Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
civilno društvo / EKOLOGIJA / morsko
Okrugli stol udruge Argonauta u vodičkoj Gradskoj vijećnici: Otpad u moru, čija je to briga?

Okrugli stol udruge Argonauta u vodičkoj Gradskoj vijećnici:
Otpad u moru, čija je to briga?

Udruga Argonauta, u sklopu projekta Eko dotok na otok kojeg financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, organizirala je okrugli stol u Gradskoj vijećnici Grada Vodica, pod nazivom “Otpad u moru, čija je to briga?” Doista, čija je briga? Lokalne samouprave, zaključili su iz Argonaute, ali i građana čija je obveza sačuvati zdrav okoliš i prirodu za buduće generacije…

Projektom Eko dotok na otok planira se čišćenje podmorja otoka Prvića, Vrgade i Žuta ( gdje je već prošle jeseni akcija provedena ). No, to nije sve, jer se uz akcije čišćenja održavaju i redovite edukacije za djecu na temu očuvanja okoliša, i okrugli stolovi u općinama u čijem su teritorijalnom obuhvati spomenuti otoci. Prvi takav okrugli stol održan je upravo u Vodicama a okupio je predstavnike Grada Vodica, ronilačkih klubova Šibenik i Roniti se mora, LAG-a More, FLAG-a Galeb te predstavnike Argonaute kao domaćina i moderatora.

Naslovnim pitanjem okrugli stol je i započeo, a potom se razvila vrlo konstruktivna rasprava o pitanju svijesti građana o problemu onečišćenja mora, statusu ronilaca koji su „na prvoj linji“ ovog problema, lokacijama otpada u moru, navikama građana povezanih s odnosom prema otpadu…

Zaključeno je da su jedinice lokalne samouprave odgovorne za otpad u moru. No, izazov koji je specifičan za morski otpad je da se on ne može lako uočiti kao onaj na kopnu te da se „seli“ zbog morskih struja. A kada se i uoči, ponekad ga nije lako izvaditi zbog nepristupačne lokacije ili vrlo velike dubine.

Na tom tragu se razgovaralo i o statusu ronioca koji najčešće otpad iz mora čiste kroz volonterske akcije koje sami iniciraju. Bilo je riječi i o tome kako bi se u ovim akcijama trebalo osigurati minimalno da se pokriju troškovi punjenja boca, goriva i ostaloga što zahtjeva financijski trošak, ali i da ih se educira o mogućnostima financiranja akcija kroz raspoloživa sredstva različitih donatora.

Također je zaključeno da bi bilo vrlo korisno izraditi i kontinuirano ažurirati lokacije morskog otpada uz pomoć određene aplikacije ili nekog drugog alata kojim bi ronioci mogli dojaviti lokaciju i količinu otpada, čime bi potom utjecali na jedinice lokalne samouprave da detektirane lokacije očiste.

Ukratko, protokol za čišćenje otpada iz mora postoji, no treba ga unaprijediti i sistematizirati. Uz to treba kontinuirano raditi na edukaciji, dizanju svijesti o ovim temama i naravno, i dalje organizirati akcije čišćenja podmorja, poručuju organizatori, udruga Argonauta.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI