Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
EKOLOGIJA / ekopis
PP Vransko jezero: Zaplovit će solarni ‘parobrod’ izrađen od plastičnih boca!

PP Vransko jezero:
Zaplovit će solarni ‘parobrod’ izrađen od plastičnih boca!

Uskoro će zaploviti Vranskim jezerom ekološki solarni brod i to načinjen mahom od recikliranih plastičnoh boca! To je značajna vijest za Hrvatsku ljude ptice, ribe i sve ostale. Naime, danas je u novouređenom Info centru Biograd n/M potpisan je Ugovor za nabavu solarne brodice između JU PP Vransko jezero i brodograditelja Agena Marin d.o.o. Biograd n/M, vlasnika Mladena Peharde.

U sklopu projekta „Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero“, koji je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, nabavlja se solarna brodica. Cijena ponude s porezom na dodanu vrijednost iznosi 352.143,75 kuna. Brodograditelj se obvezao naručenu robu isporučiti u roku od 150 dana od dana potpisa Ugovora.

Solarna brodica je sasvim ekološko, komercijalno plovilo kojeg pokreće sunčeva i električna energija. Znači, nema troškova goriva i servisa i što je najvažnije, zagađenja. Ova atraktivna brodica retro dizajna, pod nazivom Solar Ferry, prvi put je predstavljena prošlog vikenda na Biograd Boat Show-u. Namijenjena je za prijevoz putnika na kraćim relacijama i za panoramske vožnje. Dugačka je osam i pol metara, a smještajni kapacitet joj je do 12 putnika.

„Brodica ima liniju parobroda iz 20-ih godina prošlog stoljeća i vidim ju kao idealno turističko plovilo. Ima više osobina, od kojih je ekonomičnost postignuta kroz samu konstrukciju broda, s obzirom da je građen u vakuum infuziji, a materijal je baziran u najvećem dijelu na recikliranoj PET ambalaži. Baterije se vrlo lako pune u bilo kojoj lučici, jer imaju mogućnost spajanja na 220 volti, a ovisno o opterećenju broda, mogu osigurati vožnje od pet do osam sati s jednim punjenjem. Predviđena putna brzina je 5,5 čvorova, dok solarni krov ima snagu između 1.500 i 2.000 vati“, pojasnio je vlasnik Agene Marin, Mladen Peharda, koji neumorno osmišljava nove modele i prototipe.

„Posebno mi je drago da smo ugovor o izgradnji potpisali s lokalnim brodograditeljem koji je svoju kvalitetu i inovativnost potvrdio na globalnoj razini. Nakon znatnog kašnjenja u izgradnji, napokon su u tijeku završne pripreme za ishođenje uporabne dozvole za Luku Crkvine, a čija uporaba je preduvjet da nakon više od dvije godine boravka na suhom zaplovi naš električni turistički brod Danguba. Na proljeće će po prvi puta u povijesti ploviti veliki turistički električni brod i solarna brodica za čiju izgradnju smo upravo potpisali ugovor“, navodi ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Vransko jezero Danijel Katičin.

Potpisivanju ugovora su uz nekoliko predstavnika medija, sudjelovale i direktorica TZO Pakoštane gđa. Danijela Vulin te predstavnica TZ Grada Biograda n/M gđa. Ivana Kulaš.

U sklopu istog projekta nabavljen je električni vlak koji od srpnja 2020. g. prometuje na području Parka, pa se s ovom novom solarnom brodicom upotpunjuje atraktivna ponuda u Parku prirode Vransko jezero. Sve aktivnosti koje se provode u sklopu Projekta međusobno su povezane, a cilj im je povećanje privlačnosti i edukativnih sadržaja u Parku prirode Vransko jezero. Time se daje izravan doprinos ostvarenju općeg cilja projekta – održivom korištenju odredišta prirodne baštine i društveno gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI