Neovisni novinarski portal
5.3.2024.
KAZALIŠTE / KULTURA / šibenik
Memorijalna soba Ive Brešana u šibenskom Kazalištu: Knjige, radni stol, pisaća mašina, čak i Badelova šljivovica u Brešan baru…

Memorijalna soba Ive Brešana u šibenskom Kazalištu:
Knjige, radni stol, pisaća mašina, čak i Badelova šljivovica u Brešan baru…

Ravnatelj šibenskog kazališta Jakov Bilić odlučio se na nesvakidašnji potez. Kad već, zbog raznoraznih okolnosti i prepreka, nije mogao ispuniti obećanje i za rođendan velikog hrvatskog i šibenskog pisca, dramatičara i satiričara Ive Brešana, otvoriti u foajeu Kazališta  tzv. Brešanovu sobu u spomen na njegov lik i djelo, zajedno s autorima,  priredio je danas u Kazalištu javnu prezentaciju projekta. Memorijalnu sobu Ive Brešana kakva će biti kada napokon bude realizirana i otvorena za posjetitelje.

Prezentacija se, nimalo slučajno, dogodila na piščev rođendan, a Bilić se nada da će “soba” biti završena i otvorena uskoro, ili u najgoroj opciji za godinu dana.

Od smrti Ive Brešana prošle su pune tri godine, projekt je u međuvremenu nailazio na brojne prepreke, nisu mu na ruku išle ni okolnosti koronakrize, ali, evo, sada bar znamo kako će jednog dana izgledati kada “soba” bude otvorena za posjetitelje.

Za njezin budući izgled zaslužni su autori memorijalne sobe Ive Brešana, šibenski arhitekti Marko Paić, Ivana Lozić i Iva Cukrov, te grafički dizajner Ante Filipović Grčić.

Svečano otvaranje, pričekat će bolja i sigurnija vremena, kako reče ravnatelj Kazališta Bilić, sretan što makar može javnosti pokazati u kakvu će to “sobu” u dogledno vrijeme Brešan trajno “useliti”, i što sada može pogledati u oči i Brešanovom sinu, redatelju Vinku Brešanu, i svojim sugrađanima. Jer, obećanje je obećanje, pa i kada u njegovoj realizaciji nailazite na puno problema, njegov teret nosite dok god ga ne provedete. Za projekt je u gradskom proračunu osigurano 300 tisuća kuna, ali koronakriza je učinila svoje, proračun se ne puni prema planu i čeka ga rebalans, pa su “rebalansiane” i ambicije projektnog tima i ravnatelja Kazališta oko datuma otvaranja “sobe”.

Kada jednog dana bude otvorena, posjetitelji će u Brešanovoj sobi moći vidjeti piščevu biblioteku, radni stol i pisaću mašinu, predmete koje je Šibeniku i Kazalištu donirao  njegov sin Vinko. “Soba” je tako koncipirana da oslikava ambijent u kojem je pisac stvarao, i doima se kao da je netko doslovce preselio, zajedno s autentičnim inventarom, Brešanov radni prostor. Bit će tu i fotografije Brešanove biblioteke smještene u njezinom izvornom prostoru, u stanu Jele i Ive Brešana na šibenskom Šubićevcu, ali i velika piščeva fotografija, dijelom prekrivena ladicama u kojima su kartice s podacima o Brešanovim djelima. Posebna vitrina namijenjena je drami Predstava Hamleta u selu Mdruša Donja i romanu Astaroth. A zahvaljujući multimedijalnoj tehnologiji moći će se čitati, slušati, gledati i Brešanovi intervjui, prizori iz predstava i filmova u kojima je bio scenarist. Bit će tu i obiteljskih fotografija, a posebno mjesto zauzima Brešanov bar s Badelovom šljivovicom koju je Brešan godinama preferirao.

-Ovo je za mene radostan dan. Moja je ideja i želja bila da očeva ostavština, koja nije samo moja, pripadne i Šibeniku. Kada se vide koje knjige je netko imao u svojoj knjižnici i što je čitao, puno se može doznati o tom čovjeku. Posebno mi je drago što u svemu ovome postoji i šank i ta šljivovica. Iskreno se nadam da će ova soba zaživjeti – rekao je Vinko Brešan, uključujući se putem Skypea uključio u šibensku prezentaciju.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI