Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Poslije 18 godina stečajne agonije, država preuzela nekretnine šibenske tekstilne industrije Revija: Što su čekali dosad?

Poslije 18 godina stečajne agonije, država preuzela nekretnine šibenske tekstilne industrije Revija:
Što su čekali dosad?

Dugih 18 godina trajao je stečajni postupak šibenske tekstilne tvrtke Revija, da bi tek na današnjoj 24. dražbi na Trgovačkom udu u Šibeniku, država nenadano odlučila, u ime svojih potraživanja od 65 milijuna kuna, preuzeti nekretnine bivšeg jugoslavenskog i hrvatskog brenda u modnoj konfekciji. Time je država dobila imovinu Revije na dispoziciju i slobodu odlučivanja o njezinoj budućnosti. Njezina je volja hoće li raspisati novi natječaj za prodaju tvrtke, ponovo pokrenuti proizvodnju, ili čekati povoljnog kupca. No, šibenske “krojačice”, njih 326, nadaju se da bi sada napokon mogle dočekati da im budu isplaćena sva sudski priznata potraživanja…

…u ukupnom iznosu od 13 milijuna kuna, odnosno, preostali dug od 9,7 milijuna. Naime, zadnja isplata radnica dogodila se prije šest godina kada je šibenskim “šalturicama” isplaćeno svega 3,3 milijuna kuna duga.

Radnice Revije zadovoljne su neočekivanim preokretom, baš kao i njihov pravni zastupnik Vedran Uranija iz Teritorijalnog ureda SSSH Zadar.
Vjeruju da je ovo sada prava prilika da država pokaže dobru volju i obešteti radnice i prije negoli odluči Reviju eventualno prodati, jer je 9,7 milijuna kuna, koliki je preostali dug prema bivšim radnicima, realno za državu sitnica.
– Stvari se napokon kreću u pravcu pozitivnog scenarija i ako Vlada pokaže dobru volju i isplati radnice one bi mogle poslije 18 godina čekanja i egzistencijalne neizvjesnosti, doživjeti puno materijalnu, moralnu i ljudsku satisfakciju- kaže Uranija.

Zašto je trebalo čekati 18 godina da se ovaj, kako sindikalisti tvrde, najduži stečaj u Europi, voljom države stavi ad acta? Zar nije mogla Vlada davno prije donijeti ovakvu odluku, i na račun svojih potraživanja, kao razlučni vjerovnik, uzeti Reviju u svoje ruke, isplatiti radnice prodajom imovine tvrtke, koja nije nimalo zanemariva, ili obnoviti proizvodnju i na najbolji mogući način presječi neugodnu trakavicu koja godinama iscrpljuje bivše radnice?

Na današnjoj, 24. dražbi, održanoj na zadarskom Trgovačkom sudu ( Stalna služba Šibenik ), za imovinu Revije licitirale su dvije tvrtke, Premium i Elektrolux, s ponudom od svega 5,5 milijuna kuna. Ali, država im je odlučila pomrsiti račune, pa je, neočekivano, predstavnica DORH-a koja je na dražbi zastupala interese RH, Igranka Šumera, izjavila kako ima nalog države da kao razlučni vjerovnik preuzme svu imovinu propale šibenske tekstilne industrije. Jedino su pokretnine, za koje država nije zainteresirana, dakle, šivaće strojeve, namještaj, inventar, za oko 150 tisuća kuna prepuštene tvrtki Premium. Zgradu uprave, pogon u Bilicama, zemljište, itd. preuzela je država temeljem potraživanja u iznosu od 65 milijuna kuna, jer dvije kandidirane tvrtke više od toga ni u snu ponuditi nisu mogle. Sada je vrijednost nekretnina Revije 65 milijuna kuna, a hoće li se država odlučiti na prodaju, hoće li naći kupca spremnog u propalu tekstilnu industriju uložiti novac, ili će Vlada ići u obnovu proizvodnje, vidjet ćemo.

-Mi smatramo da bi nastavak proizvodnje u Reviji bilo najbolje rješenje jer to znači novo zapošljavanje, a osim toga nikad nije razjašnjeno- ističe Uranija- zašto je šibenska konfekcija propala, zašto je ugašena i osuđena na stečaj. Zbog toga smo- podsjeća, svojedobno tražili da uđu DORH i USKOK u tvrtku, ali to se nikad nije dogodilo. Jednako je enigma i zašto je stečajni upravitelj odbio ponude čakovečkog Betexa koji je želio obnoviti proizvodnju i preuzeti dio radnica, a odbijene su i ponude šibenskog Intera, Rost Športa, Djela iz Unšeića itd.

Inače, radnice su se zajedno sa svojim pravnim zastupnikom Uranijom svojedobno obratile Ministarstvu državne imovine i Ministarstvu financija s prijedlogom da se Vlada odrekne dijela potraživanja u korist bivših radnica Revije, po mogućnosti u cijelosti, ili minimalno u iznosu od osam neisplaćenih plaća po radnici. Nakon toga, uputile su i apel premijeru Andreju Plenkoviću tražeći da ih se isplati jer bi to bilo pravično, pošteno i korektno. Kako su iz Vlade, ispričat će Uranija nakon današnjeg ročišta, dobili signale da se njihov prijedlog ozbiljno razmatra, odustali su od prosvjeda planiranih u svibnju i lipnju na Markovom trgu. I evo, čini se da se strpljenje i odgoda isplatilo…

Tek da podsjetimo, početna cijena Revije u stečaju iznosila je 25 milijuna kuna, no, do 24. dražbe pala je na svega 5,5 milijuna koliko su ponudile tvrtke Premium i Elektrolux. I kad se činilo da je to konačna cijena za koju će Revija biti isporučena novom vlasniku, država je odlučila njezine nekretnine uzeti pod svoje. Što će država sa svojom novostečenom imovinom učiniti, vidjet ćemo. No, svi znamo da se država nije nikad iskazala kao dobar gospodar…
Šibenske “krojačice” danas, što zbog godina što zbog predugog, iscrpljujućeg stečaja, i ne misle o povratku na posao, a mnoge to više i fizički ne mogu. Važno im je samo da ih država isplati. A 9,7 milijuna preostalog duga prema bivšim radnicima, doista, kako ističu, za državu i nije neki novac…

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI