Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
EKOLOGIJA / OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA!
Obilježavanje Međunarodnog dana biološke raznolikosti u Murteru: Volonteri ronioci u akciji čišćenja podmorja

Obilježavanje Međunarodnog dana biološke raznolikosti u Murteru:
Volonteri ronioci u akciji čišćenja podmorja

U povodu Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj, sutra se, u organizaciji Turističke zajednice općine Murter-Kornati i same općine, provodi akcija čišćenja podmorja, na području od Murtera do plaže Luka. Akcija će okupiti volontere ronioce tvrtke “Najada diving”, Powerlifting klub “Šibenik” i brojne certificirane murterske ronioce.

Organizatori ( TZO ) su, za potrebe promidžbe akcije,  izdali “Eko vodić”, brošuru na hrvatskom i engleskom jeziku, otisnutu na recikliranom papiru.

Murter je, poručuju inicijatori akcije, iznimno orijentiran na očuvanje prirodne baštine, a ovakve akcije na otoku se provode tijekom cijele godine, a ne samo na prigodne datume.  Istodobno se organizirano djeluje i na edukaciju stanovništva općine i na njihove goste za odgovorno ponašanje u korištenju prirodnih resursa.

Poznato je kako je zbog utjecaja ljudskog faktora, biološka raznolikost zadnjih desetljeća drastično pogoršana. Brzina izumiranja vrsta veća je nego ikad, a takvo stanje rezultat je prekomjernog uništavanja prirodnih dobara, gubitak i fragmentacija staništa, poljoprivredne djelatnosti, onečišćenje okoliša, globalne klimatske promjene i dr. – podsjećaju organizatori akcije čišćenja murterskog podmorja u povodu Međunarodnog dana biološke raznolikosti kojeg su Ujedinjeni narodi  proglasili 22. svibnja (International day for biological diversity) radi podizanja svijesti o biološkoj raznolikosti.

Ovaj globalno prihvaćen dokument jedan je od najvažnijih međunarodnih sporazuma i pravnih mehanizama za očuvanje i održivo korištenje biološke raznolikosti koji obvezuje čovječanstvo. Hrvatski sabor je 2003. godine, donošenjem Zakona o zaštiti prirode,  odredio da se 22. svibnja na Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI