Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
KULTURA / UMJETNOSTI
“Kate koju znate” i Ružno pače na Slapovima Krke

“Kate koju znate” i Ružno pače na Slapovima Krke

Znate li Kate? “Kate koju znate”? Ma, da, već ste gledali,  sigurno ste pratili projekte mlade splitske samostalne umjetnice Karoline Šuše, i njezin online program “Priče za laku noć” koje su krenule u vrijeme prvog pandemijskog lockdowna, u proljeće 2020. Dio Katinog repertoara možete pogledati i na YouTube kanalu, mnoge obitelji prate ih i na društvenim mrežama, a neke priče izvedene su i uživo na dječjim festivalima. E, pa ta Kate, Karolina Šuša i njezina vrijedna ekipa, u četvrtak i petak, 20. i 21. svibnja, u Nacionalnom parku Krka snimaju Ružno pače kojim će obradovati brojnu djecu i roditelje, ali i promovirati raskošni prostor zaštićene  prirode NP-a.

-Projekt Kate koju znate i šarena budućnost nastavak je serijala Kate koju znate, a podržali su ga Ministarstvo kulture i medija te Umjetnička akademija u Splitu. Za svoju prvu epizodu u eksterijeru ekipa “Kate koju znate “odabrala je upravo obale rijeke Krke, budući da sam i sama porijeklom iz tog kraja i osobno mislim da ne postoji ljepše mjesto od Krke u proljeće- kazala nam je Karolina Šuša.

Uz pripovjedačicu, u Ružnom pačetu nastupit će i studenti završne godine Glume na splitskoj Akademiji, režiju potpisuje Toni Wagner, a posao snimatelja odradit će vrsni kninski umjetnik Duško Korlat.

U upravi NP Krka njihov je projekt naišao na odobravanje, promidžba će dobro doći i NP i splitskim umjetnicima, dogovor je začas postignut, i snimanje već sutra može početi. NP Krka bit će partner u projektu, “što nam se čini prirodnim tijekom događaja”, kaže Karolina, znana kao Kate, ” budući da su najljepše lokacije na Krki u sklopu Parka, ali i budući da su ciljana publika Parka obitelji s djecom, što je populacija kojoj se i mi obraćamo”.

Inače, “Kate koju znate”, svojevrsna dalmatinska Mary Poppins, svestrana je umjetnica: plesačica je suvremenog plesa, pjeva, glumi, niže projekt za projektom. Njezine priče prosječno traju manje od pola sata, taman koliko je djeci moguće držati pažnju, i idealne su za spokojan dječji san. Dojmljive, vesele, dječjoj duši prilagođene.

Karolina Šuša ( 35 ) rođena je u Opatiji, porijelklom je iz Kistanja, a već neko vrijeme živi i stvara u Splitu gdje se i “preimonovala” u Kate. Po struci je profesorica engleskog jezika i plesačica suvremenog plesa, u čemu se iskazala s projektom “Cabaret a la carte”. A na zamisao da preko Zoom platforme priča djeci priče za laku noć, na radost djece i roditelja, došla je u vrijeme koronakrize.

Za sebe kaže da bi rado bila nešto između Mary Poppins i Branka Kockice. A što to znači? U ovom novom svijetu to bi možda značilo da ima ogromnu gledanost na YouTubeu, ili da svoje projekte izvodi u vrtićima, školama , knjižnicama, da, kako je svojedobno izjavila “promičem pismenu riječ i neku ljubav prema onim esencijalnim ljudskim vrednotama? Sigurno. Bi li to značilo da bih se voljela pojaviti na televiziji i pričati priče za djecu? Sigurno. Bi li voljela da mi padne na pamet nešto što još nitko nije izmislio pa onda to provedem u djelo? Sigurno”.

Kako bilo, njezina je želja doprijeti do što većeg broja djece i ispričati im neke stare, zaboravljene priče na kojima je i sama rasla i u njima potaknuti ljubav prema pisanoj riječi i umjetnosti uopće…

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI