Neovisni novinarski portal
8.5.2021.
izborište / POLITIKA
Lokalni izbori 2021. / Joško Šupe ( SDP ): Županiji je važnije 45 dana prije izbora raspisivati natječaje za pročelnike, nego otvoriti oči i vidjeti da nešto ne funkcionira…

Lokalni izbori 2021. / Joško Šupe ( SDP ):
Županiji je važnije 45 dana prije izbora raspisivati natječaje za pročelnike, nego otvoriti oči i vidjeti da nešto ne funkcionira…

Predizborna kampanja uoči lokalnih izbora, 16. svibnja 2021., ulazi pomalo u svoju završnicu i postaje sve dinamičnija. Napokon se govori o stvarima i problemima o kojima se izvan kampanje uglavnom šuti. SDP-ov kandidat za šibensko-kninskog župana, Joško Šupe, danas sažima tri desetljeća vlasti HDZ-a u županiji u ocjenu o kontinuiranom zaostajanju ove županije u svim relevantnim pokazateljima.

-Demografski je opustošena, s najvećim udjelom osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj, te izgubljenih 10 posto stanovništva županije (u gradu Kninu četvrtinu, a u nekim općinama i polovicu stanovništva)- ističe Šupe u svom priopćenju.

Za primjer navodi brzu cestu Šibenik- Drniš Knin koja se spominje već 25 godina, a nažalost, do danas županija nije bila sposobna, kako kaže,  prometno povezati dva najveća grada na svom području. Nije  sposobna, dodaje, ni svakom djetetu omogućiti prijevoz do škole, a kamoli umirovljenicima prijevoz do primarne zdravstvene zaštite.

-Zdravstveni sustav u kojem Župan ima na raspolaganju više vozila nego što grad Knin ima vozila hitne pomoći, a o političkom izgnanstvu hitne s doktorom iz Tisnog da ni ne pričamo.
Županija kojoj ozbiljno prijeti gubitak pitke vode, što SDP upozorava još od 2014. godine, a županija nije sposobna napraviti ni prvi korak, a to je izrada plana sanacije otrovnih laguna u Kninu. Sjetite se- poručuje SDP-ov kandidat za župana-  kojom su brzinom platili analize kad je trebalo dokazati da je plaža Banj otrovna.

Njegove zamjerke županijskoj vlasti idu i na račun (ne)brige za pomorsko dobro, kojim se maćehinski gospodari, ali zato im ne smeta što u Vodicama, turističkom gradu i iznimno velikim brojem turističkih kapaciteta, na rivi smrdi, a šibenska riva, kao lice grada Šibenika i ogledalo županije, potpuno je zapuštena. 

Unatoč svim razvojnim strategijama i planovima, poljoprivreda ni danas nije u funkciji turizma koji se uglavnom događa stihijski, sam po sebi,  smatra Šupe, konstatirajući kako županija, koja se kune u turizam kao motor svoga razvoja, nema nijednog hotela s pet zvjezdica. O kakvom se to turizmu priča?

-A od gospodarstva neće biti ništa dok napokon prometno ne spojimo, ne samo dva najveća grada u županiji, Šibenik i Knin, već i sve ostale općine i gradove- zaključuje Šupe, napominjući kako je sve to tek dio problema s kojima se netko konačno treba suočiti u ovoj županiji kako bi krenula naprijed. Nažalost, kaže, “našoj županiji je bitnije 45 dana prije izbora raspisati natječaje za pročelnike, nego otvoriti oči i vidjeti da nešto ne funkcionira”.

Joško Šupe

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI