Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
narodno zdravlje / POLITIKA / PRIOPĆENJE / šibenik
SDP Šibensko-kninske županije prozvao Županijski stožer civilne zaštite: ” Virus svakako nije krivnja stožera, ali (pre)spora reakcija, nečinjenje, prikrivanje informacija je isključivo vaša krivnja!”

SDP Šibensko-kninske županije prozvao Županijski stožer civilne zaštite:
” Virus svakako nije krivnja stožera, ali (pre)spora reakcija, nečinjenje, prikrivanje informacija je isključivo vaša krivnja!”

Što se to događa u Stožeru civilne zaštite Šibensko-kninske županije, pitanje je kojim se u svome priopćenju bavi SDP županije. A zašto? Ne zbog namjere, kažu, da skupljaju jeftine političke poene u ovoj teškoj, kriznoj situaciji izazvanoj širenjem pandemije koronavirusa, nego zbog niza prigovora na rad Stožera.

-Prvo je županijski stožer očito bio nesvjestan situacije u kojoj se nalazio Murter, pa je samo pravovremenom reakcijom načelnika Murtera uspostavljena karantena- ističu šibensko-kninski SDP-ovci. – Potom, imamo situaciju u kojoj se ignorira zahtjev drugog načelnika susjedne općine Tisno da se mjesto Betina, bez zabilježene zaraze, stavi van karantene.
Više od nekoliko puta kninski su mediji izjavljivali da ne primaju priopćenja od strane Županijskog stožera, a taj slučaj je tim više interesantan znajući da je na čelu stožera Kninjanin- navodi se u priopćenju koje potpisuje čelnik ŽO SDP-a Joško Šupe.

-Stožer civilne zaštite Grada Knina saznaje za prvog zaraženog iz medija??!! Načelnik općine Murter saznajte za prvog umrlog na njegovom području iz medija??!!
Nakon toga slijede oprečne informacije iz županijskog Stožera o broju zaraženih u Kninu, radi čega je Knin bio pred karantenom, a zapravo je brojka potpuno drukčija- navode propuste Županijskog stožera civilne zaštite u SDP-u, konstatirajući da virus svakako nije krivnja stožera, ali “(pre)spora reakcija, nečinjenje, prikrivanje informacija jest isključivo vaša krivnja”.

Osim toga, kaže se dalje u priopćenju, ” županijska vlast ni dan danas nije donijela niti jednu jedinu mjeru u svrhu olakšanja situacije našim sugrađanima i poduzetnicima koji su na bilo koji način pogođeni krizom izazvanom korona virusom, što smo tražili od vas još prije tri tjedna.

Stoga župane, molimo Vas da što hitnije reagirate i donesete konkretne mjere koje bi poduzetnicima i građanima pomogle u ovo teško vrijeme”, apelira vodstvo SDP-a ŠKŽ uz prijedlog za “hitnu izradu i donošenje akcijskog plana u koji će biti uključene sve zainteresirane strane koje svojim prijedlozima mogu pomoći u pripremi daljnjih mjera i rebalansa proračuna s prvenstvenim ciljem maksimalne pomoći gospodarstvu, zdravstvu i poljoprivredi.”

SDP iznosi niz stavova i prijedloga kako pomoći lokalnim poduzetnicima:

– Budući da svaka Skupština na dnevnom redu ima koncesije, da li ste se možda sjetili da te iste poduzetnike oslobodite plaćanja fiksnog dijela koncesijske naknade za vrijeme do okončanja krize ili pak da ribare oslobodite od plaćanja pristojbe za vez?
Pozdravljamo i inicijativu da se vijećnici u Županijskoj skupštini odreknu naknade, ali istodobno predlažemo da se ona ukine i svim Upravnim vijećima i svim Ustanovama kojima je Županija osnivač.
Pozivamo Vas da preispitate rashodovnu stranu proračuna i da se odreknete nekih stavki iz proračuna, tipa Vaše promidžbe koja iznosi 820 istih tih naknada (proračun za 2020. 820.000 kn za financiranje aktivnosti promidžbe Šibensko-kninske županije) ili pak razvoja projekta aerodrom Pokrovnik(?!) koji iznosi 200 naknada (proračun za 2020. 200.000 kn za razvoj projekta aerodrom Pokrovnik).
Predlažemo da tih 1.000.000 kuna upotrebite npr. za financiranje i dostavu paketa hrane i higijenskih potrepština za sve stanovnike kojima je takva pomoć u ovim danima potrebna- kaže se u priopćenju ŽO SDP-a ,na kraju kojeg se izražava zahvalnost “svima koji u ovo doba obavljaju svoje djelatnosti i olakšavaju novonastalu situaciju, a posebno zdravstvenim djelatnicima u obje bolnice, te u svim staračkih domovima u županiji i svim ostalim radnicima u djelatnostima koje zahtijevaju zdravstvenu skrb”.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI