Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
PRIOPĆENJE / šibenik / zdravlje
Joško Šupe

Predsjednik SDP-a šibensko-kninske županije Joško Šupe:
Unatoč zabrani posjeta, 2.ožujka dožupan i dogradonačelnik Šibenika bili su na proslavi stotog rođendana štićenice Cvjetnog doma!?

Joško Šupe

Proboj koronavirusa u šibenski “Cvjetni dom”, ustanovu koja skrbi za stare i nemoćne, gdje je jučer evidentirana jedna zaražena štićenica, isprovocirao je danas oštru reakciju iz Županijskog SDP-a. Predsjednik ŽO SDP-a u Šibeniku, Joško Šupe, otvoreno je prozvao gradske i županijske čelnike zbog, kako ističe u priopćenju, zbog nepoštivanja epidemioloških mjera i posjeta Domu unatoč zabrani, čime su, smatraju u SDP-u, demonstrirali neodgovorno ponašanje.

-Ako je sve rađeno po propisu, kako su onda na proslavi rođendana ( stogodišnje štićenice Doma, Ane Kozić, op.a. ) koji je održan sedam dana poslije naputka Ministarstva o zabrani posjeta domovima, na tom istom rođendanu bili zamjenik šibenskog gradonačelnika  ( Paško Rakić ), dožupan šibensko-kninski ( Nikola Blažević ) i članovi obitelji- kaže se u priopćenju za javnost ŽO SDP-a.

 

-Povodom zaista tužne vijesti o pojavi zloćudnog koronavirusa u Cvjetnom domu, kojom smo svi dotučeni, postavlja se pitanje kako je i odakle virus došao u dom, jer se po riječima ravnatelja od prvog dana poduzimaju sve propisane mjere- navodi Šupe.

Iako je, kako napominje, činjenica da su radovi na energetskoj obnovi zgrade doma zabranjeni zbog koronakrize, i da se provode testiranja zaposlenika i korisnika ustanove koji imaju povišenu temperaturu, činjenica je također, tvrdi Šupe,  i da je ” 27. veljače 2020. naputkom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku zabranjena posjeta u ustanovama u sustavu socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja djeci, mladima, starijim i nemoćnim osobama”.

No, unatoč tome, činjenica je da je 2. ožujka 2020., dakle, tjedan dana iza naputka, u Cvjetnom domu organizirana proslava stotog rođendana štićenice Ane Kozić na koju su došli, i slavljenici čestitali, šibensko-kninski dožupan Nikola Blažević i šibenski dogradonačelnik Paško Rakić.

-Iskreno se nadamo- stoji u priopćenju ŽO SDP-a– da situacija neće eskalirati i da neće biti najgoreg scenarija, ali molimo župana da nam odgovori da li su temeljem gore navedenih činjenica bile poduzimane sve propisane mjere i tko će za sve biti odgovoran?

Osjeća li se na bilo koji način odgovornim, pitali smo izravno dožupana Blaževića.

-Ne, jer to je bilo još 2. ožujka, i nije istina da smo prekršili naputke Ministarstva posjetom Cvjetnom domu- odmah će Blažević.

Dožupan, naime, tvrdi da je 27. veljače Ministarstvo za demografiju, mlade i socijalnu politiku  dalo preporuku o suspendiranju posjeta domovima za starije i nemoćne, a šibenski Cvjetni dom je 10.ožujka zatvorio vrata za posjetitelje. Odluka o zabrani posjeta u domovima za starije i nemoćne, naglašava Blažević, donesena je tek 27. ožujka 2020. Prema tome, ne radi se, kaže, o kršenju propisa ni pravila postupanja u pandemiji.

Uzgred, ravnatelj Cvjetnog doma Tomislav Ninić jučer nam je, također, kazao da je zabrana posjeta u domove uvedena 28. veljače…

Inače, u Šibensko-kninskoj županiji danas nije bilo novooboljelih, a u Cvjetnom domu još traju epidemiološki izvidi. Nakon jučerašnjeg pozitivnog nalaza jedne štićenice u Domu, provedeno je testiranje 40 osoba, od kojih je 14 analiziranih u Zadru negativno, a preostalih 26 uzoraka je poslano na analizu u Zagreb  i rezultati se još čekaju.

Županijski stožer Civilne zaštite službeno se očitovao i na priopćenje ŽO SDP-a, u kojem tvrdi da predsjednik ŽO Joško Šupe “obmanjuje javnost manipulirajući činjenicama”.

-Smatram kako je u ovim teškim i izazovnim okolnostima izuzetno neodgovorno, pa i maliciozno, uznemiravati javnost iznošenjem neistina, optužujući institucije i ljude koji rade svoj posao, za ugrožavanje zdravlja i života najranjivije skupine naših sugrađana. Odlučno odbacujem ove optužbe te ljubazno molim gospodina Joška Šupu da se suzdrži od ovakvih istupa u budućnosti- poručio je s pozicije načelnika Županijskog stožera CZ Nikola Blažević.

Načelnik Stožera CVŠKŽ Nikola Blažević (foto TRIS/G. Šimac)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI