Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
POLITIKA
Nova ljevica za “sto posto transparentne proračune”: Odgovornost gradonačelnika za trošenje javnog novca

Nova ljevica za “sto posto transparentne proračune”:
Odgovornost gradonačelnika za trošenje javnog novca

Zanimljivom inicijativom “Za sto posto transparentne proračune”oglasila se Nova ljevica, kao pravna osoba, neposredno nakon izricanja nepravomoćne presude Ivi Sanaderu, HDZ-u i ostalima, u slučaju Fimi Medija. Pokrenuli su antikorupcijski postupak građanskog nadzora nad 128 gradova u Hrvatskoj, odnosno nad njihovim proračunima. U 2019. godini tih 128 gradova, kako su naveli, uprihodovalo je od poreznih obveznika, a potom i potrošilo, oko 20 milijardi kuna. Javnog novca. Dakle, javnost ima pravo znati kako je taj novac potrošen…

Nova ljevica je inicijativu pokrenula samo nekoliko sati nakon objave prvostupanjske presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ostalima za djela iz područja korupcije i organiziranog kriminala. Dotad nezabilježena u vrhu državne politike.

Na adrese svih gradova u Republici Hrvatskoj, ova je lijeva politička stranka postala zahtjev za pristup informacijama „o svim prometima na računu (ili računima)” grada u 2019. godini i zatražila izvatke prometa po računu/računima (u elektroničkom obliku), na kojima su te transakcije vidljive, ili slične isprave takvog sadržaja“ . U najkraćem, zatražili su uvid u prihode i rashode gradova kako bi javnost informirali o trošenju javnog novca i odgovornosti lokalnih moćnika za novac poreznih obveznika.

Na konferenciji za novinare predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin je kazala da će stranka voditi i žalbene postupke u slučaju šutnje uprave ili odbijanja zahtjeva.

Nova ljevica jedina je politička stranka u Hrvatskoj koja se u svojim temeljnim dokumentima zalaže za razvijanje podatkovne demokracije, stoga ćemo na našoj web-stranici, objaviti podatke koje ćemo od gradova zaprimiti- obećala je Kekin, očigledno u vjeri da će zatražene podatke od gradova i dobiti.

Potpredsjednica Nove ljevice, zastupnica u Saboru i zastupnica u Skupštini Grada Zagreba, Rada Borić, podsjetila je da je Proračun Grada Zagreba u 2019. godini bio 8,2 milijarde kuna, što je više od trećine prihoda svih gradova u Hrvatskoj.

-Tzv. „lex šerif“ onemogućuje pokretanje referenduma protiv gradonačelnika u zadnjoj godini mandata, što otvara sumnju da će sredstva kojima raspolažu gradonačelnici/e biti pred izbore upotrijebljena za klijentelizam, tj, za „kupovinu glasova“- ocijenila je, napominjući da stoga žele da ova godina bude prekretnička za transparentnost gradova. Borić je pozvala gradonačelnike da pokažu odgovornost u trošenju proračunskih sredstava tako da sve transakcije iz svojih proračuna učine vidljivim javnosti.

U cilju postizanja sto posto transparentnih proračuna i drugih tijela vlasti, Nova ljevica planira nastaviti s postavljanjem zahtjeva za pristup informacijama i od općina, županija, ministarstava, komora itd., poručili su s konferencije za novinare.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI