Neovisni novinarski portal
28.7.2021.
KULTURA
Foto: BAD.co

Rad panike:
Predstava na brdašcima građevinskog otpada i ruševinama nedovršene bolnice u Blatu

Foto: BAD.co

Na lokaciji nikad dovršene ruševine tzv. Sveučilišne bolnice u naselju Blato, nedaleko Arene, autoputa i savskoga nasipa, zagrebačka kolaborativna izvedbena skupina BADco izvesti će dvije izvedbe Rada panike, događanja na brdašcima nastalim odlaganjem građevinskog otpada.

Rad panike je događanje na zelenim brdašcima remetinečkog Blata koji su nastali odlaganjem građevinskog otpada. Prostor je omeđen autoputom, dalekovodom, nedovršenom bolnicom, nasipom Save i šljunčarama uz koje se smjestio posrnuli nekretninski projekt golf terena. Taj infrastrukturni prostor ostaje nam nesaglediv unatoč slikovitosti tehnološkog krajolika kojeg je prisvojila priroda. On je inverzija prostorâ ljudskih razmjera u kojima svakodnevno obitavamo. Njegov identitet je to ne-tu prostorâ svakodnevice. Upravo kao što je identitet prostorâ svakodnevice ovaj prostor premještanja ljudi, struje, vode i materijala – sročili su PR-ovci umjetničkog kolektiva BADco u najavi dviju izvedbi Rada panike, prvoj zakazanoj za 12. rujna i drugom dan poslije, obje u trajanju od 19 i 30 do 21 sat.

Obustavljeno vrijeme pandemije

Rad panike je događanje nastalo u obustavljenom vremenu pandemije. Vremenu iznenadnog kraja i neizvjesnog ponovnog početka. Međutim, da bi nešto moglo završiti a novo započeti, da bi naša svakodnevica mogla postati drugačija, promjena prvo mora biti moguća u infrastrukturnom prostoru. Na tom terenu izvlače se obrisi i iskopavaju ukopine onoga što ne može i onoga što možda može nastati – nastavljaju mudro  BADco odnoseći se s javnošću, prinoseći nam usput pozornosti i to da je ulaz na izvedbe slobodan i da se upute za dolazak na točnu mikro lokaciju nedovršenog bolničkog zdanja dobivaju uz potvrdu dolaska na e-mail adresu produkcija@badco.hr.

Konfrontacije s nemogućnostima

Rad panike posljednji je dio trilogije započete predstavom Iskop izvedenom 2018. godine u kući arhitekta Vjenceslava Richtera, a nastavljene predstavom rePublika u orkestru koja je premijerno održana u HNK Ivan pl. Zajc u listopadu 2019. u Rijeci. Trilogija tematizira veze rada, utopije i konfrontacije s nemogućnostima u vrijeme prijetnje klimatske katastrofe – navodi se još u najavi Rada panike, u izvedbi Nataše Antulov, Ane Marije Brđanović, Eme Crnić, Ane Kreitmeyer, Marte Krešić, Nikoline Pristaš, Kalliopi Siganou, Aleksandre Stojaković Olenjuk i Evite Tsakalaki, u orkestralnoj pratnji Zagrebačkog orkestra ZET-a, na glazbu Gordana Tudora i tekst Gorana Ferčeca, u režiji Gorana Sergeja Pristaša, nove predstave u produkciji izvedbene skupine BAD.co.

Foto: BAD.co

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI