Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
otpad
Foto: Čistoća Rijeka

Riječko stanje uma:
Komunalno poduzeće organizira izložbu recikliranih predmeta, imaju i radionicu za besplatne popravke i bezambalažni aparat

Foto: Čistoća Rijeka

Riječko komunalno društvo Čistoća drugu godinu zaredom organizira izložbu Novi život starih predmeta i poziva sve zainteresirane kreativce da prijave svoje radove recikliranih dizajniranih predmeta od kojih će najbolji biti izloženi u gradskoj radionici Riperaju. Cilj ove izložbe je podržati građane u nastojanju da utječu na sprječavanje nastanka otpada.

Pravo sudjelovanja u izložbi riječkog komunalnog društva imaju svi koji to žele. Prijavljuje se do 6. prosinca slanjem fotografije rada u visokoj rezoluciji, uz ime i prezime ili pseudonim, naslov rada i kratki opis koncepta na e-mail adresu: info@cistoca-ri.hr. Autori odabranih radova će biti nagrađeni sa po dvije ulaznice za predstavu Orašar koja će se 19. prosinca 2020. godine održati u HNK Ivana pl. Zajca.

Žiri će uzimati u obzir odnosno ocjenjivati predmete koji su izrađeni od otpadnih materijala ili predmeta koji bi u protivnom bili odbačeni. Vrednovat će se i kreativni koncept rada i filozofija oblikovanja i funkcionalnost, ukoliko se radi o novom uporabnom predmetu – upcycle/nadciklažu. Važna je, dakako, i estetika, što u ovom slučaju podrazumijeva boje, kompoziciju i urednost izvedbe.

U Čistoći naglašavaju da ne moraju nužno svi kriteriji biti zastupljeni, ali da će svi biti bodovani i da će žiri odabrati deset najboljih radova koji će od 14. prosinca do 8. siječnja biti izloženi u Riperaju. Kažu riječki komunalci da će veći radovi koji zahtijevaju više prostora ili su teški pa su za njihov transport potrebni posebni alati i strojevi ii ih nije moguće smjestiti u prostor Riperaja biti izloženi kao fotografije.

Foto: Čistoća Rijeka

Riperaj je jedinstveni riječki projekt za stvaranje održivog i solidarnog društva i prvi takav u Hrvatskoj. Riječ je o gradskoj radionici komunalnog društva Čistoća u kojoj građani u novouređenom prostoru u središtu grada mogu uz pomoć majstora besplatno popraviti neispravne sitne kućanske uređaje, razbijeni i oštećeni namještaj, odjeću, igračke i slično.

-Razmjena znanja kao i učenje i dodatno usavršavanje vještina odvija se u središnjem prostoru za zajedničkim stolom, nastojeći vratiti pomalo izgubljene navike popravljanja predmeta, a nimalo ne zanemarujući socijalnu komponentu. Svrha Riperaja je pružiti zainteresiranim građanima prostor, alate i savjete koji su im potrebni kako bi sami popravili male kućanske uređaje, predmete, odjeću i igračke. Vlasnici pokvarenih i oštećenih predmeta mogu pronaći neke od teže dostupnih alata koje se obično ne isplati kupovati. Osim toga, Riperaj nudi inovativan i funkcionalan prostor za siguran rad i obavljanje popravaka na vlastitim predmetima. Također, svim zainteresiranima je na raspolaganju i podrška majstora, a koji mogu pomoći u rješavanju kvarova koje ne znaju otkloniti sami – kažu u KD Čistoća.

Foto: Čistoća Rijeka

Pravila su takva da korisnici sami kupuju sve dijelove koje treba eventualno zamijeniti, da svoje predmete za popravak ne ostavljaju nego odnose sa sobom i da se alati i dijelovi ne mogu posuđivati tj. iznositi izvan prostora.

-Ovakvim pristupom oštećenim predmetima koji bi inače postali otpad, a na mjestu koje je organizirano na funkcionalan način te opremljeno potrebnim alatima, naravno, uz neizostavnu stručnu pomoć, korisnici štede novac, a lokalna zajednica aktivno sudjeluje u uspostavi održive kružne ekonomije – pojašnjavaju riječki komunalci koji inovativnim projektom osim sprječavanja nastanka otpada žele potaknuti druženje uz rad u profesionalnom i istovremeno opuštenom okruženje, čime se želi potaknuti društvena kohezija i solidarnost te razmjena već pomalo zaboravljenih znanja i iskustava.

Foto: Čistoća Rijeka

Svjesni u riječkoj Čistoći da je za razvoj kružnog gospodarstva u kojem se iskoristivi resursi zadržavaju u gospodarstvu nakon kraja uporabnog vijeka kako se ponovno produktivno upotrebljavali i tako stvarali novu vrijednost – širu javnost potrebno educirati. Jasno im je i da građane treba motivirati odnosno potaknuti da u što većoj mjeri u svojim kućanstvima odvajaju otpad te svojim odgovornim ponašanjem doprinesu učinkovitijem gospodarenju otpadom. Kažu da se u vrijeme pretjeranog konzumerizma olako odričemo predmeta koji se uz manje popravke mogu ponovno koristiti, te ih po inerciji, ali često i zbog vlastitog komoditeta bacamo u smeće, umjesto da razmislimo o mogućnosti ponovne uporabe.

Foto: Čistoća Rijeka

U Riperaju je svima dostupan i bezambalažni aparat Bert na kojem posjetitelji po prihvatljivim cijenama mogu kupiti maslinovo i bućino ulje, vinski, alkoholni i jabučni ocat, ekološka sredstva za pranje i čišćenje te šampone. Proizvodi su ekološki te su lokalnog, kontroliranog, prirodnog podrijetla i iznimne kvalitete. Temeljna ideja ovakvog aparata je motiviranje građana na smanjenje korištenja jednokratne plastične i druge ambalaže.

Foto: Čistoća Rijeka

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI