Neovisni novinarski portal
25.9.2021.
časni ljudi / GRAĐANI
Statua autora Vanje Pagara (foto: EN FACE ::: ANFAS)

EN FACE – ANFAS dodjeljuje nagrade:
‘Možda bi vam bolje bilo da ste i vi tu’

Statua autora Vanje Pagara (foto: EN FACE ::: ANFAS)

U Splitu će se sutra 24. listopada 2020. od 16 h od Tolstojeve ulice preko Varoši i Pjace održati promenada u okviru ovogodišnje 4. po redu dodjele nagrada Mreže EN FACE ::: ANFAS ‘onim pojedinkama i pojedincima koji danas ne okreću lice društveno retrogradnim pojavama i konceptima’. Više doznajte u objavi za javnost u nastavku: 

Statua autora Vanje Pagara (foto: EN FACE ::: ANFAS)

Mreža EN FACE ::: ANFAS organizira u subotu 24. listopada 2020. godine 4. dodjelu nagrade onim pojedinkama i pojedincima koji danas ne okreću lice društveno retrogradnim pojavama i konceptima već se u domenama svojeg djelovanja suprotstavljaju poricanju i izmicanju našeg antifašističkog, civilizacijskog i humanističkog nasljeđa na društvenu i političku marginu.

Nagradom ustanovljenom 10. listopada 2017. godine simbolički odajemo počast Palmini Piplović, hrabroj djevojci iz Varoša ubijenoj na taj datum od strane fašističkih okupatora, a dodjeljujemo je povodom obljetnice oslobođenja Splita 26. listopada 1944. godine.

Iako se čini da bi nas zdrav razum i građenje identiteta na vedrim primjerima predaka trebali dovoljno osnažiti za zamišljanje pa i realizaciju boljih svjetova, stalno izlijevanje crnih jama prošlosti po plažama budućnosti kao zajednicu nas trajno prlja i stoga svi oni pronicljivi i hrabri koji se i danas bore za boljitak čovječanstva, protiv fašizma i ustaštva, protiv nacionalnog šovinizma, kao i protiv eksploatacije radnika, protiv elita koje iskorištavaju tuđu nesreću neovisno o naciji, svi oni koji se bore za ekonomsku, nacionalnu, rodnu i svaku drugu ravnopravnost, za društvenu pravdu i solidarnost,  emancipaciju žena i njihovo pravo da raspolažu svojim tijelom, a svojim djelovanjem otvaraju horizonte slobode koji su nam potrebni – pripadaju mreži onih koji izgrađuju civilizaciju kakvu želimo.

Odraz u statui (foto: EN FACE ::: ANFAS)

Ove se godine dosadašnjim dobitnicima nagrade EN FACE ::: ANFAS u kategoriji Izvorne inspiracije (II) – Alemu Ćurinu, Ivici Jakšiću Čokriću Puku, Saši Šimpragi i Marinku Biškiću – pridružuje Ante Jelaska, „čovjek čije vrijednosti s ponosom dijelimo i čija nam je cjeloživotna dosljednost u njihovu zastupanju primjer i putokaz za vlastita nastojanja. Ne samo iz razloga što je kao skojevac sudjelovao u antifašističkoj borbi i prošao mučenja i talijanski zatvor, pa i ne samo zbog toga što je humanističke vrijednosti antifašizma živio u poslijeratnom djelovanju; Ante Jelaska je ujedno i netko kome novo doba nacionalizma i negiranja tih vrijednosti, ne samo da nije promijenilo životne stavove ili ga navelo da barem o njima javno ne govori, nego je iznova u njemu probudilo duh otpora. Toliki da se često činilo kako u čitavom Splitu gotovo jedini on stoji na jednoj strani, s javnim institucijama i dobrim dijelom društva na drugoj. Ta činjenica mu vjerojatno jest bila tužna, ali mu nije smetala, zato jer je znao da iza njega stoje ideali, uvjerenja i baština grada koji ga je odgojio“.

U krug brojnih nominiranih i nagrađenih u kategoriji Novog nadahnuća (NN), a koji su u godini prethodnoj nagradi akcijom ili inicijativom pružili svjež primjer suvremenog suprotstavljanja suvremenim fašizmima, ulazi povjesničaka umjetnosti Davorka Perić, „čija sistematična i kompleksna borba da kroz projekt Refreshing Memory sačuva dignitet građanskih, umjetničkih i znanstvenih praksi čija je potka antifašizam, a naročito inicijativa obnove spomenika Stjepanu Filipoviću, Spomenika ustanku u Gradcu,  memorijalnog područja u Gudovcu, te ponovno postavljanje spomenika Mire Vuce, Antuna Augustinčića i Vojina Bakića, pridonose bistrenju revizionističke magle koja ovom društvu dokida svaku perspektivu“.

Nagrada na rivi (foto: EN FACE ::: ANFAS)

S obzirom da su nas izvanredne pandemijske okolnosti ove dodjele i formalno natjerale u javni prostor, ali i iz razloga što su od ustanovljavanja nagrade u njemu izvedena i dva značajna uz nagradu EN FACE ::: ANFAS vezana murala u splitskom Varošu, u subotu 24. listopada od 16 sati, s polaskom s dna Tolstojeve ulice svečanom ćemo promenadom i prigodnim programom slaviti naše ovogodišnje dobitnike.

Možda bi vam bolje bilo da ste i vi tu.

Žiri EN FACE ::: ANFAS 2020: Mirjana Kučer, Vinka Lozica, Diana Magdič

Inicijativni odbor nagrade (2017): Olja Savičević Ivančević, Barbara Matejčič, Neli Ružić, Mirjana Kučer, Lovro Krnić, Igra Šain Kovačevič, Dragana Modrić, Tonči Šitin, Mašenjka Bačić, Ante Beus, Ljiljana Šućur, Tajana Jovanovič, Jerko Bakotin, Igor Miošić, Vjeko Santrić i Diana Magdić

Za Inicijativni odbor nagrade EN FACE::: ANFAS

Vjeko Santrić i Diana Magdić

Nagrada čeka dobitnika (foto: EN FACE ::: ANFAS)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI