Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
brda i planine
Foto: izvor Marin Zovko

2282:
Zagrebački planinar u jednom potezu propješačio Hrvatsku, prohodao preko stotinjak planinskih vrhova

Foto: izvor Marin Zovko

Planinarsko društvo Panj iz Zagreba skrenulo nam je pozornost na pothvat svog člana za kojeg smatraju da zaslužuje dospjeti na naslovnice kao primjer nevjerojatne motivacije, ustrajnosti i hrabrosti.

Marin Zovko je 38-godišnji Zagrepčanin koji je u zadnjih sto dana prehodao čitavu Hrvatsku preko svih njenih najisturenijih točaka, propješačio 2282 kilometara i time u jednom potezu prehodao obje hrvatske dugometražne staze – Croatian Long Distance Trail i Via Adriaticu.

Prehodavši putem Gorski kotar, Učku, Velebit, Dinaru i još stotinjak planinskih vrhova, Marin je ukupno popeo preko pedeset kilometara visinske razlike, što bi okvirne usporedbe radi kao da je skoro šest puta popeo Mt. Everest.

Foto: izvor Marin Zovko

Marin je dnevno prelazio prosječno 25, a nekad je to bilo i preko 40 kilometara uključujući strme uspone i višesatna spuštanja. Radilo se često o teškim vremenskim i terenskim uvjetima, nadljudskim naporima te dugim razdobljima tišine, bez ikoga s kime bi podijelio svoje misli, frustracije ili posebno lijepe trenutke.

Kako bi stekao kondiciju, tijekom karantene, Marin je mjesecima hodao gdje god je išao, i po nekoliko sati dnevno, ali za ovakav poduhvat nije se zapravo moguće pripremiti.

-Blato, kiša, vjetar, ekstremne vrućine, tri para tenisica, hladne noći u šatoru – sve se isplatilo. Vidio sam čudesa divljine kakva nisam mogao ni sanjati. Naša zemlja je nevjerojatno lijepa, često sam ostajao bez daha – prepričava Marin trenutke iz avanture života.

Veliku podršku Marin nije primio samo iz Planinarskog društva Panj kojeg je aktivni član nego i od kolega iz tvrtke OiV u kojoj je zaposlen kao informatički tehničar.

Foto: izvor Marin Zovko

-Želio bih zahvaliti svim ljudima koje sam susretao putem, koji su me ugrijali, nahranili, udomili i redom ispunili srce gostoljubivošću i moralnom podrškom. Otišao sam daleko od civilizacije, ali u svim krajevima Hrvatske, naišao sam na dobre i srdačne ljude –  poručuje.

Marin je trenutno na rtu Prevlaka, gdje je završila njegova višemjesečna avantura, a u popodnevnim satima se sprema vratiti u Zagreb. Kaže da se veseli što će vidjeti svoje, ali da ga betonska džungla  ne veseli jer je u prirodi pronašao  svoju slobodu.

Foto: izvor Marin Zovko

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI