Neovisni novinarski portal
9.8.2022.
GOSPODARSTVO / POLITIKA / PRAVA ZA LJUDE
Nakon 20 godina zaključen stečaj šibenske “Revije”: Ni stečajni upravitelj, ni branitelji, nisu došli dati podršku radnicama koje sada od premijera traže 9,7 milijuna kuna odštete…

Nakon 20 godina zaključen stečaj šibenske “Revije”:
Ni stečajni upravitelj, ni branitelji, nisu došli dati podršku radnicama koje sada od premijera traže 9,7 milijuna kuna odštete…

Na Trgovačkom sudu u Šibeniku ( Stalna služba TS u Zadru ) danas je, nakon 20 godina, okončan stečajni postupak nad šibenskom “Revijom”, nekadašnjom uspješnom modnom konfekcijom iza koje je ostalo neobeštećeno 326 radnica s potraživanjem od 9,7 milijuna kuna na ime neisplaćenih plaća i otpremnina. Stečaj je trajao rekordno dugo, a zaključen je rekordno brzo. Za nepunu minutu sud je rekao svoje i zaklopio slučaj Revija. Radnice nisu ničija briga…

Šibenske radnice, zajedno s njihovim pravnim zastupnikom Vedranom Uranijom, nakon toliko strpljenja i čekanja na pravdu, ostale su potpuno zatečene činjenicom da Revija ne zanima nikoga, osim njih. Nije se pojavio čak ni stečajni upravitelj Ivan Rude, koji se opravdao zdravstvenim razlozima. Nije bilo ni branitelja. Sutkinja je, bez rasprave, bez komentara, zatvorila stečaj, a radnice, koje u ovih 20 godina nisu propustile nijedno ročište, pa tako ni danas, nisu imale pravo govoriti. Nitko se nije potrudio obraniti radnička prava. Nakon maratonskog stečaja sve što imaju za reći jest da su izdane. Ali, neće odustati, borba se nastavlja, poručile su razočarane, ali ne i slomljenog duha.

-Tražit ćemo od premijera Plenkovića da nas primi, i da nam daju bar naše plaće, ne moraju nam dati kamate i otpremnine, ali neka bar daju tih osam plaća- poručile su radnice, ogorčene odnosom svih, i branitelja, i stečajnog upravitelja, i suda, i županije prema njima.

Pravnik SSSH , teritorijalnog ureda u Zadru, punomoćnik dijela radnica, Vedran Uranija, nakon zaključenja stečaja je izjavio:

-Nakon ovog stresnog završetka stečajnog postupka koji je trajao pola minute, što sam prvi put u karijeri doživio da toliko traje ročište, nitko nije imao pravo glasa, nije bilo ni stečajnog upravitelja zbog bolesti, i moram reći da ovdje bitka za radnička prava bivših radnica Revije ne prestaje. Stečaj je vođen katastrofalno i svi koji su involvirani u ovaj slučaj su zakazali, svi osim bivših radnica koje su pod granatama, za vrijeme agresije na Hrvatsku, radile. Dakle, one su žrtve ovog stečaja. Zato apeliramo, već smo pisali u dva navrata premijeru Plenkoviću, ministru financija Mariću i novom ministru Horvatu iz Ministarstva državne imovine, da se ustupi dio potraživanja države, koja ima 65 milijuna potraživanja, bivšim radnicama, odnosno da se ustupi 9,7 milijuna kuna, ili barem osam plaća. Zasad nemamo ni pozitivan ni negativan odgovor- rekao je Uranija, napominjući da su prije šest godina, zahvaljujući upravo sindikatu koji je organizirao prosvjed šibenskih “krojačica”, radnice dobile 3,3 milijuna kuna obeštećenja, a ostalo je nepodmireno još 9,7 milijuna kuna radničkog potraživanja.

– Nadležni su rekli da se čeka završetak postupka. Pa, evo, gospodo, sada je postupak dovršen i sada apeliramo na premijera i ministra Horvata– ponovio je Uranija– da budu socijalno osjetljivi jer je jedino pošteno i ispravno da država ustupi dio svojih potraživanja bivšim radnicama. Ako ni to ne uspije, idemo s tužbom na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu– poručio je sindikalist, najavljujući da će u tom slučaju, budu li morali po pravdu”izvan kuće”, tražiti daleko veću odštetu od ovih 9,7 milijuna kuna.

Svu imovinu Revije, upravnu zgradu i pogon sa strojevima u Bilicama, preuzela je u rujnu prošle godine država na račun potraživanja u iznosu od 65 milijuna kuna. Sud je radnicama priznao 13,5 milijuna kuna potraživanja za plaće i otpremnine, no prije šest godina isplaćeno im je svega 3,3 milijuna kuna.

Stečajni upravitelj Ivan Rude, međutim, nakon ovakvog epiloga, koji šibenske “krojačice” ostavlja kratkih rukava, dobiva pozamašnu nagradu u iznosu od 630 tisuća kuna bruto, pa se zapravo njemu posao itekako isplatio. Iako ga radnice optužuju da ih je u stečaju loše vodio, a nekoliko vrlo dobrih ponuda za prodaju Revije odbio ( čakovački Betex, Rosšport, šibenski Inter, Djelo iz Unešića itd. ), a redom se radilo o tvrtkama koje su htjele kupiti šibensku tvornicu i nastaviti tekstilnu proizvodnju.

        Pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija s radnicama “Revije”
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI