Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
UMJETNOSTI
Foto: Wil Bart via Flickr

Panama Papers:
Riječka potraga za lokalnim adresama vlasnika offshore tvrtki koji izbjegavaju plaćanje poreza

Foto: Wil Bart via Flickr

Vrlo zanimljivu radionicu čiji će polaznici po riječkim ulicama tragati za adresama tvrtki koje se spominju u poznatim Panamskim dokumentima (Panama Papers), u kojima se navode pojedinci i poduzeća koji pomoću offshore tvrtki sa sjedištem u poreznim oazama izbjegavaju plaćanje poreza, priprema pariški istraživačko-umjetnički kolektiv RYBN.

Offshore Tour Operator je psiho-geografski GPS prototip koji usmjerava korisnika u šetnji kroz bazu podataka Panama Papers, u potrazi za fizičkim tragovima offshore bankarenja u gradskom krajoliku. U bazi podataka ICIJ Offshore Leaks database mogu se pronaći i adrese riječkih vlasnika offshore tvrtki. U sklopu programa Usijano more, kolektiv RYBN odvodi sudionike radionice na posebni obilazak grada: opremljeni audio vodičima, posjetit će lokalne adrese vlasnika offshore tvrtki sa sjedištem u Rijeci, koje se spominju u bazama podataka kao što su Offshore LeaksPanama Papers i Bahamas Leaks.

Sudionici se pozivaju da dokumentiraju svoju šetnju te obrate pozornost na poštanske sandučiće i parlafone kako bi provjerili ako je ime offshore pravnog subjekta, otkriveno u procesu curenja podataka, još uvijek tamo. Sudionici bi također trebali raditi bilješke o putu kojim se kreću, kako bi kasnije s ostalima mogli razgovarati o iskustvima i prikupljenim fotografijama.

Foto: Wilifried B.

Riječka udruga Drugo more poziva sve zainteresirane da se prijave na radionicu  Offshore Tour Operator, koju će  u petak 21. kolovoza od 10 do 15 sati voditi pariški istraživačko-umjetnički kolektiv RYBN. Radionica će biti na engleskom jeziku i predviđena je za maksimalno 15 polaznika, koji će poput GPS-om navođenih turista sa slušalicama u ušima i fotoaparatom u rukama šetati gradom, prikupljati fotografije i raditi bilješke o svojim doživljajima i iskustvima. Polaznici se pozivaju da ponesu fotoaparat ili pametni telefon, kompas (ako ga imaju), bilježnicu i vlastite slušalice. Prijave na radionicu potrebno je poslati e-mailom na adresu info@drugo-more.hr, i u poruci navesti svoje ime, prezime i broj mobitela.

Foto: Wilifried B.

Osnovan 1999. u Parizu kao kolektiv, RYBN.ORG provodi izvandisciplinarna istraživanja složenih odnosa između tehnologija i ekonomije. RYBN.ORG istražuje iznimno komplicirane sociopolitičke i tehničke fenomene poput visokofrekventnog trgovanja, tržišnih infrastruktura subsekundne brzine, kibernetičke eshatologije, diskretnih mreža offshore financija, povratka „ljudskih kalkulatora“ u digitalnom radu, širenja industrijskog patentiranja prema živim organizmima itd. Svako novo istraživanje dodaje jedan orijentir i raščišćava nejasne teritorije suvremenog tehnokapitalizma. Umjetnička djela kolektiva RYBN.ORG operativni su i performativni sustavi koji se obično izlažu izvan „bijelih kocki“ suvremene umjetnosti te se razvijaju u okolišima u kojima mogu stvarati učinke i proizvoditi povratne informacije, uključujući financijska tržišta, mikro-radne platforme, komunikacijske i društvene mreže, računalne viruse.

Radovi kolektiva RYBN.ORG izlagani su na brojnim izložbama suvremene umjetnosti, uključujući: „Infosphäre“ (ZKM), „Nervöse System“ (HKW), „the GlobalContemporary“ (ZKM), „2062“ (la Gaîté lyrique), „Stock Overflow“ (iMAL), „El Processo Como Paradigma“ (LABoral), „Gutes Böses Geld (Kunsthalle Baden-Baden), „Requiem for a Bank“ (HMKV), „Media Mediums“ (Ygrec), „StockOverflow“ (iMAL), „l’espace Virtuel du Jeu de Paume“, CNAP; i na brojnim umjetničkim festivalima, kao što su: ISEA, Transmediale/CTM, PixelacheMalaupixel, NEMO, ElektraCellsbuttonArs Electronica.

Foto: Wil Bart via Flickr

Radionica se organizira u sklopu izložbe Usijano more, središnje izložbe programa Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, ujedno i prve velike izložbe u novouređenom prostoru u zgradi Exportdrva na Delti. S naglaskom na nevidljive ekonomije i nove oblike rada povezane s morem, njemačka kustosica Inke Arns okupila je radove petnaest autora svjetskoga glasa koji se bave neobičnim i radikalnim pojavama, od čudnih internetskih trgovina do carstava amaterske pornografije i drugih “zlatnih obala” – ukratko: morem rada. Izložbu koju Drugo more organizira u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien moguće je posjetiti od 20. kolovoza do 13. rujna svakim danom od 17 do 21 sat, dok će od 14. rujna do 31. listopada izložba biti otvorena svakim danom od 11 do 21 sat.

Usijano more polazi od činjenice da je u geografskom smislu Europa pomorski kontinent, dok je more oduvijek suštinski oblikovalo njezin razvoj: sagleda li se odnos duljine obale prema ukupnoj površini kopna, Europa ima više kontakta s morem nego bilo koji drugi kontinent. Luka, kao i more, za Rijeku nisu samo mjesto utovara i istovara, dolazaka i odlazaka brodova. Luka je u srcu grada i simbolički važna za njegov identitet. Zato su more i novi oblici rada i ekonomija koji su vezani uz more, iznimno važni i za Rijeku i za Europu.

Na izložbi će se predstaviti radovi europskih i svjetskih umjetnika i skupina: Aram Bartholl (DE), Ursula Biemann (CH), DISNOVATION.ORG (FR/PL), Jacob Hurwitz-Goodman (US) / Daniel Keller (DE), Steffen Köhn (DE), Lawrence Lek (GB), Rebecca Moss (GB), Jenny Odell (US), Elisa Giardina Papa (IT), Lisa Rave (DE), Marie Reinert (FR), Tabita Rezaire (GF), RYBN (FR), Sebastian Schmieg (DE) i Hito Steyerl (DE).

Iako su svi predstavljeni autori višestruko nagrađivani i međunarodno priznati za svoj umjetnički rad, najveće umjetničko ime na izložbi je Hito Steyerl, njemačka umjetnica koju je ugledni časopis Art Review proglasio najutjecajnijom osobom u svijetu umjetnosti 2017. godine.

Foto: Rebecca Moss – International Waters

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI