Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
GOSPODARSTVO
Foto: Gruntek

Gruntek:
Vrtovi za vrtlare bez motike koji nemaju zemlje, vremena ni znanja za uzgoj eko povrća

Foto: Gruntek

Vrt svima, a ne samo njima koji imaju vlastitu zemlju, vrijeme, volju i znanje za bavljenje uzgojem ekološkog povrća, zanimljiva je ideja tehnološko-poljoprivrednog projekta Gruntek koji ovih dana u Moslavini oživljava koncept igrice Farmville. Za cijenu mjesečnog odnosno godišnjeg najma svi zainteresirani budući virtualni vrtlari bez motike imati će za koji dan priliku u široj okolici Zagreba i u blizini Čazme unajmiti 40 kvadrata vrta i očekivati da im kroz osam mjeseci sezone proizvede prosječno 140 kilograma pravog  ekološkog povrća.

Virtualni vrtlar u stvarnome vrtu može postati svako tko to želi i uplati 199 kuna mjesečno u godišnjoj pretplati odnosno 399 kuna mjesečno u slučaju mjesečne pretplate. Na površini od 40 kvadrata vrtlar bez motike može odabrati kojih će osam ponuđenih povrtnih kultura za njega posaditi i voditi o njima brigu pravi poljoprivrednici. Birati može između luka, mladoga luka, mrkve, peršina, batata, salate, kupusa, kelja, blitve, cikle, mahune, rajčice, krastavaca, paprike, tikvice, patlidžana i graška i kroz razdoblje od osam mjeseci očekivati prinos od 140 do 200 kilograma, ovisno o povrću koje odabere. Uzgajivač povrća uzgojeno povrće može ubrati sam, ali i ne mora nego može i na svom kauču čekati da mu ga dostave na kućnu adresu. Sve to događa se na internetskoj stranici mojgruntek.hr na kojoj budući virtualni vrtlari mogu odmah proučiti pojedinosti kako bi za koji dan bili spremni za najam komadića zemlje sa punom vrtlarskom uslugom, uz informacije o vremenu berbe, očekivanoj količini sezonskog uroda po vrtnoj gredici i napretku vrta tijekom svih mjeseci rasta.

Foto: Gruntek

Projekt je prije svega namijenjen Zagrepčanima koji nemaju vlastiti zemlju niti vremena, volje i znanja za bavljenje uzgojem ekološkog povrća, a htjeli bi u njemu uživati, možda i iskusiti kakav je to osjećaj vlastoručno ga zasaditi i ubrati. U sadnji i branju mogu, dakle, sudjelovati, ali i ne moraju nego će to za njih kao i sve ostalo u vrtu obaviti tim vrtlara pod vodstvom Vjekoslava Budaneca, predsjednika Zajednice udruga hrvatskih povrćara koji kaže kako ga veseli što će sa svojim timom gruntovčana voditi brigu da svaki vrt na Grunteku izgleda kao kad su ga sadile naše bake. Iza projekta stoji Tino Prosenik, agronom po struci, koji je posljednjih desetak godina sa svojom tvrtkom Yachtmaster Group gradio karijeru u nautičkoj karijeri. Kaže da je ova 2020. idealna za projekt kojemu je cilj povratak prirodi i jednostavnim životnim vrijednostima, u duhu vremena i u skladu sa vlastitim uvjerenjima, radeći na viziji omogućavanja vlastitih ekoloških vrtova svima koji su trenutačno uvjereni da je to nemoguće. Cilj im je okupiti zajednicu zaljubljenika u prirodu i zdravu prehranu, a Gruntek ne bi trebao biti samo opcija za nabavu svježeg povrća nego i prilika za boravak na svježem zraku i zadovoljstvo branja svog uroda.

Foto: Gruntek

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI