Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
zanimljivi projekti
Ilustracija

Prilika je iskorištena:
Zbog projekta ‘Iskoristi priliku!’ već miriše ružmarin, zeleni se loza, lista kupus i rastu jabuke

Ilustracija

‘Iskoristi priliku!’ – tako se zvao netom završeni projekt namijenjen dugo nezaposlenim i marginaliziranim osobama kojega je u Kninu provela splitska udruga Zdravi grad u partnerstvu s Ekološkom udrugom „Krka” Knin. Naziv projekta je bio pogođen, kako se čini, jer su njegovi korisnici doista – iskoristili priliku. O ovom zanimljivom i korisnom projektu smo na Trisu već pisali (poveznice), pa je red da zabilježimo i njegov (uspješan) završetak.

Naime, završna konferencija projekta “Iskoristi priliku!”, na kojoj su široj javnosti ‘uživo’ predstavljeni rezultati projekta koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, se održala 02. rujna 2020. g.  u dvorani studentskog doma u Kninu. Tamo se, među ostalim, doznalo kako su neki koji donedavno vrlo malo znali o, primjerice, vinogradarstvu ili su tek znali da ima neke veze s vinom, sada već postali novi vinogradari…

Završnica projekta ‘Iskoristi priliku’

– Marginalizirane osobe, dugotrajno nezaposleni korisnici edukacija i drugih aktivnosti projekta „Iskoristi priliku!“ pokazali su sjajne rezultate. Na projektnim aktivnostima sudjelovalo je 24 korisnika, 12 žena. Njih 23 uspješno je završilo programe osposobljavanja. Uspješno je završilo 7 vrtlara, 5 voćara, 5 vinara  i 6 vinogradara. Svi oni sudjelovali su na edukacijama mekih vještina gdje su učili o timskom radu, komunikaciji, samovođenju, kako se ponašati u konfliktnim situacijama, kako biti kreativan te kako voditi zdrav način života – kaže Zorana Škare, voditeljica projekta ‘Iskoristi priliku!’.

No nisu oni samo naučili služiti se motikom i grabljama, obrezivati lozu ili cijepiti voćke, nego i još ponešto…

Zorana Škare (desno) voditeljica projekta Iskoristi priliku s jednim od predavača…

– Svi oni sudjelovali su na edukacijama mekih vještina gdje su učili o timskom radu, komunikaciji, samovođenju, kako se ponašati u konfliktnim situacijama, kako biti kreativan te kako voditi zdrav način života. U sklopu predmeta „Osnove poduzetništva“, korisnici su se upoznali i učili o menadžmentu, marketingu i kako napisati poslovni plan. 7 korisnika minimalne zajamčene naknade je koristilo uslugu mentoriranja. Stručnjak, psiholog je pojedinačno radio sa svakim od njih pomažući im pritom u izgradnji njihovog samopouzdanja podupirući samorazvoj sa ciljem uključivanja na tržište rada i društvo u cjelini.- napominje Zorana Škare. 

Pozorno praćenje predavanja…

I statistika kaže kako je ovaj projekt polučio dobre rezultate, premda je dijelom bio ozbiljno ugrožen svim nedaćama koje su uzrokovale mjere ‘zatvaranja’ provedene zbog bojazni od širenje epidemije virusom korona. Naime, brojke kažu kako je velika većina nakon što su prošli edukacije pokrenuli posao ili se zaposlili negdje drugdje…

-U jednom trenutku tijekom trajanja projekta, a nakon završetka verificiranog programa i podjela svih diploma, dobili su se sljedeći rezultati: 39% korisnika je bilo u procesu samozaposlenja (OPG) ili otvaranja vlastitog obrta, 9% ih se zaposlilo uz pomoć diplome, a 39% ih se zaposlilo na neko drugo radno mjesto, u nekm drugim zanimanjima. Zasad, 13% sudionika se nije zaposlilo, no pokazuju zbiljski interes i volju za skorim zaposlenjem te aktivno traže posao. Tako da smo zadovoljni s rezultatima koji su bili vidljivi u susretima s korisnicima. Svakako su bili motviraniji, komunikabilniji i angažiraniji nego na početku projekta, te su bili zadovoljni s novim vještinama koje su usvojili, te koje su im već pomogle li će im pomoći u pronalasku novog posla, te uspješnijoj integraciji u društvo, što je bio i smisao ovog projekta – zaključuje Zorana Škare. 

Među onima koji su posve iskoristili projekt ‘Iskoristi priliku!’ te i vidno optimistična Maja Bodon.

Maja Bodon Foto: TRIS/A.Tešić

-Iskustva su pozitivna i prvo bi htjela svima zahvaliti na svemu. Puno nam je sve to pomoglo da nas uopće potakne da se pokrenemo svoje poslove. Mi smo otvorili svoj OPG i odlučili se za početak baviti stočarstvom, s tim da ćemo proizvoditi hranu, a s vremenom ćemo posaditi vinograd, pošto smo išli i na edukaciju za vinare i vinogradare, tako da smo se potpuno prebacili u poljoprivredu… – kaže Maja Bodon koja je ranije priznala kako se ni ona ni njezin suprug nisu prije bavili poljoprivredom, jer su oboje odrasli u gradu, te su ‘u neznanju otišli na selo’.

Diplome su u rukama…

Inače, u sklopu projekta izrađen je i Priručnik za jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade sa ciljnom skupinom u području socijalnog uključivanja i uključivanja na tržište rada. Svi zainteresirani mogu dobiti svoj primjerak Priručnika u prostorijama Ekološke Udruge “Krka” Knin, Tvrtkova 3 i udruge Zdravi grad u Splitu, Vukovarska 65.

Početkom ljeta su polaznici ovog projekta dobili i konkretne sadnice voća, povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja.

Simbolično i konkretno, sadnja novih sadnica je ujedno označila početak nekog novog, drukčijeg i plodnijeg života, kako za polaznike projekta ‘Iskoristi priliku!’, tako i za njihove nove vrtove iz kojih već beru plodove, mirišu ružmarin ili u njima gledaju kupus kako se lista, lozu kako se zeleni, te jabuke i druge voćke kako rastu.

Prilika je iskorištena…

Ilustracija

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI