Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
životinje i ljudi
Foto: Canicross Croatia

Canicross&Canihike:
Sve popularnije trčanje i planinarenje sa psima idućeg vikenda na Mosoru

Foto: Canicross Croatia

Sve popularniji canicross, sportska disciplina u kojoj sudjeluju  ljudi i njihovi psi, trčat će se iduće subote na obroncima Mosora. U organizaciji kluba za trčanje i planinarenje sa psima Canicross Croatia koji organizira Canicross Croatia trail ligu u nedjelju se na toj dalmatinskoj planini planinari canihike. 

Canicross je kod nas još uvijek mlada i široj javnosti uglavnom nepoznata sportska disciplina za ljude i njihove pse. Trči se tako da je pas elastičnim povodcem privezan za pojas kojeg trkač ima oko struka, a pravila nalažu i da pas ima odgovarajuću ormu ili oprsnicu kako mu ne bi ograničavala prirodno kretanje i disanje. Klub za trčanje i planinarenje sa psima Canicross Croatia osnovan je lani, kada se i trčalo prvo izdanje lige. Na čelu Canicross Croatia tima stoje Mateja Tuščić koja trči sa bordericom Albom i Irena Smojver koja trenira trčanje uz ptičarku Harley. Cure kažu kako se disciplina canicross razvila iz vansezonskih treninga pasa koji se bave zimskim sportovima te da su višestruke koristi bavljenja tom sportskom disciplinom od građenja samopouzdanja za oboje do jačanja odnosa čovjeka i psa.

Canicross Croatia utrka s psima u drugom kolu ovogodišnje Canicross Croatia trail lige iduće subote organizira na obroncima Mosora, u okviru Marjan Traila u gostima koji se ove godine trči na području Dugopolja odnosno sjevernog i zapadnog Mosora. Canicross u dužini oko devet kilometara i ukupnom visinskom razlikom od 300 metara trčat će se od starta pokraj crkvice Gospe u dnu polja, starom rimskom cestom zapadnom stranom Mosora, preko zaselka Balići i Smodlake do dugopoljskog polja i cilja pokraj špilje Vranjača.

Foto: Canicross Croatia

Staza nije fizički zahtjevna, a natječe se u skladu sa pravilima canicross lige. Zabranjeno je puštati psa s povodca, obavezna oprema je oprsnica za psa,  preporučena oprema su pojas za čovjeka i bungee lajna kojom su povezani, dok je zabranjeno voditi psa na fleksi povodcu. Pravila nalažu i da ukoliko jedan tim prestiže drugi, onaj sporiji mu se mora pomaknuti u stranu i omogućiti nesmetano prestizanje kako psi ne bi došli u kontakt ili se povodci zapleli. Strogo je zabranjeno i fizičko kažnjavanje ili tjeranje pasa na trčanje odnosno bilo kakav oblik nasilja nad psom i kažnjava se diskvalifikacijom.  Natjecatelj smije trčati samo s jednim psom, ali tijekom kola lige smije mijenjati psa.

Dan poslije na Mosoru će se i planinariti sa psima. Start je u nedjelju u devet ujutro u selu Sitno Gornje, a staza u dužini od desetak kilometara i visinskom razlikom od oko osamsto metara prolazi pokraj planinarskog doma Umberto Girometta, penje se na Veliki Kabal i Vickov Stup te se preko doma vraća natrag u Sitno Gornje. Ovisno o grupi i stajanju trajanje je 5-6 sati, a prijaviti se može ovdje.

Foto: Canicross Croatia

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI