Neovisni novinarski portal
28.7.2021.
KAZALIŠTE / KULTURA
Otišla je velika Mani Gotovac

Otišla je velika Mani Gotovac

Otišla je Mani Gotovac. Velika teatrologinja, spisateljica, kritičarka, kazalištarka koja je, kako piše dubrovnik.net, pomicala granice svojom odvažnošću, iskrenošću, vizijama. Umrla je jučer, na svoj 80. rođendan. Kad se razbolila, odlučila je ne liječiti se, nego mirno otići u trenutku koji joj je predodređen, na svoj osebujni način, hrabro i bez kompromisa. S ovim svijetom dostojno se oprostila, svojom zadnjom knjigom Rastanci, kojom je najavila svoj odlazak, a nije htjela da to bude bez riječi. Pisala je dvije godine i dovršila ljetos, u čemu je nije mogla spriječiti ni bolest. Njena je ipak morala biti zadnja. Ali, na promociju nije došla…

Mani Gotovac je velika činjenica hrvatske kulture. Bila je prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta.  Obilježila je svojim djelom i svojim životom kojeg je živjela punim plućima i srcem, iskrena, uvijek svoja, veća od života, kako je napisao na svom Facebook profilu Nenad Porges.
Obožavala je ljubav, to je bila i njezina životna i spisateljska vječna inspiracija.

Mani Gotovac rođena je u Splitu 1939. . Završila je Klasičnu gimnaziju u Splitu koju su u isto vrijeme pohađali i Petar Brečić, Igor Mandić, Tonko Maroević, Zvonimir Mrkonjić, Igor Zidić i drugi. Još kao studentica piše kazališne kritike. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i zaposlila se kao kazališna kritičarka na Radio Zagrebu gdje je bila i urednica emisija o kazalištu od 1961–90. Uređivala je emisiju “Jer meni treba odgovor” u Dramskom programu 1990.–1992.. Bila je osnivačica i urednica emisija Scena na III. programu, Govorimo o kazalištu na I. programu, Kako volim kazalište na II. Programu, te urednica brojnih dokumentarnih emisija Dramskoga programa.

Bila je i glavna urednica časopisa Prolog 1987.–1993., ravnateljica kazališta &TD 1992.–1998., splitskoga HNK-a i Splitskoga ljeta 1998.–2002. te riječkoga HNK-a 2003.–2007. Objavila je knjige Tako prolazi Glorija i Dubrovačke mišolovke, autobiografske romane Fališ mi (1–2), Ma koji život, ma koji teatar i Snebivaš me.
Dobitnica je brojnih kazališnih nagrada, navodi šturu biografiju Mani Gotovac HRT.

Njezin veliki prijatelj Velimir Visković oprostio se od nje emotivnom objavom na Facebooku koju možete pročitati OVDJE.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI