Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
EKOLOGIJA / ekopis
Foto: JU Park prirode Vransko jezero

Volonterska akcija:
Sadili smo topole u Ravnim kotarima za spas ugrožene zlatovrane

Foto: JU Park prirode Vransko jezero

U Vranskom polju između Biograda na Moru i sela Kakma, uz jedan od melioracijskih kanala vodom bogatog sliva Ravnih kotara, posadili smo u drvored stotinu topola u čijim će se dupljama jednom kad narastu gnijezditi jedna od žarkim bojama najdojmljivijih ptica Europe. Subotnju volontersku akciju Zajedno za zlatovranu, pticu čije se brojno stanje zahvaljujući ljudskim poljoprivrednim aktivnostima posljednjih desetljeća zabrinjavajuće smanjilo, organizirala je Javna ustanova Park prirode Vransko jezero, a u njoj sudjelovalo nas pedesetak volontera.

Leđa i ruke navikle na uredsku fotelju i tipkovnicu više nego na motiku danas bolje osjećamo iako je angažman zatrpavanja rupa ravnokotarskom zemljom skoro bez ijednog kamena, koje je prije našeg ručnog doprinosa iskopao bager, bio zapravo simboličan. Malo smo se oznojili, zaradili pokoji žulj i blagu upalu mišića, smijali se na friškom zraku i doživjeli dobar osjećaj poznat svakome tko je ikad sudjelovao u nečem vrijednom od čega nema osobne koristi, izuzev tog osjećaja, pozitivnog okruženja i izvrsnog graha s kobasicom u Maškovića hanu.

Foto: JU Park prirode Vransko jezero

Rupu po rupu, sadnicu po sadnicu, bez nepotrebnih pogledavanja u pametne telefone, razgovarajući usput o doista važnim pitanjima svedenim uglavnom na sada i ovdje, lako se stvorilo zajedništvo među ljudima koji se do prije par trenutaka nisu nikad ni čuli ni vidjeli i zavladali osmjesi i pozitiva. Nas pedeset različitih dobnih skupina, zvanja i zanimanja, stupnja obrazovanja, možda i političkih i drugih životnih preferencija, u drvored je zasadilo stotinu sadnica topole, u dobroj vjeri da će stabla izrasti dovoljno velika i da će se jednoga dana u njihovim dupljama gnijezditi danas ugrožena ptica dupljašica, i pritom se dobro zabavili.

Foto: TRIS/A.Tešić

Stoje li sadnice dovoljno ravno i jesmo li ih čvrsto zatrpali da takve još nejake odole buri sa Velebita i drugim vjetrovima koji pušu Ravnim kotarima, bila su nam u subotnje jutro najvažnija pitanja na svijetu, dok smo mozga puštenog na pašu Vranskim poljem, motikama i lopatama nanosili iskopanu zemlju oko korijenja mladih topola. Zaboravili smo na trenutak i na corona virus i na masone i na izbore u HDZ-u, a da slučajni brat po motici nije slučajno bio zadarski student i budući arheolog rodom iz okolice Imotskog ne bi nam sigurno pala napamet ni prošlotjedna tamošnja karnevalska budalaština nad kojom smo se usput zajedno zgrozili.

Foto: TRIS/A.Tešić

Topole smo sadili uz uski melioracijski kanal spojen s Vranskim jezerom, najvećim u Hrvatskoj, čiji je sjeverozapadni dio Posebni ornitološki rezervat, a ono čitavo sa okolnim područjem od 57 kilometra kvadratnih Park prirode i jedno od najvrednijih staništa ptica u Hrvatskoj. Sadili smo ih među izgorjelim starim topolama stradalim u požarima zbog loše prakse održavanja poljoprivrednih površina nepažljivim  spaljivanjem biljnih ostataka na ledinama i oranicama.

Foto: TRIS/A,Tešić

Ovdje u Ravnim kotarima, na području oko poljoprivrednog imanja Vrana u Vranskom polju drvoredi topola sađeni su i kao zaštitni pojasevi za sprječavanje erozije tla zbog bure i drugih vjetrova. Poslužit će tome i ove sadnice koje smo sadili zbog zlatovrana kako bi se za pretpostavljena četiri desetljeća ptice mogle useliti u duplje velikih stabala. Dovoljno velike duplje za gniježđenje zlatovrana, u Hrvatskoj su samo u topolama u kojima često nastanu zbog mekog joj drva.

Foto: JU Park prirode Vransko jezero

Ptici prepoznatljivoj po tirkiznoj boji glave i trbuha te smeđim leđima, za koju smo, priznajemo, čuli tek kada je proglašena pticom godine 2020. u Hrvatskoj, prijeti izumiranje. Stotinu sadnica zasađenih  u akciji u organizaciji  Javne ustanove Park prirode Vransko jezero, u kojoj je sudjelovalo nas pedesetak volontera, jednom kada izrastu u velika stabla sa dovoljno velikim dupljama za gniježđenje, doprinijet će da kritično ugrožena zlatovrana ne ode iz Hrvatske i pomoći pticama da saviju gnijezda u Ravnim kotarima i tamo neke 2060. godine.

Foto: TRIS/A.Tešić

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI