Neovisni novinarski portal
26.7.2021.
novo nenormalno
Novo nenormalno: U Istri nijedan učenik nije došao u školu, u Koprivničko-križevačkoj županiji – četiri

Novo nenormalno:
U Istri nijedan učenik nije došao u školu, u Koprivničko-križevačkoj županiji – četiri

Sindikat hrvatskih učitelja proveo je analizu dolaska učenika u hrvatske osnovne škole prvog dana nastave nakon gotovo dva mjeseca. Rezultati njihove analize su pokazali kako je u škole danas došlo nešto više od – 1 posto učenika (!). U Istri, primjerice, u školu nije došao nijedan učenik.

Podsjetimo, mjerodavno Ministarstvo znanosti i obrazovanja je prepustilo roditeljima da sami odluče hoće li u škole poslati djecu ili neće. Mnogi su kritizirali takav pristup, nazivajući ga neodgovornošću ministrice i Vlade RH, te ‘prebacivanjem odgovornosti’. Današnji dolazak malog broja učenika u školske klupe neki drže fjaskom MZO-a, te dodatnom frustracijom za učenike, roditelje, učitelje i nastavnike.

– Objavljujemo dosad pristigle podatke o broju učenika koji su danas došli u škole. Nastavno uz ovaj, očekivano nizak, postotak učenika dobiven na uzorku od 551 osnovne škole te izjave predstavnika MZO-a da se vodi „kampanja – nemojte slati djecu u školu“, samo podsjećamo da su ti isti predstavnici MZO-a (uključujući i samu ministricu) u svojim ranijim izjavama više puta naglasili kako roditelji, u Izjavi o dolasku učenika u škole, moraju potpisati da su pročitali upute HZJZ-a, a u kojima jasno stoji: „Potičemo nastavak obrazovanja djece razredne nastave kod kuće, u svim situacijama kada je to moguće.“. Ranije navedeno jasno pokazuje da ministrica, osim što uspješno vodi kampanju prebacivanja odgovornosti, očito smatra da Upute HZJZ-a i njene vlastite Preporuke (u kojima je navedeno da se iste „ne mogu razmatrati odvojeno od uputa HZJZ-a“) ne bi trebalo provoditi jer uvažavanje istih predstavlja „neodgovorno ponašanje“. Sva daljnja objašnjenja smatramo suvišnima! – rekli su u Sindikatu hrvatskih učitelja.

U Istarskoj županiji od 7.643 učenika niti jedan nije došao na nastavu i to je jedina županija u Hrvatskoj u kojoj se nijedna škola nije morala otvoriti. U Koprivničko-križevačkoj županijji u škole došlo 0,10%, odnosno 4 učenika od ukupno 4.176. Detaljnije brojke pogledajte u donjoj tablici (u tom trenutku u njoj još nisu uvršteni podaci iz Istre koji su pristigli kasnije).

Današnji dolazak malog broja učenika u školske klupe neki drže za fjaskom MZO-a, te dodatnom frustracijom za učenike, roditelje, učitelje i nastavnike. Tako i majci ‘prvašića’ u Splitu koji je jutros bio jedini đak u školi, pa su onda zatražili od roditelja da ga ‘pokupe’ iz škole.

– Znači, upravo su me nazvali iz sinove škole i rekli mi da osobno, ja ili suprug, nikako ne netko drugi ili stariji od 65 godina, mora doći po dijete jer ga oni, u suprotnom, ne mogu pustiti iz škole. Kazali su mi da je to naputak Ministarstva znanosti i obrazovanja. Pa dobro, kako je to moguće?! Najprije su, po meni vrlo diskriminirajući, poručili da na nastavu mogu doći samo djeca čijih oboje roditelja radi, a sada od zaposlenih roditelja zahtijevaju da usred radnog vremena izlaze i dolaze po djecu. Pritom, moj sin od prvoga dana nastave ide sam u školu, jer je naša kuća udaljena od školske zgrade pet minuta hoda – navodi Slobodna Dalmacija  riječi majke dječaka dr. sc. Marite Brčić Kuljiš, inače profesorice na Odsjeku za filozofiju splitskog Filozofskog fakulteta.

Dan ranije je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istakla kako je povratak u škole ‘prilika i pobjeda’ za roditelje.

”Za ovih gotovo 5.000 djece koji se vraćaju u razrednu nastavu i tri puta više onih koji se vraćaju u vrtiće to je prilika i pobjeda te nužnost za njihove roditelje koji rade u trgovinama, bolnicama i tvornicama jer djeca te dobi ne mogu biti sama i ne mogu sama učiti kod kuće i zato je važno da se oni vrate”, kazala je za RTL Danas ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak .

Što je tu pobjeda, teško je dokučiti. Jednako tako nije jasno je li ovaj današnja zbrka po školama znači to ‘novo normalno‘, kako se nazivaju nove prilike življenja nakon raznih mjera ograničavanja kretanja, okupljanja itd. Taj neprivlačni novoskovani pojam ‘novo normalno‘ lansiran je i upotrebljava se diljem svijeta. I u Hrvatskoj… normalno.

Stoga ćemo ga iskoristiti  za uvođenje svoje nove rubrike koju nazivamo ‘NOVO NENORMALNO’,  a koju premijerno uvrštavamo tekst o današnjim događanjima u hrvatskim školama.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI