Neovisni novinarski portal
13.6.2021.
glazba je zvonka radost
Knin u doba korone: Trio tombola svira Sinatru za “treću dob”…

Knin u doba korone:
Trio tombola svira Sinatru za “treću dob”…

Knin u doba korone. Ljetna večer, štićenici kninskog Doma za stare i nemoćne koji vjerojatno prolaze najteže razdoblje svoje “treće dobi”, okupljeni uz poseban zabavno-glazbeni program, namjenski osmišljen baš za njih. Prizor se doima gotovo nadrealno. Dio publike je u improviziranom gledalištu, dio program prati iz svojih soba, iz izolacije na koju su koronom osuđeni. Trio tombola vira My Way…

Kninski klub A3, koji je inače organizator Grr Festa, ove godine otkazanog zbog pandemijskog opreza i restrikcija, odlučio se okušati u alternativnom programu. Dosjetili su se kako bi bilo humano i solidarno prirediti nešto i za starije sugrađane, smještene u domske ustanove, koje su i danas u svojevrsnom lokcdownu. Štićenicima domova nitko ne može doći u posjet i skratiti im duge, jednolične dane, a zabranjeno im je ustanove i napuštati. Nema šetnje, nema izlazaka, nema posjetitelja… Samoća i tuga uselile su se u domove starijih i nemoćnih.

Ali, eto, netko se sjetio da im olakša ove dane izolacije i usamljenosti, pa je klub A3 angažirao Trio tombola sa specijalnim retro-repertoarom ih 60-ih godina prošlog stoljeća i zasvirao hitove Franka Sinatre, Ive Robića, Louisa Amstronga… Razgalio duše umirovljeničke.

Trio čine Karolina Šuša, vokal, široj javnosti poznata kao članica atraktivnog Cabareta a la carte, na gitari je Marko Pažanin, a na basu Jelena Galić.

-Za nas je to bilo posebno iskustvo. Dio štićenika je izašao iz Doma i sjeo u gledalište, izravno uživajući u našem programu, a dio ih je slušao iz svojih soba, s prozora, i s nama se dovikivao o tome kako je to bilo nekad, a kako je danas. Imali smo- priča nam Karolina Šuša– i neke kostime, poput onog čuvene Merlinke, kojim smo se i vizualno vratili u to neko davno vrijeme 60-ih. Posebna nam je radost bila što možemo, makar na kratko, razveseliti te ljude koji prolaze kroz jedno vrlo teško razdoblje, kroz potpunu izolaciju od vanjskog svijeta, nitko im ne dolazi, oni nikud ne smiju izaći, jer su rizična skupina, i tako ih se štiti od koronavirusa- ističe Šuša.

U slučaju kninskih štićenika Doma starih i nemoćnih situaciju dodatno otežavaju i radovi na renoviranju zgrade, pa su štićenici gotovo kao u kavezu.

Trio tombola unio je dašak života među njih, i kao na nekom glazbenom vremeplovu vratio ih u vrijeme njihove mladosti, vrijeme najveće životne radosti.

-Izgledali su vrlo zadovoljni onim što smo im priredili, a i nama je bilo jako lijepo i nekako toplo oko srca što smo ih makar na kratko oraspoložili- iskreno će Karolina. Napominje da je Trio tombola svoj retro-repertoar osmislio namjenski za večer sa štićenicima Doma, a kako su “generalku” imali u jednom splitskom klubu, ispostavilo se da i njihova generacija, dakle ova današnja mladost, vrlo dobro reagira na glazbu 60-ih i nije isključeno , kazala nam je Karolina Šuša, da će se kninski program ponoviti i pred znatno mlađom publikom. Pozivi im već stižu…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI