Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
novo nenormalno
Ovakvo nešto bi trebalo izjegavati (foto printscreen youtube)

Javnozdravstvene preporuke za koncerte i kazališta:
Nema grljenja Škore i Thompsona, ni Romea i Julije

Ovakvo nešto bi trebalo izjegavati (foto printscreen youtube)

U našoj rubrici NOVO NENORMALNO nastavljamo , s obzirom da je nedjelja, u revijalnom korona tonu. Upravo idealne su za to posljednje Preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija  koje izdaše Hrvatski zavod za javno zdravstvo na čelu sa svojim  ravnateljom  Krunoslavom Capakom,

Preskočimo  klasične preporuke o pranju ruku 20 sekundi i tjelesnom distanciranju koje vrijede i za zgrade kina, kazališta i koncertnih dvorana. I publika gladna umjetnosti kao i umjetnici neka znaju kako se ‘za cijelo vrijeme boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičkog razmaka između osoba (publike, izvođača i osoblja) od 1,5 metra.’

Dakle, ako je  Shakespeare već zamislio grljenje Romea i Julije na pozornici, redatelj ima tu scenu preraditi da se nekako grle na udaljenosti od 150 cm, a da ljubav iskazuju dodirom laktova. A ako u kazalištu sretnete pjevačicu ili trubača, bjež’te dalje od njih… odmaknite se još 50 cm, tj ukupno 200 cm.

Još bolje: 4 metra.

Ovakva scena se ne preporuča

-Razmak od 2 metra preporučuje se između, i od, izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima. Preporučuje se razmak od 4 metra između publike i izvođača na sceni – kaže HZJZ.

To znači da bi, u slučaju nastupa simfonijskog orkestra, koji može brojati i 100 glazbenika, pozornica trebala biti široka između 150 i 200 metara. S obzirom da takvih kazališta i koncertnih dvorana nemamo, pretpostavlja se da bi simfonijski koncert  trebali odsvirati na aerodromskoj pisti ili na hipodromu, eventualno na nogometnom igralištu.

Toplomjer prije koncerta

Eto i savjeta publici da bude maskirana za cijelo vrijeme opere i filma.

-Preporučuje se korištenje maske za lice tijekom ulaska, boravka i izlaska iz prostora, osim izvođača u trenutku izvedbe – vele epidemiolozi.

To znači da Miroslav Škoro dok u Lisinskom bude pjevao ‘Otvor ženo kapiju man se očenaša‘ neće morati nositi masku na licu.

Ali će zato Škoro morati prije nego se popne na pozornicu izmjeriti tjelesnu temperaturu.

-Osoblje i izvođači trebaju prije dolaska na posao i izvedbu izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine. Svim posjetiteljima se također preporučuje da prije izlaska iz kuće izmjere tjelesnu temperaturu te otkažu dolazak u slučaju povišene temperature ili bilo kojih znakova bolesti – ističe se.

Primjer nepoželjne baletne scene bez međusobne udaljenosti od 150 cm

I bolje je da sve bude na otvorenom, kažu. Tako bi bilo pametnije da balerine i baletani ‘Labuđe jezero’ otplešu na Bundeku ili na tratini ispred HNK-a, a ne negdje unutra.

-Preporučuje se, ako postoji mogućnost, organiziranje umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija na otvorenom. Označavanje sjedećih i stojećih mjesta. Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje 1,5 metar, te ograničiti ulazak na najviše onoliko posjetitelja koliko ima označenih mjesta. U zatvorenom prostoru preporučuje se omogućiti isključivo sjedeća mjesta – napominju Hazejezeovci. 

Zabranjeno bacanje nedezinficiranih grudnjaka i maski

Treba zaboraviti na onu ‘dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta’. Sada će se izvještaji s koncerta započinjati: ‘Svaka treća stolica je bila ispunjena do posljednjeg mjesta!’.  Euforičnoj publici će vjerojatno biti zabranjeno na glazbenike bacati nedezinficirane grudnjake i maske na rock koncertima.

-Najveći broj posjetitelja koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenim i na otvorenim prostorima, uz poštovanje preporučenog fizičkog razmaka od 1,5 metra među posjetiteljima, organizator će odrediti sukladno veličini prostora i vrsti događaja. U slučaju potrebe za dodatnim pojašnjenjima ili organizaciji događaja s većim brojem sudionika zatražit će odobrenje od ministarstva nadležnog za kulturu, a koje će po potrebi konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo – nalaže HZJZ. 

Bit će posebno zanimljivo držati se preporuka o ulasku i  izlasku na koncerte i predstave. Ići će se u koloni kao u zatvorskim dvorištima ili koncetracijskim logorima, no publika ipak neće međusobno biti vezana lancima.

Primjer poželjnen distance prilikom ulaska gledatelja na operu (lanci nisu potrebni)

-Preporučuje se da posjetitelji ulaze jedan po jedan na način da prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mjesto u gledalištu, gledajući od ulaza, i tako po redu. Preporučuje se razmak među posjetiteljima od najmanje 1,5 metra kod ulaska, kretanja i izlaska. Preporučuje se da se izlazak posjetitelja organizira tako da izlaze jedan po jedan i to na način da prvi izlazi posjetitelj najbliže izlazu – nastavljaju se Preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija.

Nema grljenja u garderobi

Treba zaboraviti i na ono stadnardno okupljanje i brbljanje, dijeljenje oduševljenja ili razočarenja nakon umjetničkih zbivanja. Ako netko baš mora nakon projekcije reći ‘meni je ovaj film bio totalna pušiona… žali bože novaca‘, onda neka to kaže kroz masku i na propisanoj udaljenosti od 150 centimetara od drugog razočaranog gledatelja.

-Posjetitelje treba podsjetiti da i nakon završetka programa drže distancu, da se ne zadržavaju u grupama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima. Preporučuje se regulirati izlazak izvođača poštujući mjere fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po jedan, uz izbjegavanje susreta s publikom.. kažu preporučitelji.

Dakle, simfonijski orkestar će s pozornice morati odlaziti nekih sat i pol vremena nakon što završe koncert.

Ali ima još. Primjerice Škoro i tamburaši se nakon Lisinskog ne smiju u garderobi grliti i ljubiti oduševljeni zaradom i koncertnim uspjehom. Isto tako, u slučaju dueta Škore i Seke Aleksić ili Thompsona ne smiju se približavati jednom drugom i dijeliti isti mikrofon nedajbože. Čak ni u slučaju ako pjevaju (domo)ljubavnu pjesmu. Znači ništa od nježnih zagrljaja kumova Marka i Miroslava dok pjevaju ‘Reci brate moooj…’.

Ovakvo nešto bi trebalo izjegavati (foto printscreen youtube)

Nema ni gostiju iznenađenja.

-Preporučuje se održavati izvedbe samo sukladno evidenciji i s točno navedenim izvođačima i osobljem.  Preporučuje  se  izbjegavanje   fizičkog  kontakta,   a  za  izvedbe   na  kojima  nije   moguće održavati  fizičku  distancu,  preporučuje  se  da  uvijek  iste  osobe  odrade  izvedbu – vele,

Sve tambure, harfe, baletne cipelice, saksofone i ostalu opremu treba kasnije našpricati alkoholom i domestosom ili čim već.

Ili spaliti, još bolje.

–  Nakon  izvedbe korištene  rekvizite i ostalu  opremu  potrebno  je  dezinficirati – preporučuje se.

Brzo tuširanje

Dakako, na sve se mislilo. Tako Capakov HZJZ podsjeća umjetnike da se nakon koncerta u što kraćem roku presvuku i tuširaju. Nema sada više mogućnosti da se Škoro i prateći vokali i tamburaši nakon koncerta tuširaju po 20 minuta i pjevaju pod tušem.

Najbolje deset sekundi hladnom vodom i trk vani.

Posebno je nepoželjna fizička bliskost prilikom tuširanja i presvlačenja.

-Nakon  izvedbe  preporučuje  se  da izvođači presvlačenje i tuširanje obave u što je moguće kraćem vremenskom periodu poštujući mjere fizičke distance. Kad god je to moguće, tuširanje se obavlja kod kuće – jasan je HZJZ.

Dakle, može se i kući tuširati.

I za kraj, zna se da neki umjetnici vole piti. HZJZ je jasan:  bolje da svaki umjetnik, npr. Škoro i tamburaši,  ima svoju zasebnu bocu soka, vina ili rakije, nego da je dijele s drugima, radi sprječavanja zaraze covidom broj 19.

-Čaše, drugo posuđe i druge predmete ne treba dijeliti s drugim osobama – rezolutan je HZJZ. 

Neki se pribojavaju da će  radi ovih preporuka doći do masovne prekvalifikacije baletana, pjevača i pijanista u bravare, automehaničare i zidare.

Ilustracija

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI