Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
EKOLOGIJA
Foto: JU NP Krka

Mjere zaštite i očuvanja:
Novi Pravilnik donosi zabranu kupanja u Nacionalnom parku Krka

Foto: JU NP Krka

Nakon uvođenja ograničenja broja posjetitelja koji u jednome danu mogu posjetiti Skradinski buk, a onda i uvođenja ograničenja kupanja na tom najfrekventnijem lokalitetu, u Nacionalnom parku Krka odlučili su zabraniti kupanje na čitavom području Parka osim na tri lokaliteta na kojima se tradicionalno kupa lokalno stanovništvo.

Zabrana kupanja najvažnija je novina koju donosi novi Pravilnik o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka Krka. Zabrana na snagu stupa  1. siječnja 2021. godine, nakon razdoblja prilagodbe, no bit će i iznimki, lokaliteta na kojima će se smjeti kupati i nakon tog datuma – na Stinicama, lokalitetu Remetić-Pisak i kod Roškog slapa, tradicionalnim kupalištima lokalnog stanovništva. Stroži kupališni režim donosi se preventivno, zbog zaštite prirodnih procesa i biološke raznolikosti, prije svega zbog očuvanja procesa taloženja sedre.

-Javna ustanova Nacionalni park Krka, uoči svog 35. Rođendana, nalazi se pred donošenjem važnih strateških dokumenata koji će odrediti put kojim želimo ići prema svojim zrelim godinama. Kakav ćemo ekosustav ostaviti budućim generacijama, naša je najvažnija zadaća i u skladu s njom je donesen i novi Pravilnik. Nakon dugogodišnjeg istraživanja, razmatranja potreba, kako prirode tako i nas ljudi koji na ovaj ili onaj način koristimo ono što nam je Krka podarila usvojene su mjere koje će doprinijeti održivo upravljanju i zaštiti prirode – rekla je ravnateljica Javne ustanove NP Krka Nella Slavica i dodala da je cijeli Pravilnik snažno usmjerene na očuvane resursa i bogatstva bioraznolikosti, bilo da se to odnosi na regulaciju broja posjetitelja, odlaganje otpada, lovstvo i ribolov ili sječu šuma.

Foto: JU NP Krka

U odnosu na onaj prijašnji iz 2011. godine novi Pravilnik pojašnjava upravljačke zone – zonu stroge zaštite, zonu usmjerene zaštite i zonu korištenja, kao i koje su aktivnosti u kojoj zoni dozvoljene, a koje zabranjene. Kako je objasnio stručni voditelj JU NP Krka Drago Marguš, lovstvo i ribolov, primjerice, nisu nigdje dopuštene aktivnosti, dok je od poljoprivrednih aktivnosti u zoni usmjerene zaštite koja obuhvaća travnjake, pašnjake i vodena staništa dopuštena košnja i tradicionalna ispaša stoke uz ljudski nadzor, osim na strmim padinama kanjona, Skradinskom buku, Roškom slapu i među posjetiteljskom infrastrukturom.

Foto: JU NP Krka

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI