Neovisni novinarski portal
9.8.2022.
grabež / POLITIKA
Raskošno sjedište HGK-a

Nova ljevica:
HGK i HOK narodu – u 30 godina su naplatili oko 10 milijardi kuna

Raskošno sjedište HGK-a

Nova ljevica je za nastavak javne rasprave o Zakonu o HGK koja je trajala svega 5 dana, premda su HGK i HOK su u posljednjih 30 godina uzele poduzetnicima 10 milijardi kuna, ističu iz te stranke.

-Prije nego je 13. srpnja u Saboru raspravljen novi Zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori Ministarstvo gospodarstva dalo je poduzetnicima – jedva 5 dana „javnog savjetovanja“ da na taj zakon reagiraju (zakonski rok je 30 dana). Vladajuća koalicija pravdala se da je svojim zaključkom od 3. veljače ove godine – odlučila da će prijedlog novog Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori donijeti do sredine srpnja – ali je očito da je taj zakonski prijedlog jako kasnio, ili je kasnio namjerno. Vladajući su mogli zaključkom produžiti rok što bi zainteresirana javnost sigurno pozdravila – pa radi se o zakonu kojim bi se nakon 30 godina trebala reformirati HGK – institucija koja je u 2020. godini naplatila od poduzetnika 192 milijuna kuna ili ako uzmemo tu godinu kao referentnu – s ukupno 5,67 milijardi kuna u 30 godina poduzetnici su financirali HGK. – ističu u Novoj ljevici.

‘Ni HGK ni HOK javne ovlasti ne zaslužuju, niti zaslužuju obilno financiranje na račun poduzetnika i obrtnika’

Pritom, dodaju,  ne treba u tom kontekstu zaboraviti na Hrvatsku obrtničku komoru (HOK), o kojoj javnost neopravdano manje zna, iako su po sličnim navikama, ponašanju, problemima i statusu dvije komore itekako povezane.

Raskošno sjedište HGK-a

-HOK i njegov sustav također treba reformirati – u 2020. od obrtnika je ubrao 78 milijuna kuna, ili za 30 godina (ako nam je 2020. referentna) oko 2,34 milijarde kuna. Ukratko, HGK i HOK su u 30 godina naplatile od poduzetnika i obrtnika oko 8-10 milijardi kuna, a sada, kada bi trebalo čuti što javnost misli o tome – poduzetnici su za to od Vlade dobili tek 5 dana! Nova ljevica poziva sve poduzetnike i obrtnike na nastavak javne rasprave o HGK i HOK-u koje su se prema općepoznatim saznanjima u mnogočemu pretvorile u privatna lena, povezana s Vladom. Poznato je da predsjednik HGK Burilović i predsjednik HOK-a Ranogajec privatiziraju goleme količine informacija koje bi trebale biti lako dostupne ukupnoj javnosti jer su obje komore tijela javne vlasti – ističu u svojoj objavi za javnost  iz NLJ-e.

Kako kažu, time i Burilović (HGK) i Ranogajec (HOK) pokazuju da ne žele da HGK i HOK budu tijela s javnim ovlastima, da ih ne zanima reformiranje HGK i HOK-a, već im je u redu da te institucije izgube javne ovlasti kad već na njih gledaju kao na svoju privatnu imovinu.

Dok god je tako – ni HGK ni HOK javne ovlasti ne zaslužuju, niti zaslužuju obilno financiranje na račun poduzetnika i obrtnika, kao do sada, poručuju iz NLJ-e.

Milijarde odlaze u vjetar

Nova ljevica poziva poduzetnike i obrtnike kao i sve druge zainteresirane da sve što žele podijeliti o HOK-u i HGK-u – uključujući daljnje komentare na Prijedlog Zakona o HGK – dostave na adresu hokihgk.narodu@gmail.com, a Prijedlog Zakona o HGK sa svim prilozima mogu preuzeti OVDJE: PZ_160

Zgrada HOK-a

-Ako ni sada ne uspijemo privesti svrsi HGK i HOK – zaslužili smo da nam i naredne milijarde koje će poduzetnici i obrtnici platiti komorama „odu u vjetar“. Važan je zato svaki napor da do konačnog usvajanja Zakona o HGK najesen, ne propustimo bar amandmanima staviti HGK pod kontrolu javnosti i poduzetnika. Da je do sada veliki dio komorskih doprinosa “otišao u vjetar” – jasno govore 30-godišnji „ekonomski uspjesi“ Vlade, HOK-a i HGK, koji su od Hrvatske, kao 2. najprosperitetnije post-socijalističke zemlje, stvorili 2. najgoru EU-ekonomiju. Predobro je bio plaćen – loš i suspektan posao komora i Vlade u njihovom glavnom poslu, u jačanju hrvatske ekonomije – jer sada, kada smo u Europskoj uniji, samo je Bugarska ekonomski gora od nas – zaključuju u Novoj ljevici. 

Dodaju i kako se govor zastupnice Rade Borić u ime Kluba zastupnika/ca zeleno-lijevog bloka o Prijedlogu Zakona o HGK može pogledati na ovoj poveznici:

https://www.facebook.com/novaljevica.hr/videos/1223638628084067/

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI