Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
EKOLOGIJA / humanitarizacija / pomoć / ZELENO
NP Krka organizira eko-radionice na Skradinskom buku i Roškom slapu: Reciklirajmo za “Šibenske šapice”

NP Krka organizira eko-radionice na Skradinskom buku i Roškom slapu:
Reciklirajmo za “Šibenske šapice”

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ organizira niz kreativnih ekoloških radionica u etno selima na Skradinskom budu i Roškom slapu, tijekom listopada i studenoga, s ciljem osvještavanja javnosti o mogućnostima kvalitetnog recikliranja. Zaposlenice NP „Krka“ prikazat će vještine izrade pompona, podmetača, ovčica i papirnatih vrećica od starih, upotrijebljenih materijala, a svi ti predmeti bit će darovani udruzi Šibenske šape, koja skrbi o napuštenim i izgubljenim četveronožnim prijateljima na širem području grada. Udruga redovito organizira informativne štandove, na kojima prikuplja donacije, a zauzvrat daruje simbolične poklone, među kojima će se ubrzo naći i rukotvorine s Krke.

Raspored održavanja radionica u NP „Krka“ redovito se ažurira i objavljuje na Facebook i Instagram stranicama ustanove. U listopadu se održavaju prema sljedećem rasporedu:

  • 18. i 29. 10. (12 – 15 sati), Skradinski buk, izrada pompona
  • 19. i 28. 10. (12 – 15 sati), Skradinski buk, izrada ovčica od starog kartona i vune
  • 30. 10. (12 – 15 sati), Skradinski buk, izrada podmetača od starih majica
  • 23. i 27. 10. (12 – 15 sati), Roški slap, izrada vrećica od starog papira
  • 24. i 25. 10. (12 – 15 sati), Skradinski buk, izrada vrećica od starog papira

Oživljavanjem davno zaboravljenih starih zanata, obnovom etnografskih spomenika i edukativnim radionicama, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ nastoji od zaborava sačuvati, za buduće generacije, značajke našega identiteta, ugroženog suvremenim načinom života, a jedan od načina je i udahnjivanje novoga života starim predmetima. Tehnike i načini ukrašavanja predmeta kroz kreativno ponovno korištenje u svijetu su poznati kao upcycling. Riječ je o radikalnijoj i još zelenijoj verziji recikliranja, onoj koja ne zahtijeva destrukciju i bespotrebno rasipanje energije i resursa, već starom, „nepotrebnom“ predmetu pronalazi novu svrhu, uz minimalne preinake, u kućnoj radinosti- kažu u NP Krka, koji nastavlja suradnju i s udrugom “Ozana”.

Ovog proljeća s tom je udurgom ostvarena hvalevrijedna akcija kukičanja rukavića za oboljele od Alzheimerove bolesti, uz podizanje razine socijalne osjetljivosti na tu bolest. Zaposlenice Parka u etno selu i ove jeseni kukičaju i pletu kvadratiće veličine 20 x 20 cm, koje u toj udruzi spajaju u dekice za beskućnike u sklopu akcije „Upletimo se“.

-Pozivamo zainteresirane da se pridruže akciji i ispletene kvadratiće dostave u Upravu ili u ispostave JU „NP Krka“ kako bi ih u prosincu poslali Udruzi „Ozana“– poručuju iz NP Krka.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI