Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
EKOLOGIJA / klima(nje)
Foto: pixabay.com, ilustracija

Svjetska meteorološka organizacija:
Na Antarktici izmjereno rekordnih 18.3 °C, na velikoj ledenoj ploči naziru se brojne pukotine, mogla bi se i raspasti

Foto: pixabay.com, ilustracija

Nova zabrinjavajuća vijest u vidu još jednog temperaturnog rekorda stiže sa Antarktike, najhladnijeg zemaljskog kontinenta koji se uslijed klimatskih promjena ubrzano zagrijava. Vijest da je u argentinskoj bazi Esperanza na sjevernom vrhu Antarktičkog poluotoka u četvrtak zabilježeno sasvim solidnih  18.3 °C podijelila je sa svijetom Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Na Antarktici, kontinentu oko Južnoga Zemljina pola, trenutno je topliji dio godine, tzv. ljeto u kojem su temperature i ranije u priobalnom dijelu obično bile u plusu i povremeno se znale popeti do 15 °C. Posljednjih godina klima se na očigled mijenja, a Svjetska meteorološka organizacija iznosi podatak da je u proteklih pola stoljeća na Antarktici postalo toplije za skoro 3 °C. Ono što najviše zabrinjava meteorologe i sve razumne ljude, a o čemu su čuli i oni koji se ne zamaraju klimatskim promjenama, ubrzano je otapanje leda.

Foto: pixabay.com, ilustracija

Antarktički temperaturni ekstrem od 18.3 °C., za čitavih 0,8 stupnjeva veći od ranijeg rekorda iz ožujka 2015. godine, Svjetska meteorološka organizacija smatra neobičnim, čak i u najtoplijim ljetnim mjesecima, i još jednim u nizu zabrinjavajućih znakova klimatskih promjena koje dovode do otapanja polarne ledene kape i posljedično do povećanja razine mora i oceana.

Otapanje leda na Antarktici  je sve ekstremnije, toliko ekstremno se u velikoj antarktičkoj ledenoj ploči na satelitskim snimkama naziru brojne pukotine. Prema podacima Svjetske meteorološke organizacije, količina leda koju godišnje gubimo iz antarktičke ledene ploče povećala se od 1979. do 2017. godine barem šest puta, a ta bi se ploča mogla i raspasti i dovesti do ozbiljnog podizanja globalne razine mora.

U prošlogodišnjem Posebnom izvještaju o oceanima i kriosferi u promjenjivoj klimi Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), piše i to da se led na Antarktici topi neočekivano brzo i da će do kraja stoljeća razina mora i oceana vrlo vjerojatno porasti za jedan metar te da je porast od oko pola metra neizbježan čak i ako se drastično srežu emisije stakleničkih plinova.

Foto: pixabay.com

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI