Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
Hrvatsko-makedonska tangenta / IZDVOJENO / šibenik / zanimljivi projekti
U Šibeniku promovirano novo šibensko-makedonsko craft pivo “Herz”: “Srčano” i zdravo, k tome prvo pivo u svijetu posvećeno jednom kadriokirurgu, dr. Sašku Jovevu!

U Šibeniku promovirano novo šibensko-makedonsko craft pivo “Herz”:
“Srčano” i zdravo, k tome prvo pivo u svijetu posvećeno jednom kadriokirurgu, dr. Sašku Jovevu!

Prvo šibensko-makedonsko pivo znakovitog imena “Herz”, promovirano danas u Šibeniku, ući će u povijest po tome što je prvo spomen pivo u svijetu posvećeno nekom kardiokirurgu i njegovoj ekipi, odnosno transplantaciji srca koja je u podtekstu ove zanimljive hrvatsko-makedonske pivarske priče koja ne promiče samo pivo, nego i donorstvo organa. “Herz” je pivo posvećeno prof.dr. Sašku Jovevu, ali i spomen na Emiliju, ženu koja je doniranjem svojih organa spasila šest života, što se duboko dojmilo šibenskih i makedonskih pivara.

Na Trgu Pučkih kapetana usred šibenske stare gradske jezgre održana je danas konferencija za novinare na kojoj su, uz ostale, sudjelovali veleposlanik Sjeverne Makedonije Nazif Xhaferi i šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Novo, a prvo, iznad svega “srčano”,  šibensko-makedonsko pivo nastalo je suradnjom šibenske Pivovare 022 i makedonske Pivovare Hotch Potch iz Zagreba. Nije to obično, već spomen-pivo u čast prof.dr. Saška Joveva, makedonskog kardiokirurga, inače po majci Šibenčanina, predstojnika Univerzitetske klinike za državnu kariokirurgiju u Skopju, a koji je nedavno predvodio tim liječnika u povijesnom pothvatu prve transplantacije srca u Makedoniji ( 23. svibnja 2020. ).

“Herz” se razlikuje od dosadašnjeg stila i okusa piva obiju pivovara, a kako su objasnili njegovi proizvođači, riječ je o finom BelgianHoppyWitbieru, s 4,8 posto alkohola, profinjenog okusa i mirisa, s dodatkom kamilice, koje nosi poruku da je pivo zdravo, a ako se konzumira primjereno, ljekovito je i za srce. “Herz” su kreirali craft pivari Vedran i Luka Škugor, vlasnici šibenske Pivovare 022 te Krume Ivanovski i Dimitar Jovanovski iz Skopja, vlasnici gypsy Pivovare Hotch Potch kojoj je sjedište u Zagrebu.

Pivo je kreirano i skuhano u Šibeniku, ali je plod kreativne suradnje dvaju stilom i pristupom craft pivu različitih pivovara. Šibenska Pivovara 022 poznata je po svojim unikatnim pivama s pričom, od “1066”, povećene prvom spomenu Šibenika u pisanim dokumentima, preko “83:82” koja se referira na rezultat povijesne košarkaške utakmice Šibenke i Bosne kada je Šibenčanima oduzeta titula državnog prvaka, te “1646” koje nosi simboliku godine izgradnje šibenskih tvrđava. Radi se o California Common, Golden Ale i Pale Ale stilovima koji se u novom šibensko-makedonskom pivu “Herz” miješaju sa sasvim drugačijim stilovima eksperimentalne gypsy Pivovare Hotch Potch afirmirane svojim neobičnim Juicy Pale Ale pivom “Little Gnomes Hats” i u tom stilu nastavili nadopunjavati hrvatsku craft scenu pivama s dodacima voća, začina, eksperimentalnih hmeljeva i sl.
Hotch Potch pivsku listu, uz navedeni „Gnom“, čine „Bad Drummer“ Milk stout, „Sourovska“ Pastry Sour, „Mrs. Millers Passion“ fruit Neipa i „Hoppykumulus“ Hazy Ipa.

Dvije pivovare na poseban način povezuju i dvije države: Hrvatsku i Sjevernu Makedoniju koje, kako je to i na današnjoj promociji novog piva kazao šibenski gradonačelnik Željko Burić čestitajući pivarima na pothvatu, imaju ogromne mogućnosti za suradnju.

Veleposlanik Sjeverne Makedonije Nazif Xhaferi je rekao kako je počašćen time što je sudionik ovog događaja i dio zajedničke šibensko-makedonske inicijative koja, osim što promovira gospodarsku suradnju dviju zemalja, nosi i veliku simboliku, donosi poruku humanosti i vrijednosti ljudskog života u prvi plan.

Video-linkom na konferenciju za novinare uključio se i dr. Jovev iz svoje makedonske klinike, čovjek u čast kojemu je po prvi put u svijetu posvećeno jedno pivo. Nije krio zadovoljstvo na počasti koja mu je iskazna, osobito, kako je rekao, jer dolazi iz Šibenika za koji je i emocionalno vezan, jer je njegova majka Šibenčanka. Iznimno mu je drago, kazao je, što Hrvatska i Šibenik imaju tako visoko razvijenu svijest o donorstvu, zahvaljujući kojemu su spašeni broni ljudski životi.

Hrvatska je , inače, prva u svijetu po broju donatora organa u odnosu na broj stanovnika, rečeno je na konferenciji za novinare, s koje se po prvi put čula i informacija da je upravo u šibenskoj bolnici izvedena prva ozbiljnija interevencija na srcu ( ! )

Prvih, eksperimentalno proizvedenih, 800 litara šibensko-makedonskog “Herza” već je rasprodano od Dubrovnika do Osijeka, pohvalio se Vedran Škugor iz Pivovare 022, najavljujući i serijsku proizvodnju. Pivo će biti plasirano na hrvatsko i makedonsko tržište, a što će biti dalje, Škugor ne želi prejudicirati, zasad je, kako je kazao, najvažnije ovu krizu- preživjeti.

-Zajedničko druženje i prijateljstvo rezultiralo je novim pivom kojim smo htjeli proizvesti i novu priču, priču o donorstvu, o posveti dr. Jovevu koji je izveo prvu makedonsku transplantaciju srca- objasnio je Vedran Škugor. U tome mu se pridružio i makedonski partner Kumre Ivanovski, koji je precizirao kako se ovdje radi u osnovi o promociji craft piva koje je u hrvatskom pivarstvu još uvijek na niskim razinama.

Projekt šibenskih i makedonskih pivara podupire i Udruga Hrvatsko-makedonska tangenta sa sjedištem u Šibeniku koja godinama ustrajno radi na njegovanju i unapređenju prijateljskih i kulturnih veza Sjeverne Makedonije i Hrvatske. 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI