni i privatni sektor nego na one koji rade dobro i one koji ne rade dobro svoj posao. Tko radi dobro, neovisno je li u javnom ili privatnom poslu, zaslužuje svoju plaću, i puno veću nego je ima. Primjerice, naši liječnici, profesori, vatrogasci, policajci, sramota je da rade za 5- 6 tisuća kuna. A s druge strane imate one koji rade na izmišljenim radnim mjestima, kao što je slučaj s ovim novim savjetnikom ministra Ćorića, a on ima 9-10 tisuća kuna mjesečno. E, to su uhljebi za mene i zbog njih, kazao je Bujas, oni koji zaslužuju puno više, imaju manje plaće .

Ne, ne misli da je i Stanković uhljeb, odgovorio je voditelju emisije, ali činjenica je da se na HRT-u uhljebilo xy ljudi. HRT nije uhljebnička kompanija, to je javna televizija koja dobro odrađuje svoju funkciju javnog servisa i koja je odigrala važnu ulogu u ratu, pa i sada u pandemiji covida zbog online nastave. A da ima na HRT-u uhljeba, ima, ostao je pri svome Bujas.

UGP je, ustvrdio je, prvi ukazao Vladi na nužnost otpisa dijela dugova poduzetnicima i donošenje posebnih mjera kako bi se sačuvala radna mjesta.

– Upozoravali smo i da nećemo moći izdržati drugi val, da te mjere u drugom valu nisu dovoljne, a pogotovo ako se ide na lockdown, tada se mora pomoći poduzetnicima ili participiranjem u prometu, plus mjera očuvanja radnih mjesta. Ili to ili participiranje u fiksnim troškovima. Vlada na to nije pristala- naveo je Bujas.

Ova Vlada ima povijesnu šansu, dodao je, jer je prva vlada dosad koja od EU dobiva novac za pomoć gospodarstvu koje je s pandemijom došlo u krizu. I zato nijedna vlada više neće imati opravdanja kao što su ih imale one ranije, ili rat, ili recesija, ili sad covid. Covid vam, gospodo, neće biti opravdanje za nerad- poručio je.

UGP je žestoko protiv komorskih doprinosa, napose članarine, zalažu se da članstvo bude dobrovoljno, dosta je tih drakonskih nameta, jer ih 80 posto nema ni smisla ni opravdanja. HGK je institucija za uhljebljivanje parapoduzetnika, ljubavnica i ostalih– bez pardona će Bujas, podsjećajući kako je predsjednik Komore, Luka Burilović, svojedobno odbio javno kazati kolika mu je plaća, što dovoljno govori. Uostalom, kazao je, preko 97 posto članica HGK ne želi biti u članstvu te organizacije.

Rat i fakultet

U ratu nije bio, iako je na to bio spreman. U tome ga je spriječio otac koji je kontaktirao s jednim zapovjednikom HV-a, i koji mu je poslije kazao da bi trebao, kao pametan momak, upisati fakultet. Teško mu je reći je li mu žao, ali UGP vidi kao svoju drugu šansu da nešto promijeni u ovom društvu nabolje.

Pravosuđe i korupcija rak rane su hrvatskog društva, kazao je Bujas. A na izravno pitanje voditelja je li ikad nekomu dao mito da bi dobio dobar posao, izrijekom je to zanijekao.

-Ne, nikada. Mi ionako ne radimo s državom ili državnim institucijama, tako da nisam imao ni šanse niti bih ikad to napravio. To je jedna amoralna stvar koja se ne smije raditi. Korupcija je veliki problem društva, seže od vrha do dna.

Političkih ambicija nema, bar ne dok je predsjednik UGP-a, a u budućnosti tko zna. Podupire Most, Centar, HSLS, HNS, simpatizira i SDP, pa i Možemo!, sve stranke centra, dok je RF “izvan pameti”, sve one koji podržavaju njihove ideje. Volio bi da to može reći i za HDZ…

Na kraju je iznio i svoju imovinsku karticu:- Imam stan koji plaćam na kredit, kuću koju mi je ostavio otac, prosječnu plaću, profit na kojeg moram platiti porez. U Crnom jajetu moja je plaća neka prosječna…

A prosječna plaća u Crnom jaju je 5.500- 6.000 kuna.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI