Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
narodno zdravlje
Ilustracija; brojevi

Svakodnevni ‘brojevi’ loše utiču na psihu:
Ivan Đikić smatra kako bi službena priopćenja trebalo objavljivati svaka dva tjedna

Ilustracija; brojevi

Svakodnevno izvještavanje javnosti o broju ‘novozaraženih’ koronavirusom je štetno po psihičko i drugo zdravlje, upozoravaju mnogi stručnjaci diljem svijeta već mjesecima, no vladajuće strukture se oglušuju na takve primjedbe i vapaje. U posljednje vrijeme takvo stajalište sve slobodnije i hrabrije iznose i javnosti poznati i priznati znanstvenici, posebice oni koji su često u medijima komentatori zbivanja oko covid-19 pošasti.

-Moja preporuka je da se u javnost ide sa službenim priopćenjima, u kojima će se govoriti kakvo je stanje u protekla dva tjedna, kakve će se mjere uvoditi i tada ćemo imati transparentnost i motiviranost građana da sudjeluju, rekao je znanstvenik Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu jutros u razgovoru za N1 televiziju.

Govorio je to i nedavno, premda je onda predlagao tjedne službene objave o koroni, a ne dvotjedne, kao danas…

-Samo goli brojevi uistinu utječu na pučanstvo, na ljude i na njihovu psihu i mislim da se to može promijeniti brzo i mislim da bi bilo pametnije da imamo određena generalnija obavještavanja javnosti – izjavio je tada za RTL znanstvenik Ivan Đikić te predložio da se izvještava o tjednim trendovima zaraženih.

Time se sugerirao hrvatskim Stožerašima da promjene politiku izvještavanja javnosti svakodnevnim dramatičnim izvještavanjima o broju novozaraženih, hospitaliziranih, umrlih, te ukupno zaraženih i umrlih od pamtiviijeka do danas.  Možda će u Stožeru CZRK ipak razmisliti o ovakvim prijedlozima, pa će donijeti odluku da rasterete pučanstvo od svakodnevnog izlaganja stresu i strahu zbog redovitih objava ‘brojki’, kako se sad već krajnje pojednostavljeno nazivaju statistike o zdravstvenom stanju stvarnih ljudi, a ne krumpira ili nekih predmeta.

Ilustracija; brojevi

Inače, sutra je Svjetski dan mentalnog zdravlja, 10. listopad, pa neka im to bude dodatni motiv, smatraju neki.

Ipak, Ivan Đikić time ne šalje poruku kako je ‘sve u redu’…

-Sigurno je da je ovo zabrinjavajuće i da bi Stožer trebao reći koji su magični brojevi iznad kojih se moramo pripremati na dodatne mjere i koji je to broj koji bi trebao biti da naš sustav ne može ponuditi pravilnu njegu oboljelih. Svi ti brojevi bi trebali biti pušteni u javnost i onda bi javnost bila mirnija – predlaže Đikić uz napomenu kako je aktualni broj novozaraženih rezultat i većeg broja testiranja.

Nije Đikić usamljen u ovakvim razmišljanjima u Hrvatskoj – slično misli i član Znanstvenog savjeta Vlade prof. dr. sc. Gordan Lauc,

– Broj pozitivnih slučajeva na koronavirus trebao biti samo informacija za stručnjake koji ju znaju tumačiti – ustvrdio je za Glas Slavonije.

Glas Slavonije ističe i kako je jedan od onih koji tvrde da je svakodnevno izvještavanje o broju novozaraženih i umrlih besmisleno te da je vrijeme da se vratimo normalnom životu,  i Fergus Walsh, urednik BBC-jeve zdravstvene rubrike, koji se u članku pod naslovom “Je li vrijeme da se vratimo normalnom životu?” pita pretjeruju li mediji i vlade s objavom brojki, s obzirom na to da je zaraženih više, jer je i testiranja više.

Što vi mislite?

Ilustracija; brojevi

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI