Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
zanimljivi projekti
Diplome su u rukama...

Prilika je iskorištena:
Projekt ‘Iskoristi priliku’ udruge Zdravi grad ide dalje

Diplome su u rukama...

Prilika je iskorištena, no projekt ‘Iskoristi priliku’ udruge Zdravi grad ide dalje. “Iskoristi priliku!” je projekt koji je dugotrajno nezaposlenim i marginaliziranim osobama s kninskog područja pružio priliku za stjecanjem novih znanja i vještina na području poljoprivrednih zanimanja s naglaskom na ekološke metode i principe. Nedavno je sretno okončan dodjelom diploma u sklopu provedbe verificiranih programa obrazovanja odraslih.

-Projekt ‘Iskoristi priliku’ je započeo 2018. godine, točnije 4. rujna te godine. Radi se o projektu koji je financiran u 100-postotnoj vrijednosti iz Europskog socijalnog fonda. Osnovni cilj mu je bio reintegrirati marginalizirane osobe s područja Knina i okolice te ih na neki način resocijalizirati i dati im mogućnost da se ojačaju i da kroz taj program koji mi nudimo nađu zaposlenje i reintegriraju se u društvo – kaže Zorana Škare, voditeljica projekta Iskoristi priliku kojega je pokretač splitska udruga Zdravi grad u suradnji s partnerima iz kninske Ekološke udruga “Krka” Knin.

Početkom prošle godine je u okviru projekta ” Iskoristi priliku! ” započeo edukativni program za zanimanja: vinar, vinogradar, vrtlar i voćar. Nakon što su polaznici odslušali teoretski dio programa, odradili su i praktični dio nastave na poljoprivrednim gospodarstvima kninske okolice.

Diplome su u rukama…

-Prva faza projekta je obuhvatila edukacije stručnjaka. Tu smo doveli stručne osobe iz škola, sustava socijalne skrbi te više različitih drugih udruga koje inače rade s marginaliziranim osobama, a kako bi ih ojačali. Druga faza je imala za zadaću pomoći u reintegraciji marginaliziranih, koji su u ovom slučaju dugotrajno nezaposlene osobe i osobe koje su korisnici zajamčene minimalne naknade. Kroz naše programe prošli su i usvojili neke vještine koje su im pomogle u ojačavanju njihovih komunikacijskih vještina, učili smo ih su o poduzetništvu, ali o raznim drugim temama, o kreativnosti, rješavanju konflikata, kreativnosti i zdravlja … Uglavnom, svi su prošli edukacije i bilo je tu dosta aktivnosti u kojim su oni aktivno i interaktivno sudjelovali s našim stručnjacima – ističe Zorana Škare.

Naime, polaznici su bili uključeni u program sljedećih edukacija: Komunikacijske i prezentacijske vještine, Timski rad, Samovođenje, Upravljanje konfliktom, Kreativnost,  Zdrav način života i Osnove poduzetništva, čime su osnažene njihove kompetencije za pronalazak posla ili samozapošljavanje. Program je uspješno završilo 23 polaznica i polaznika, a više njih će koristiti dobivena znanja i vještine za pokretanje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, dok će ostali će koristiti diplome za zaposlenje u okviru zanimanja kojeg su stekli.

-Završio je još jedan tečaj za zanimanja vinogradar -vinar. Polaznici su pokazali solidno znanje i veliko zanimanje. Polaznici su uglavnom mladi i neki su već imali određena iskustva u ovim djelatnostima. Neki su već pokrenuli svoje privatne poljoprivredne poduhvate. Neki su već  aktivni u poljoprivrednim zanimanjima i u pripremi su osnivanja vlastitog OPG-a i polako kreću s poslovima. Naučili su od onih tradicionalnih načina uzgoja vinove loze do suvremenih metoda, a pogotovo se to odnosi na vinarstvo gdje danas treba veliko znanje u proizvodnji kvalitetnog vina, a da bi to vino postao prepoznatljivo za određeno područje. A ovo područje oko Knina, pogotovo prema Promini, je bogom dano za uzgoj vinove loze i za proizvodnju kvalitetnih vina – kaže agronom mr.sc. Marijan Tomac.

Dakle, ponovimo, cilj ovog projekta, kako smo izvještavali više puta, pa i u tekstu ‘Bez posla si? Zgrabi priliku – Besplatno postani voćar, vinar, vrtlar, vinogradar… i putuj u Bavarsku’ je reintegracija marginaliziranih skupina, dugoročno nezaposlenih i korisnika zajamčene minimalne naknade, u društvo, dajući im priliku dobiti nova znanja i svjedodžbe koje će im pomoći naći novo zaposlenje. Neki polaznici su se zaposlili, a ostali su se aktivirali na druge načine što je odličan pokazatelj uspješnosti provedbe projekta, kažu udruzi Zdravi grad.

Pozorno praćenje predavanja…

Jedino što se zasad nije ostvarilo od ovog plana je planirano putovanje u Bavarsku, a što je zasad spriječila globalna nevolja s pandemijom bolesti covid-19. No sredstva namijenjena putovanju će se, kažu, prenamjeniti na druge zanimljive aktivnosti…

No Maja Bodan, jedna od polaznica, je svejedno zadovoljna…

– Završila sam edukaciju za vinara. Edukacija nam je puno pomogla i potakla nas je na otvaranje OPG-a – veli Maja.

– Nadamo se kako će im svima ovaj projekt pomoći u budućem zapošljavanju i otvoriti im mogućnosti da se samozaposle. Naime, na ovom području ima puno OPG-ova, i nadamo se kako više njih krenuti tim putem da otvore svoj OPG. Sretno svima, nadamo se kako će iskoristili priliku te na najbolji mogući način postati aktivan i produktivan dio društva priliku i iskoristi sve što smo i mi kroz ovaj projekt – zaključno kaže Zorana Škare.

Podsjetimo, projekt se ostvaruje uz podršku Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali kojemu je namjena pružati podršku socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina, što je od posebnog značaja za gospodarski slabije razvijene dijelove Hrvatske, u kakve spada i kninsko područje.

Marijan Tomac i Zorana Škare

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI