Neovisni novinarski portal
5.12.2021.
radništvo / sindikatdžije
Foto: Antena Zadar

Tete u bijelom:
Štrajk radnica zadarske menze

Foto: Antena Zadar

Daleko od očiju i ušiju nacionalne javnosti u Zadru već dva tjedna traje štrajk radnica tamošnje menze. Tete u bijelom, kako ih nazivaju u studentskom žargonu, ne štrajkaju za povećanje nevelikih plaća nego za prava što su ih radnici izborili prije više od stotinu godina. Konkretno, radnice štrajkaju zato što Uprava njihovog poslodavca, Agencije za studentski standard u Zadru, odbija sindikalni zahtjev da se plaća radnika dogovara u okviru Kolektivnog ugovora nego o plaći želi samostalno odlučivati. Studenti za to vrijeme dobivaju paštete i svojim tetama daju podršku.

 Kuharice, pomoćne kuharice i servirke započele su prije dva tjedna štrajk do ispunjenja zahtjeva, nakon što je sindikalni pregovarački odbor prekinuo pregovore o kolektivnom ugovoru zbog, rekoše sindikalci,  ponižavajućih i uvredljivih prijedloga da sistematizacija rada ne bude dio kolektivnog ugovora nego da vrijednost boda i broj bodova, o čemu u konačnici ovisi plaća,  određuje Upravno vijeće Agencije za studentski standard u Zadru. Sveučilište u Zadru, osnivač Agencije, organiziralo je prehranu studenata  tako da su zaposlili studente i angažirali uredske zaposlenike da rade u menzi te naručili catering, a objavilo je i pismo u kojem radnici Agencije koji nisu u štrajku kategorički odbacuju štrajk jer smatraju da čini neprocjenjivu štetu, zahvaljuju Agenciji što im je omogućila nagrade za pozitivno poslovanje, božićnice i regrese i punu plaću za vrijeme lockdowna. Štrajk u zadarskoj menzi zajedničkim snagama organizirali su Samostalni sindikat zaposlenika studentskih centara i Novi sindikat. Bore se za princip i ustrajavaju na njemu već dva tjedna.

Teror, neznanje i psihičko nasilje

 U zadarskoj menzi trenutno vlada teror, neznanje i psihičko nasilje i zabrana mišljenja svojom glavom. Sumnjamo u istinitost potpisa radnika koji nisu u štrajku na pismu Agenciji, a tu se našlo i potpisa onih koji su na bolovanju. Ovakva pisma sam imao prilike čitati, podsjećaju na štafete mladosti i pisma koja se pišu velikim vođama, a iz stila se vidi tko iza toga stoji, što je sve skupa gadljivo. Štrajkamo za osnove sindikalizma – da mogućnost pregovora o plaći bude u kolektivnom ugovoru. Nije sjajno, ali smo čvrsti. Ono što nam najteže pada jest odsustvo sindikalne solidarnosti, jer naš zahtjev je 120 godina star, želimo plaću regulirati kolektivnim ugovorom. Nas 17 je u borbi za osnove sindikalizma i to nikog od sindikata ne zanima. Danas-sutra, kad ukinu i kolektivne pregovore, pitat ćete se kako se to desilo – komentirao je prije neki dan izostanak sindikalne solidarnosti predsjednik štrajkaškog odbora Tomislav Kiš.

Iako ih bole leđa, pokazale da imaju kičmu

Jedna od rijetkih koja je pružila podršku radnicama je Danijela Vukoša,  SDP-ova gradska vijećnica. Učinila je to otvorenim pismom u kojem piše kako su radnice pokazale da ne mogu podnijeti nepravdu i omalovažavanje i dokazale da se moraju same izboriti za svoja prava.

-Vi se borite i zahtijevate samo ono što su radnici i radnice izborili/izborile  prije 120 godina i za ono što vam Država svojim propisima danas, 2020. godine garantira – pravo na kolektivno pregovaranje. Samo to. Ovim štrajkom ste vi , kuharice, pomoćne kuharice, servirke na traci pokazale hrabrost ne dopustivši rektorici Dijani Vican, prof. dr. sc. da odlučuje o vašim pravima kao da ne postojite. Iako vas bole leđa, pokazale ste da imate kičmu. Poništavajući vaša prava, rektorica Vican je pokazala  da ste za nju nevidljive. – napisala je SDP-ova gradska vijećnica i zaključila da su sindikalno udruživanje i radnička solidarnost jedini put u borbi za radnička prava.

Studenti stali uz svoje tete u bijelom

Uz tete u bijelom stali su i studenti, tako što su im u znak podrške prilikom posjeta menzi ostavljali po jedan bombon, ali i dijeleći svoja pozitivna iskustva na društvenim mrežama, komentirajući kako niti jedna studentska menza nema tako dobre tete kao što su njihove.

-Tete koje nisu samo ondje da rade, već nas tamo uvesele, posebice kad su ispitni rokovi, uvijek nam daju neki prigodan savjet ili se našale i poprave nam te grozomorne dane, a da ne govorim da su  puno brže od studentica koje su radile danas. Da ne govorim o redu koji je bio ispred menze i način na koji su posluživale studente. Doslovno nisu ni znale što je na meniju da nisam niti dočekala ručak te sam si sama napravila sendvič. Zar nije žalosno da mi studenti kojima je hrana vrlo bitna za učenje i razvoj moramo živjeti na sendvičima dok ne date ona minimalna prava koja traže naše drage tete iz menze. Koje se znoje i kuhaju u menzi dok neki sjede u svojim uredima. Sram vas može biti, ta i vi ste nekad bili studenti i znate i sami koliko je prehrana bitna, a pogotovo nama koji smo u studentskom domu gdje nema kuhinje. Podrška tetama – riječi su  jedne od studentica u komentaru podrške radnicama u zadarskoj menzi.

Umjesto u menzu na rad u polje

Radnice u štrajku ispričale su za portal Radnička prava da njihov poslodavac ne želi potpisati kolektivni ugovor jer se bez njega mogu igrati njihovim plaćama, isplaćivati im jedan mjesec četiri tisuće, a drugi dvije tisuće kuna i da su takvim manipulacijama odlučili stati na kraj.

-Trenutno preko agencije radimo na ugovore koji se mogu različito tumačiti. Primjerice, ako triba radnik u kafiću preko puta ceste, mogu reći, evo uzet ću blagajnicu iz menze i idemo tamo raditi! Na sličan način smo završili u polju, pa smo čistili tuđe kuće i apartmane, ali nikada nismo smjeli reći gdje smo bili, a kao, bili smo u firmi! Dođem ujutro u 7:00 na posao u menzu, a u drugom dijelu dana nađem se u polju i radimo dvije, tri ure u bašti gdje ima osa (a ja sam alergična) ali ne smijem reći da sam bila u polju, nego da sam bila u firmi! To se tako radilo pet godina, sve do prije godinu dana. Ali, onda se zaustavilo na način da su cure koje su bile u bašti, doznale da su različito plaćene po satu. Primjerice, jedna radnica bi bila plaćena 10 kuna, a druga 20 kuna po satu i onda kada se to pročulo, nastala je pobuna. Mi smo se onda učlanili u sindikat studentskih centara i rad u bašti je stao. – ispričala je jedna štrajkašica za portal Radnička prava koji je objavio i da  u kuhinji zadarske menze trenutno rade tajnica, ravnateljica, knjigovođa i šef nabave Agencije

Foto: Antena Zadar

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI